lørdag 26. mai 2007

26. Mai "70 syvere er tilmålt det jødiske folk"

I dag og i morgen skal vi ta et lite dypdykk i det profetiske Ordet. Vi så jo i går at Jesus oppfyller alle profetier og krav som GT stiller for å være Messias. I dag skal vi ta for oss profetien i Daniel 9:24-27. Denne profetien forklarer nemlig når Messias skulle ”tre frem” i Israel. Årsaken til at jeg tar dette opp i en andakt er delvis at du skal få se hvor nøyaktig Bibelen er og for at du skal se at Jødene kunne har forstått at Jesus fra Nasaret var Israels Messias om de hadde forstått profetordet.

Martin Luther sier om de 70 årsukene blant annet dette: “Vi kan ikke gå nå i dybden om denne rike teksten som faktisk er en av de fremste i Bibelen. Og det er bare naturlig at alle har reflektert over den. for ikke bare forteller den nøyaktig når Kristus skulle komme, men den forutsier hva han skulle gjøre, nemlig ta bort synd, bringe rettferdighet, og gjøre dette ved selv å dø. Den viser Kristus som Presten som bærer hele verdens synder”...”For det første er det fullstendig enighet om følgende: De sytti ukene er ikke uker av dager, men av år, dvs en uke består av syv år, som til sammen gir 490 år. Det er det første punktet. For det andre er det også enighet om at disse 70 ukene hadde endt når Jerusalem ble ødelagt av Romerne. Det er ingen som er uenig i dette, selv om mange famler i mørke når det kommer til den nøyaktige tiden for når disse 70 ukene begynte og sluttet”.

Hva innebærer så disse årsukene for jødene? Ta gjerne opp Bibelen din og les Dan 9:20-27. For å gjøre en lang teologisk utgreiing kort, forklarer jeg versene i punktform.

• Daniel får et syn av Gabriel mens han ber (vers 20-23)

• 70 årsuker (hebraisk = 70 syvere) er gitt av Gud til jødene og Jerusalem (vers 24)

• I løpet av disse 70 syvere skal følgende skje:
1. innelukke frafallet til jødene (vers 24)
2. forsegle syndene til jødene (vers 24)
3. dekke over missgjerningen til jødene (vers 24)
4. føre frem en evig rettferdighet for jødene (vers 24)
5. besegle samtlige syner og profetier for jødene (vers 24)
6. salve et aller helligste for jødene (vers 24)

• Etter ordet om å gjenreise Jersualem blir uttalt (Dette skjer år 445 i kong Artaxerxes 20. regjeringsår i følge Nehemja 2) skal det gå 69 syvere og så skal Messias tre frem (vers 25)

• Etter de 7 pluss 62 = 69 syverne, skal Messias dø.(vers 26)

• Jerusalem skal igjen bli ødelagt av folket til en fyrste som kommer (skjedde i år 70 når Romerne ødela byen) (vers 26)

• Messias skal stadfeste en pakt med jødene for en uke (en syver) (vers 27)

• Midt i denne siste uken skal han avskaffe Loven (vers 27)

I morgen skal jeg forklare deg litt mer om disse ”årsukene”. Inntil da kan du jo ta frem kalkulator og begynne å regne på hvor lang tid 70 ”syvere” er i Bibelske år (70 ganger 7), når ett år ikke er 365,25 dager, men 360 (Bibelske år er nemlig på 360 dager se Åp 11:2-3)

Disiplene

6 kommentarer:

Anonym sa...

Dette må dere forklare nærmere. Sier dere at alle de 70 ukene er omme? Hva da med den kommende "Trengselstiden" (åp 6-19)? Er ikke den siste uken den som kommer etter bortrykkelsen og før 1000-års riket? Og er ikke den satt av til innhøstningen av jødefolket?

Har dere ikke lest Rom. 11:25-26? Der står det jo klart og tydelig at det er satt av en tid - etter nådens tidshusholdning (4. thh)- for jødefolket. Og det må jo da være den siste av de 70 ukene.

Anonym sa...

Jeg ser også at disiplene har funnet ut at Guds pakt med jødefolket var en betinget pakt... Hva da med versene 1. Mos. 17:7,13 og 19 (for å nevne noen) Her lukter det erstatningsteologi...

Disiplene sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Disiplene sa...

Kjære Kakemonster Tobiassen

Er det ikke rart at man bruker termen ”erstatningsteologi” så fort man snakker om at jødene ikke forsto hvem kongen deres var? Om du legger merke til hva vi skriver så har vi ennå ikke konkludert med hva jødene gjorde med sin Konge.

Men om vi skulle anta at vi endte opp med konklusjonen om at Jødene ikke tok i mot sin Konge, hva da? Vi tror at konsekvensen av å ikke ta i mot Messias er å ”stå utenfor” Guds Nåde og derigjennom også utenfor Hans Nasjon. Tror du at jødene får gratisbillett til Himmelen? Tror du at de fortsatt tilhøre Gud og samtidig forkaste Jesus? Vel, i så fall anbefaler jeg deg å lese de neste dagers andakter.

Men, for å svare på spørsmålene dine

1.Sier dere at de 70 årsukene er omme?

Svar: Ja. De endte som du ser av andakten av 27 mai i år 37


2.Hva med den kommende trengselstiden i Åp.6-19?

Svar: Når du leser om trengselstider i Markus 13, Lukas 21 og Matt.24 vil du se at Jesus svarer på minst 3 spørsmål. Det ene er ”Når skal Templet falle”, Det andre er ”Når er tegnet på at dette skal inntreffe” og det tredje er ”hva er tegnet på ditt (Jesu) komme”. Her svarer Jesus på alle de spørsmålene som blir stilt. Vi kan utifra Jesu svar se at det vil bli en trengsel i år 70 e.kr (altså ved Templets fall) og en viss trengsel ved Hans komme. Åpenbaringen 6-19 beskriver den siste av disse trengslene

3.Er ikke den siste uken den som kommer etter bortrykkelsen og før 1000-års riket?

Svar: Nei, Som du allerede har sett ganske inngående i de siste dagers andakter er den 70 årsuken allerede oppbrukt. Det ser du klart fra at Jesus trådte frem etter den 69 årsuken, men at hele vers 24 i Daniel 9 ikke blir fullført før i år 33 og da er jo allerede 3,5 av de 7 årene allerede oppbrukt. Det finnes altså ingen ”siste uke” som er lagt til enden.

4. Og er ikke den satt av til innhøstningen av jødefolket?

Svar: Nei, du skjønner at Gud har ikke trykket på pause når det gjelder Jødene. Det kommer ikke til å komme en jødisk tidsepoke etter Menighetens tidsalder. Derimot er hele ”nådens tidsalder” avsatt til innhøstning, ikke bare av jøder, men også hedninger. (Matt.28:18-20)


5. Har dere ikke lest Rom.11:25-26? Der står det jo klart og tydelig at det er satt av en tid - etter nådens tidshusholdning (4. thh)- for jødefolket. Og det må jo da være den siste av de 70 ukene .

Svar: Jo da, vi har ikke bare lest Romerne 11:25-26, vi har gransket den. For det første er det viktig å se på ett av de nøkkelordene nemlig ordene ”denne hemmelighet”. Hva er så ”denne hemmelighet vi ikke skal være uvitende om?”.

Det er jo ulike ”Hemmeligheter” i henhold til 1.Kor.4:1, men her tror vi det er snakk om ”Hemmeligheten om at Hedningene er innpodet i Israel”. Det er jo tross alt dette som er temaet i Rom 9-11.

Paulus har fra før av undervist Efeserne grundig om at ” da han kunngjorde oss sin viljes hemmelighet, etter sitt frie råd, som han forut fattet hos seg selv, om en husholdning i tidenes fylde: å samle alt til ett i Kristus, både det som er i himmelen og det som er på jorden” (Ef 1:9-10). Han fortsetter blant annet i 3:3-6 og sier at ”Ved åpenbaring har han kunngjort for meg hemmeligheten, slik jeg ovenfor har skrevet med få ord. Når dere leser det, vil dere kjenne min innsikt i Kristi hemmelighet. Den var ikke i tidligere tidsaldre gjort kjent for menneskenes barn slik som den nå er blitt åpenbaret for hans hellige apostler og profeter ved Ånden: At hedningene er medarvinger, de hører med til legemet og de har del i løftet i Kristus Jesus ved evangeliet”.

Det har altså vært en ”Hemmelighet ” en ”Hemmelighet” som det har vært tiet om i evige tider (Rom.16:25). Den har vært skjult, men ved Paulus har den blitt åpenbart. Men hvor ble så denne åpenbaring hentet fra?

Paulus gikk aldri ut over Skriftene men fikk lyset over Skriftene. Det at Hedningene skulle bli en del av Israel sto nemlig i GT. Det var bare det at de nasjonalistiske jødene ikke hadde sett dette før. Noen av bibelversene som taler om at Hedningene kom til å bli en del av Israel er blant annet disse:

1M 17:5
Ditt navn skal ikke mer være Abram, men ditt navn skal være Abraham, for jeg gjør deg til far for en mengde folk.

Jes 49:5-6
Og nå sier Herren, som fra mors liv har dannet meg til sin tjener, for å føre Jakob tilbake til ham og samle Israel for ham – og jeg er æret i Herrens øyne, og min Gud er blitt min styrke – han sier: Det er for lite at du er min tjener til å gjenreise Jakobs stammer og føre den frelste rest av Israel tilbake. Så vil jeg da gjøre deg til et lys for hedningefolkene, for at min frelse må nå til jordens ende.

Jes 42:1 og 6
Se, min tjener, som jeg støtter, min utvalgte, som min sjel har velbehag i! Jeg legger min Ånd på ham, han skal føre rett ut til hedningefolkene….Jeg, Herren, har kalt deg i rettferd og tatt deg ved hånden. Jeg vil verne deg og gjøre deg til en pakt for folket, til et lys for hedningene.


Jes 55:4-5
Se, til et vitne for folkeslag har jeg satt ham, til en fyrste og en hersker over folkeslag.
Se, folk du ikke kjenner, skal du kalle. Hedningefolk som ikke kjenner deg, skal løpe til deg, for Herrens, din Guds skyld og for Israels Helliges skyld. For han herliggjør deg.

Jes 60:3
Folkeslag skal vandre til ditt lys, og konger til den glans som er gått opp over deg.

Jes 66:18-21
Og jeg, jeg gjør deres gjerninger og tanker til intet. Den tid kommer da jeg samler alle folk og tungemål, og de skal komme og se min herlighet. Jeg vil gjøre et tegn på dem og sende noen av de unnkomne blant dem til hedningefolkene, til Tarsis, Pul og Lud, bueskytterne, til Tubal og Javan, til de fjerne kyster som ikke har hørt gjetordet om meg og ikke sett min herlighet. Og de skal kunngjøre min herlighet blant hedningefolkene. Fra alle hedningefolkene skal de komme med alle deres brødre til matoffer for Herren, på hester, på vogner, i bærestoler, på muldyr og på raske kameler, og de skal føre dem opp på mitt hellige berg i Jerusalem, sier Herren, slik som Israels barn bærer matofferet i rene kar til Herrens hus. Også av dem vil jeg ta meg noen til prester og til levitter, sier Herren.

Hemmeligheten var at Messias troende jøder + Messias troende Hedinger utgjør ”Hele Israel”
Slik kan vi fortsette å ramse opp bibelvers fra GT, men det er altså om denne hemmelighet om at Hedningene kommer til å bli en del av Israel Paulus ønsker å formidle til menigheten i Rom. ”Hedningenes fylde skal komme inn”, sier han. Men lyset over hemmeligheten kommer først i neste vers: Og slik skal hele Israel bli frelst (Rom 11:26) Og slik, eller på denne måten (gresk outws), skal ”Hele Israel” bli frelst! Termen ”Hele Israel” er altså ”Hemmeligheten”. Hva innebærer Hemmeligheten? Jo ”Alle Messias troende Jøder + alle Messias troende Hedninger = Hele Israel. Akkurat hva Profetene hadde profetert, men som absolutt ingen av de nasjonalistiske jødene hadde sett i tidligere tider. Det var dette som Paulus nå fikk se.

”Hele Israel” blir altså frelst når messiastrende jøder + messiastroende hedningene har kommet inn i fullt mål! Gud ville jo at hele verden skulle komme inn i sitt Rike, sitt Israel. Nå så Paulus dette klart. ”Hele Israel” blir frelst når hedningene kommer til Kristus sammen med de Messias troende jødene som allerede var der. For øvrig bruker Paulus ved andre anledninger utrykket ”Guds Israel” om Messias troende jøder + Messias troende Hedninger = Hele Israel (Gal.6:16).

Hva så med ”Forherdelse er for en del kommet over Israel, inntil hedningenes fylde er kommet inn”?

Det greske ordet for inntil betyr ”helt frem til”. Det er blant annet brukt i Apg 7:17-18 hvor det står at: ”Etter som nå tiden nærmet seg da det løftet Gud hadde gitt til Abraham skulle bli oppfylt, vokste folket og ble tallrikt i Egypt, inntil det stod fram en annen konge over Egypt, en som ikke kjente Josef” Og i Åp 2:25 hvor det står ”Hold bare fast på det dere har, inntil jeg kommer”. Som du ser betyr termen ”inntil”: ”helt frem til”.

”Forherdelse er for en del kommet over det fysiske Israel. Dette kommer til å vare helt frem til at hedningens fylde er kommet inn”.

Siden vi med sikkerhet vet at hedningene også blir frelst under 1000 års Riket (Matt.24:14), kan vi konkludere med at jødene, som gruppe betraktet, skal være forherdet helt frem til enden. Det kommer med andre ord ikke en ny epoke hvor Torahs pakter og prinsipp blir gjeninnført eller et nytt ”Stor Israel” – med gamle landegrenser. For Kristus er Lovens ende, eller punktum, om du vil. Jødene har fått sine 70 årsuker. Alle løftene til det fysiske Israel fikk sitt Ja og Amen i Jesus, han som er skyggebildents virkelighet og besegleren av ”syn og profet”(Daniel 9:24).

Det blir altså aldri noe nytt Politisk Israel Gud kommer til å jobbe igjennom. Det triste er at Paulus klare ord om ”forherdelsen av jødene som stat” blitt forbigått av en del kristne som tror at Gud igjen skal jobbe ut i fra Staten Israel og gir av sine penger og av sin dyrebare tid til å for dette. (Vi skal se senere at disse som skal bli podet inn igjen ikke nødvendigvis er jøder som gruppe betraktet, men snarere enkeltindivid Gud viser nåde).

Konklusjon på vers 25-26
Det finnes altså ikke noen indikasjon at det skal komme en masseomvendelse av ”Hele det fysiske Israel”. Paulus har jo nettopp skrevet at det ikke kommer til å bli en vekkelse blant jødene hvor ”Alle fysiske jøder blir frelst”. Han sa jo at kun en liten rest skulle bli frelst (Rom.9:27). Altså er termen ”hele Israel” noe helt annet enn ”alle fysiske jøder”, nemlig Messiastroende jøder + Messiastroende hedninger. Forherdelsen av jødene som gruppe betraktet, kommer til å vare helt inn til at hedningenes fylde har kommet inn, noe som rent eskatologisk vil skje rett før dommen.

6.Jeg ser også at disiplene har funnet ut at Guds pakt med jødefolket var en betinget pakt... Hva da med versene 1. Mos. 17:7,13 og 19.

Svar: Vi ser at du ikke helt har fått med deg forskjellen mellom ”Pakten med Abraham” og ”Pakten med Moses”. Vi anbefaler deg å lese andakten fra 23 Mai en gang til. Et hint er at ”Pakten med Abraham er ubetinget og oppfylt gjennom Abrahams Ætt, som er Kristus” og ”Pakten med Moses, som er betinget, og som Jødene ikke greide å oppfylle”…

Takk for at du lurte.

God bless,

Disiplene

Anonym sa...

Her var det mye "godt stoff". Jeg skal selvsagt følge med videre i skriveriene deres for her er det mye greier. Jeg tar likevel noen punkter nå:

Hvordan forklarer dere da dagens Israel, har opprettelsen av denne staten ingenting med profetiene og Skriftene å gjøre???

Dere sier at det ikke er noen "siste uke" som blir lagt til ved enden. Men likevel skal dere ha to trengselstider? Det virker nesten som om dere må gjøre det for å få regnestykket til å gå opp og for å forsvare åpenbaringsboken som en apokalyptisk og eskatologisk bok...

Og dersom dere har problemer med åp. 6-19 så mener dere vel også at Den stor skjøge (les trosbevegelsen) ikke er relevant i dag/fremtiden?

Disiplene sa...

Hei igjen Roy Royesen,

Hygelig at du interesserer deg og at du fortsetter med å stille relevante spørsmål.

1. Hvordan forklarer dere da dagens Israel, har opprettelsen av denne staten ingenting med profetiene og Skriftene å gjøre???

Svar: Riktig. Opprettelsen av den Politiske Staten Israel i 1948 har ingenting med porfetiene å gjøre. Det at Bibelen nevner i Jes 66:8
"Hvem har hørt slikt? Hvem har sett slike ting? Kommer et land til verden på én dag, eller blir et folk født på én gang? For Sion har vært i barnsnød, og med det samme har hun født sine sønner". - har å gjøre med at "Det Sanne Israel ble FØDT (på nytt av Herrens Ånd) på pinsedag år 33.

2. Dere sier at det ikke er noen "siste uke" som blir lagt til ved enden. Men likevel skal dere ha to trengselstider? Det virker nesten som om dere må gjøre det for å få regnestykket til å gå opp og for å forsvare åpenbaringsboken som en apokalyptisk og eskatologisk bok...

Svar: Hehe...neida, vi gjør ikke noe for å "få regnestykket til å gå opp". Det som er viktig for deg å se er at Bibelen snakker om "Jehovas store vredes dag" og "Jakobs trengsel" - Dette må for all del ikke blandes med "Kristi Dag" eller "Dommen over Babylon".

For at den Jødiske tidsepoke skulle ende, måtte Jehova "oppsummere tingenes tilstand" og deretter avsi en passende dom. Dette gjorde han over jødene år 70 og denne perioden vollet stor trengsel.

Åpenbaringen snakker om noe heeeeeeeeelt annet, menlig DOMMEN OVER FOLKENE OG DERES RELIGIONER (ikke jødene). På slutten av denne dommen vil det også oppstå trengsler, så jepp...det finnes ulike "tider av trengsel". Derfor er Åpenbaringen en bok som tar opp ting som skjer på Herrens Dag (Åp.1:10 - og som du vet er dette en eskatologisk term)

3. Og dersom dere har problemer med åp. 6-19 så mener dere vel også at Den stor skjøge (les trosbevegelsen) ikke er relevant i dag/fremtiden?

Svar: Som du ser har vi ikke problemer med Åpenbaringsboken. Når "Herrens Dag" trådte i funksjon er derimot ikke helt på det rene, men det er tydelig at det er ETTER år 70 da Åpenbaringsboken er skrevet av Johannes ca år 95

Ha en dypdykkende aften og følg med på de neste andaktene.

PS. Takk for at du sprer bloggens innehold videre ;-)