tirsdag 31. juli 2007

1. Juli ”Immanuel”

”Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel – det betyr: Med oss er Gud” (Matt 1:23). For en fantastisk beskjed Engelen Gabriel gav Maria! Israel hadde i mange år vært borte fra det nære forholdet til Jehova Gud. Herren hadde ikke talt til sitt folk siden profeten Malaki som levde hele 450 år tidligere. Israelittene hadde lidd nederlag både åndelig og politisk og nå fikk Maria plutselig høre: ”Med oss er Gud”.

Men, hvem skulle Gud egentlig være med? Engelen sa faktisk ikke at Gud skulle være med Israel. Løftet om at ”Gud skulle være med” ble være seg knyttet opp i mot landet, folket, politikken eller det religiøse Sanhedrin. Løftet om at ”Gud skulle være med” ble snarere knyttet opp til en liten baby – en baby som Maria skulle føde og som Gud hadde utvalgt til å bli både Herre og Messias (Apg.2:36). Gud skulle ”være med” sin førstefødte sønn, Jesus Kristus.

Her ligger det en stor hemmelighet. Etter Inkarnasjonen utvelger ikke Gud seg et land, et folk eller et kirkesamfunn. Gud utvelger Jesus. Matt 12:18 siterer profeten Jesaja og sier: ”Se, min tjener som jeg har utvalgt, ham som jeg elsker, som min sjel har behag i; jeg vil legge min Ånd på ham, og han skal forkynne rett for hedningefolkene” og 1Pet 2:6 som sier: ”For det heter i Skriften: Se, jeg legger i Sion en hjørnestein, utvalgt og dyrebar. Den som tror på ham, skal ikke bli til skamme”. At Gud utvalgte Jesus er særdeles viktig informasjon for oss. Hvorfor? Jo, bare de som tar i mot Den Utvalgte blir selv utvalgt. Sier man ”Nei” til Den Utvalgte hjelper det ikke å ha rette doktriner, rette forfedre eller rett moral. Utvelgelsen ligger i Kristus – ingenting annet.

Hvem er så Gud med? Gud er med Jesus. Men hvordan kan vi da si at Gud er med oss? Jo, dersom vi bekjenner med vår munn at Jesus er Herre og tror i vårt hjerte at Gud oppreiste Ham fra de døde så skal vi bli frelst. For hver den som påkaller navnet JESUS skal bli frelst. Den som tar i mot og tror på Den Utvalgte blir altså selv utvalgt og får del av det guddommelige liv (Rom.10:9-11, Apg.4:12, 1.Joh.5:12). Efeserne 1:4 sier jo:” For i ham har han utvalgt oss før verdens grunnvoll ble lagt , for at vi skulle være hellige og ulastelige for hans åsyn”.

At Gud har utvalgt Jesus og ikke et bestemt kirkesamfunn frigjør oss fra sekterisme. Sekterisme volder bare problem. Stolthet, hardhet, nyttesløs krangling over perifere sannheter er dets frukt. Det er klart at det finnes både sunne og til dels meget usunne menigheter, men den som tror på Bibelens Jesus – ja den har faktisk Evig Liv i vente (Joh.3:16, Joh.1:11-13). Hvorfor? Jo, den som har Sønnen – han har Livet (1.Joh.5:12).

I dag kan vi fryde oss over at Immanuel betyr ”Med oss er Gud”. Vi kan fryde oss over at dette faktum verken hviler på mitt eller ditt kirkesamfunns ufeilbarlighet eller for den saks skyld mangfoldige og åpenbare brister. At ”Gud er med” hviler kun på det faktum at Jesus er Den Utvalgte og at vi har tatt vår tilflukt til Ham.

Disiplene

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hvorfor heter gubben "Jesus" når han egentlig skulle hete "Immanuel" (Jes. 7:14 vs. Matt. 1:21)

Disiplene sa...

Hei Tobbe,

Vel, svaret er vel egentlig at Engelen bad henne å kalle ham for Jesus (Matt.1:21) - derfor gjorde hun det. Jesus er jo det hebraiske navnet Josva som "ledet folket inn i løfteslandet" og "kom som en stedforetreder for Moses". Jesus betyr jo også "Jehova Frelser".

Noen heter Tobias t. T. er ofte et mellomnavn. Andre heter Roy Olav. Olav kan være et mellomnavn. Jesus heter Jesus, men det er ikke feil å kalle ham Jesus Immanuel. Netttopp fordi Gud gav ham dette navn gjennom profetene (Jesaja 7:14)

Roy-Olav sa...

Hm... da er vel ikke alle profetiene i GT oppfyllt i Kristus (siden han ikke har riktig navn)?

En annen ting er jo at disiplene surrer fælt mye nå, for har ikke bibelen sagt at Gud er med Israel? Når noen skriver slikt på en blogg, regner jeg med at de ikke har lest aviser de siste femti årene, for samtlige viser jo at Gud har vært med staten Israel alle dager (siden 1948). Er ikke Guds løfter evige, kanskje???

Roy Olav? Kjenner ikke dusten. Jeg ser likvel hva du mener med Jesus Immanuel, men det var vel ikke det Jesaia sa...

Mvh
Tobias T. Tobiassen

Disiplene sa...

Hei Tobbis,

Nei, det var ikke det Jesaja sa, men det var det Engelen sa. Immaunel er mer en tittel enn et navn. Im = Med, Ano = personsuffixet; med oss, EL = Gud. Verbet er utelatt som det ofte også er i gresk.

Når det gjelder Israel så må du ikke lese så mye i Avisene. Ofte er det slik at disse ikke tuftes på bibelsk grunn, men snarere på subjektive meninger.

Gud er for Israel, men ikke hvilket som helst Israel. Det som er viktig å forstå for enhver som leser Bibelen er at "ikke alle som stammer fra Israel er det virkelige Israel". (Romerne 9:6) Om man ikke ser dette grunn faktum blir man fort forvirret og stokker kortene rimelig raskt.

Gud har nemlig bare ett folk, Israel. De som tror på Jesus er innlemmet i dette Rike (Joh.1:11-13). De som stammer fra Israel, men ikke tror på Jesus, er altså ikke det virkelige Israel (Rom.2:28-29, 9:6).

Det er på bakgrunn av dette faktum Paulus kan si: "Guds Ord har ikke slått feil angående Israel".