tirsdag 15. desember 2009

15 Desember ”Abrahams Ætt”

For å lære Jesus Kristus mer og dypere å kjenne, må vi få bort ”det mosaiske sløret” (2.Kor.3:14) som hindrer oss å se klart. Jesus Kristus, Guds hemmelighet (Koloss.2:2), er nemlig den Profetene har talt om, Han er den Salmene peker på, Han er selve Lovens oppfyllelse og ende – ja hele GT er skyggebilder av Ham som er tingens reelle virkelighet (Kol.2:17).

Når vi skal lære Jesus mer å kjenne, er vårt mål IKKE å ”rakke ned på skyggebildene”, som noen har antydet at vi gjør. Det har selvfølgelig ingen hensikt. Vårt mål er derimot å peke på oppfyllelsen av skyggebildene, nemlig virkeligheten; Jesus Kristus. Når vi ”ser Ham” i Skriftene (både i GT og NT) vil forståelsen om hvem Han er øke og vår hjerte til hjerte relasjon med Ham vil bli dypere (Joh.17:3, 1.Kor.1:9). Vi blir som Emmausvandrerne som fikk sine øyne åpnet og om for første gang i sitt liv forsto hva Skriftene EGENTLIG handlet om (Lukas 24:45). Jesus viste dem nemlig at GT var skyggebilder av Ham selv (Lukas 24:27).

I dag skal vi fortsette med å se litt på dette med at Jesus er oppfyllelsen av skyggebildet; Israel. For å forstå forskjellen på skyggebildet ”Israel” og virkeligheten ”Guds Israel, hjelper Paulus oss med å få orden på terminologien. For å vise at det er en forskjell på disse to ”Israel” bruker han i 1.Kor.10:18 termen ”Israel etter kjødet” om de ufrelste jødene. I Romerne 9:6 sier han: ”Ikke alle som stammer fra Israel, er det virkelig Israel”. Altså er det ikke de ufrelste jødene som er ”det virkelige Israel”, men hvem er da det virkelige Israel? Jo, som vi tidligere har sett er det virkelige Israel Jesus Kristus og Hans kropp (1.Pet.2:9-10). Galaterne 3:29 sier jo som kjent: ”Hører dere Kristus til, da er dere Abrahams ætt og arvinger ifølge løftet”.

Det er altså Jesus som er Abrahams Ætt, det vikelige Israel. La oss se litt nærmere på akkurat dette tema. 1Mosebok 12:7 sier: ”Da åpenbarte Jehova seg for Abram og sa: Din ætt vil jeg gi dette landet. Men Abrahams Ætt er jo som vi tidligere har sett IKKE jøder! Det er skyggebildet og ikke virkeligheten. Dette faktum sjokkerer mange kristne. I sin fanatiske tro på at ”skyggebildet” er selve virkeligheten, har de gitt av sin tid og sine penger for å støtte staten Israel. Men hva lærer Bibelen oss? Jo, Galaterne 3:16 forklarer oss at skyggebildets oppfyllelse og virkelighet er Jesus. Paulus sier: ”Løftene ble gitt til Abraham og hans ætt. Han sier ikke: Og til dine ætlinger, som om det gjaldt mange. Men som når det gjelder én: Og din ætt. Og dette er Kristus”. Abrahams Ætt er altså egentlig Jesus. Jesus er altså Israel.

I morgen skal vi avslutte undervisningen om at Jesus er virkeligheten og Israel er skyggebildet. Hvorfor jeg tar dette så nøye med deg er nettopp dette at du ikke skal bli lurt til å tro at skyggebildene er selve virkeligheten. Jeg vil at du skal se Jesus, smake Jesus, oppleve Jesus og få åpenbaringer om Jesus. Da kan vi ikke gå rundt å leve i skyggebildene – vi må leve i virkeligheten.

Ha en Jesusfokusert dag.

7 kommentarer:

svnyborg sa...

er historien omskapelsen også ett skyggebilde, bare en Mose konklusjonkansje?

Felipe Muñoz sa...

At ting er skyggebilder vil vel ikke si at det ikke har skjedd. Alle historier i GT er virkelige. At det er skyggebilder derimot vil si at historiene, loven og profetiene hadde en dypere hensikt, nemlig å peke mot Jesus.

Jeg vil tro at også skapelsen peker mot Jesus på mange områder. Sjekk ut Finn Arne Lauvås sin tale om skapelsen. Sier ikke at alt han sier er riktig, men mye er med å se på Jesus og den nye skapningen.

svnyborg sa...

altså er du enig i at A. og E. er et skyggebilde; bra, da skjønner vi at historien er en ekte, sann konklusjon på resultat av millioner av generasjoner i Gen 6:4 før Adam, de med store navn som lengtet og trodde fram imot A. J. og akkurat nå -DEG. Gudene skapte DEG

Felipe Muñoz sa...

Skjønner ikke helt poenget ditt. Hva mener du om det "eldgamle" i 1.Mos 6:4?

svnyborg sa...

mener ikke noe, må bare bøye meg for Mose opplysninger om dei

Anders Branderud sa...

The definition of righteousness according to the first-century teacher Ribi Yehoshua (ha-Mashiakh; the Messiah) from Nazareth (You can find Ribi Yehoshuas teachings here: Netzarim), is the same definition found in Torah (included in Tan’’kh, the Jewish Bible); and that is to follow the instructions of the Creator found in Torah.

It is written in Torah, Devarim (“Deuteronomy”) 13:1-6, that it is forbidden to add or remove mitzwot (commandments) from Torah. For example one mitzwah is that one shouldn’t eat pork and another one is that one should celebrate Shabat.

You agree with me that NT teaches that Christians are not obligated to follow all of the mitzwot non-selectively.
Thus, one cannot both follow the Creator by following His instructions in Torah, and follow the teachings of Paul.

All the best, Anders Branderud

Disiplene sa...

Hei Anders,

1. At du ble kastet ut av Livets Ord får du ta som en bonus ;-) Du er ikke den første.

2. Fantastisk bra at du tilsynelatende er et ærlig og oppriktig menneske. Det kreves mye av et menneske å studere så mye og så vanskelige tema slik du har gjort.

3. Når det gjelder din teologiske vinkel, er vi nok ikke enige. Vi tror at Torah og de kristne greske skriftene samstemmer. Når Rabbi Jehushua vandret på jorden oppfylte han den Mosaiske lovpakten. Deretter opprettet han en ny pakt med nye spilleregler. Disse spillereglene ble åpenbart for hans apostler slik at jødene OG GOJIIM fikk muligheter til å tilbe Ha SHEM, eller Jehova som jeg liker å si ;-)

4. Jeg tror Paulus ikke syntes at Torah var feil eller ond, men jeg tror at hans syn på Torah ble preget av Rabbi Jehushua, hva han sa og ikke minst hva han gjorde.

5. Din teologi viker for meg som om du ved hjelp av en fin og rettferdig livsførsel kan oppnå evig liv. Vi tror at Jesus er veien til Ha Shem.

Forøvrig vil jeg rose deg over at du ønsker å studere. At du ønsker å sette deg inn i tingene uten å stole på "predikanter" og for at du gjør noe med din tro. At vi er fundamentalt uenig, kan vi snakke videre om ;-) Det er jo spørsmål om evig liv eller evig død...

Disiplene