onsdag 4. august 2010

God overstått ferie - her kommer noen varme tanker om Helvetet

Her om dagen snakket jeg med noen venner angående den tradisjonelle læren om Helvetet. Her følger 5 av mine argument.

1. Som dere sikkert vet, står ikke ordet "HELVETET" i grunnteksten. I grunnteksten står det "Gehenna" som altså var en søppelplass utenfor Jerusalem. Her brant man søppel og kroppene til dyr samt døde kriminelle som ikke var verdig noen begravelse. Når Jesus snakket om at man skulle "brenne i Gehenna" forsto jødene at han mente at liksom søplet og de døde kroppene brennes opp og tilintetgjøres, slik skal Gud brenne opp og tilintetgjøre de menneskene som nekter å omvende seg til Gud. Ingen jøder så for seg pine når de tenkte på Gehenna. Hverken søplet eller de døde kroppene "skrek om nåde" eller ble pint.

2. Når vi nå vet hva Gehenna er, nemlig en søppelplass hvor man brenner opp søppel og døde kropper, blir det lettere å forstå sannheten om Helvetet. For hva skjer i Helvetet? Jo, Mattt. 10.28 sier: "Frykt ikke for dem som dreper legemet, men ikke dreper sjelen. Frykt heller for Ham (Gud) som kan ødelegge både sjel og legeme i Helvetet". Her ser vi altså at i Helvetet blir kropp og sjel ødelagt eller gjort til intet. Slik som en maur blir pulverisert dersom du legger den mellom håndflatene dine og gnikker. Den blir borte. Eller for å bruke Jesu eksempel: dersom noe kastes i Gehenna brennes det simpelt henn opp.

3. Den tradisjonelle Helveteslæren går ut på at Gud skal kaste mennesker i Helvetet (Ildsjøen). Det er riktig at han skal gjøre dette iflg Bibelen, men det den tradisjonelle læren sier er at Gud skal da pine disse menneskene i all evighet. Det som ikke stemmer her er at dette krasjer med Guds moral og syn på rettferdighet. La meg forklare: I bibelen sier Gud at han ønsker "Øye for øye. Tann for tann! Dette var en lov som var rettferdig. Dersom du tok en ku av meg måtte du gi en ku tilbake dersom du ble tatt for ugjerningen. Dersom jeg skadet ditt øye, ja da kunne du skade mitt osv. Dette var altså en lov bygd på rettferdighet. Så må man da spørre seg: Er det rettferdig at en kjærlig og rettferdig Gud straffer en 3 års gammel Afgansk baby med tortur en hel evighet? Er det rett at en 20 år gammel bush-mann skal bli pint av Gud år ut og år inn i all uendelighet fordi han ikke visste noe om Jesus? Er det rett å gi en evig tortur som dom når overtredelsen var å gå i mot Guds vilje? Nei. Dom og straffeutmåling må stå i proposjon til hverandre. Dessuten kan en kjærlig Gud være delaktig i et "Evig Auschwitz"? Sunnt fornuft sier at vi skal sperre inne torturister!!! Gud er ikke slik. Det Guds Ord sier er at "Syndens lønn er: Døden" (Rom.6:23). Dersom noen dør i sine synder skal han altså ikke bli torturert, men han skal dø (Jemfør Gehenna og bli ødelagt for alltid - Matt.10:28). For hvordan kan en kjærlig Gud som ber oss ELSKE våre fiender samtidig PINE sine fiender i all evighet????????

4. Når det står Evig pine i våre bibler, kunne det like gjerne stått Evig straff. Det som er viktig å forstå med dette ordet er at det kan bety både pine og straff (pluss noen betydninger til). Det er ikke torturen som er Evig, det er straffen. La oss se på mauren igjen. Den blir ikke torturert for evig, men straffen er evig da den aldri mer kommer tilbake som maur. Den er borte. Den er tilintetgjort. Se for eksempel Judas brev kap 1 vers 7. Der står det at "Sodoma og Gomorra ligger som eksempel for våre øyne og lider straffen for en evig ild". Men er ilden der nå? Nei. Skulle det være en evig ild? Ja. Hva stemmer? Jo: Straffen Sodoma og Gomorra fikk var en "evig ilds straff" - noe som betyr at disse byene ble brent opp, men når de var brent opp, sluttet selvfølgelig ilden å brenne (vi ser jo ikke noe ild eller røyk der Sodoma og Gomorra ligger i dag - ikke sant, dessuten er det ingen som roper å trygler om Nåde i disse byene i dag - de er borte - alle mann...).

5. Et siste kjapt argument: Dersom Ildsjøen/Helvetet var en plass man ble pint av Gud, hvorfor sier Johannes Åpenbaring at "Døden og Dødsriket" blir kastet ned der? Man kan jo ikke PINE Døden eller PINE dødsriket!!!! Nei, dette skriftstedet forteller oss isteden at "Døden og Dødsriket" skal bli tilintetgjort - utslettes. Det skal altså ikke finnes død eller dødsrike i Paradiset! Jemfør Åp.21.

Resultatet av en slik lære renvasker Jehova Gud fra anklagen om at Han skulle være ond, urettferdig og ufølsom. Den viser hvor kjærlig, rettferdig og barmhjertig Han er. Dessuten vil denne lære føre til at de ufrelste ikke får anstøt av Gud, men kanskje heller lettere ser Hans rettferdighetssans. DET gjør de definnetivt ikke med den tradisjonelle Helveteslæren...

Vel, her var noen av mine argument. Det er verdt å merke seg at det var Katolikkene som oppfant denne læren og at de frafalne kristne kirkesamfunnene har preket disse med brask og med bram. Mulig at det burde ringe noen bjeller hos oss.

Suss o nuss

20 kommentarer:

Erstatningsteologisk Propaganda sa...

Bra og interessant artikkel! Men svovelpredikantene har jo ikke hentet synet sitt fra Donald-pocket eller fri fantasi. Hvordan forholder vi oss til disse versene:

ÅPENBARINGEN 14:9-11:
En tredje engel fulgte etter dem og ropte med høy røst: «Om noen tilber dyret og bildet av det og tar imot merket på pannen eller hånden, 10 skal han få drikke av Guds vredes vin som er skjenket opp ublandet i hans harmes beger, og han skal pines med ild og svovel for øynene på de hellige engler og Lammet. 11 Røyken fra deres pinsel stiger opp i all evighet – verken natt eller dag får de ro, de som tilber dyret og dyrets bilde og tar imot dets navn til merke.»

MATTEUS 8:11-12:
Det sier jeg dere: Mange skal komme fra øst og fra vest og sitte til bords med Abraham og Isak og Jakob i himmelriket. 12 Men rikets barn skal kastes ut i mørket utenfor, der de gråter og skjærer tenner.

MATTEUS 22:11-14:
Men da kongen kom inn for å hilse på gjestene, fikk han øye på en som ikke hadde på seg bryllupsklær. 12 Han spurte ham: 'Min venn, hvordan er du kommet hit inn uten bryllupsklær?' Men han tidde. 13 Da sa kongen til tjenerne: 'Bind ham på hender og føtter og kast ham ut i mørket utenfor, der de gråter og skjærer tenner.' 14 For mange er kalt, men få er utvalgt.»

MARKUS 9:47:48:
Om hånden din lokker deg til fall, så hogg den av! Det er bedre for deg å gå inn til livet med bare én hånd enn å ha begge hender og komme til helvete, 44 der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner. 45 Og om foten din lokker deg til fall, så hogg den av! Det er bedre for deg å gå halt inn til livet enn å ha begge føtter og bli kastet i helvete, 46 der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner. 47 Og om øyet ditt lokker deg til fall, så riv det ut! Det er bedre for deg å gå enøyd inn i Guds rike enn å ha begge øyne og bli kastet i helvete, 48 der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner.

Mange referer også til lignelsen om den rike mann og Lasarus i Lukas 16, men dette henger jo ikke på greip med andre bibelske skildringer av livet etter dommedag, så her forstår jeg at selv de som er motstandere av annhilisme mener det er Hades/dødsriket det er snakk om.

Det er også noen bibelvers som sier at noen skal få hardere dom enn andre (Mark 12:38-40, Matteus 10:15+11:24, Åp 20:12+22:12), men dette gir ingen mening hverken om man tror på evig tilintetgjørelse eller evig pine. For man mener jo straffen blir lik for alle som ikke tror på Kristus uavhengig om man tror det er å brenne opp eller å brenne evig.

Disiplene sa...

Hei EP.

For det første vil jeg si at at jeg lo godt av navnet ditt. Artig. La oss ha mer av slik propaganda, eller med mine ord: Forkynnelse av Oppfyllelsen av Løftene via Jesus.

For det andre vil jeg si at du stiller veldig gode spørsmål og henviser til bra bibelvers, vers som må besvares korrekt.

For det tredje vil jeg si at konklusjonen din av Lukas 16 og Markus 12 var en klok tolkning.

For å gjøre kommentarene mine mer oversiktlige svarer jeg etter hvert vers.

MATTEUS 8:11-12:
Det sier jeg dere: Mange skal komme fra øst og fra vest og sitte til bords med Abraham og Isak og Jakob i himmelriket. 12 Men rikets barn skal kastes ut i mørket utenfor, der de gråter og skjærer tenner.



Svar: Her bruker Jesus et bildespråk. For det første er ikke Abraham, Isak og Jakob i Himmelen, da Bibelen sier at Jesus var det første mennesket som kom til Himmelen. Joh 3:13 sier jo: “Og ingen er steget opp til himmelen uten han som er steget ned fra himmelen, Menneskesønnen, som er i himmelen.” Som du sikkert også vet, gjaldt dette alle mennesker før Jesus. Bibelen sier jo at hverken David eller Døperen Johannes er i Himmelen (Les Apg.2:34 og Matt.11:11). Så hva mener Jesus? Jo, at mange ikke jøder skal få del i Rikets velsignelser, men Rikets opprinnelige barn – jødene – får ikke del i velsignelsene Riket gir (så sant de ikke omvender seg å tror på Jesus selvfølgelig). Teksten er altså å forsås billedlig – ikke bokstavelig. I Gehenna/Helvetet blir jo kropp og sjel ødelagt i følge Jesus (Matt.10:28).

MATTEUS 22:11-14:
Men da kongen kom inn for å hilse på gjestene, fikk han øye på en som ikke hadde på seg bryllupsklær. 12 Han spurte ham: 'Min venn, hvordan er du kommet hit inn uten bryllupsklær?' Men han tidde. 13 Da sa kongen til tjenerne: 'Bind ham på hender og føtter og kast ham ut i mørket utenfor, der de gråter og skjærer tenner.' 14 For mange er kalt, men få er utvalgt.» 



Svar: Her kommer billedspråket enda klarere frem. Kongen, gjester, tjenere, det å ha rette klær osv viser oss dette. Jesu poeng i lignelsen er det samme som Matt.8. At dette er billedlig er nok alle enige i for dersom vi skulle tatt dette bokstavelig ville vi måtte tro at det var noen som vil greie å ”lure seg inn i Himmelen”, men som Gud ”tok på fersken” og kastet ut. Så lettlurt er nok ikke Herren.

Fortsettelse følger i neste kommentar...

Disiplene sa...

Her er fortsettelsen:

MARKUS 9:47:48:
Om hånden din lokker deg til fall, så hogg den av! Det er bedre for deg å gå inn til livet med bare én hånd enn å ha begge hender og komme til helvete, 44 der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner. 45 Og om foten din lokker deg til fall, så hogg den av! Det er bedre for deg å gå halt inn til livet enn å ha begge føtter og bli kastet i helvete, 46 der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner. 47 Og om øyet ditt lokker deg til fall, så riv det ut! Det er bedre for deg å gå enøyd inn i Guds rike enn å ha begge øyne og bli kastet i helvete, 48 der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner.



MARKUS 9:47:48:
Om hånden din lokker deg til fall, så hogg den av! Det er bedre for deg å gå inn til livet med bare én hånd enn å ha begge hender og komme til helvete, 44 der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner. 45 Og om foten din lokker deg til fall, så hogg den av! Det er bedre for deg å gå halt inn til livet enn å ha begge føtter og bli kastet i helvete, 46 der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner. 47 Og om øyet ditt lokker deg til fall, så riv det ut! Det er bedre for deg å gå enøyd inn i Guds rike enn å ha begge øyne og bli kastet i helvete, 48 der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner.



Svar: Her er det viktig å se hva som er EVIG. Det er marken og ilden - ikke mennesket. Teksten taler altså ikke her om at de døde skal tortureres. Søppelplassen Gehenna var jo nettopp et slikt sted hvor åtseldyrene hadde sine aller beste middager (ææsshhjjjj).


ÅPENBARINGEN 14:9-11:
En tredje engel fulgte etter dem og ropte med høy røst: «Om noen tilber dyret og bildet av det og tar imot merket på pannen eller hånden, 10 skal han få drikke av Guds vredes vin som er skjenket opp ublandet i hans harmes beger, og han skal pines med ild og svovel for øynene på de hellige engler og Lammet. 11 Røyken fra deres pinsel stiger opp i all evighet – verken natt eller dag får de ro, de som tilber dyret og dyrets bilde og tar imot dets navn til merke.»



Svar: Dette er et interessant vers. Slik jeg ser det må man holde tungen rett i munnen når man tolker verset. For det første er det røyken som skal stige opp i all evighet – ikke at menneskene skal tortureres i all evighet. Det samme prinsippet leser vi i Judas 1:7 der det står at Sodoma og Gomorra ble straffet med ”Evig Ild”. Som vi med sikkerhet vet, brenner det ikke noen plass der Sodoma og Gomorra lå, i dag. Poenget er altså at Sodoma og Gomorra ble tilintetgjort for evig, noe også Åpenbaringen 14 sikter til. Legg merke til at Jesus i Lukas 17:29 sa at Gud ØDELA dem alle – ikke pinet dem alle.

Så Svovelpredikantene har ikke tatt sitt syn fra en Donald-pocket bok - helt rett. MEN slik vi ser det har de bare GNOSIS (generell kunnskap) og ikke EPIGNOSIS (Nøyaktig kunnskap) om tema. Det er nemlig utrolig lett å ta ett eller flere vers å preke disse uten først å ha sett det større bildet (jeg snakker desverre av erfaring). Når vi snakker om temaet "Evig Tortur" er man nødt til å se dette tema i lyset av HELE skriften og Guds karakter og hensikt. Slik blir hele puslespillet et vakkert bilde...

Disiplene

Anonym sa...

hei! Det er en veldig fin tanke;at mennesket ikke skal bli pint i all evighet.Det er vel noe vi alle håper på,og utifra vår menneskelige visdom og forstand høres jo dette logiskt ut. Jeg lurer nå på om dette er rett teologi. selvfølgelig håper jeg nå på at det ikke finnes en evighet i pine for de fortapte. En grusom tanke egentlig, men hva med alle disse som har opplevd dette selv. Foreksempel denne predikanten Mary baxter og andre med henne! De har jo egne seminarer som kalles heaven and hell konferanser. Jeg synest ærlig talt hun virker oppriktig, men det var fælt å høre opplevelsene hennes. Huff og huff!Hun kan vel ikke være en løgner vel,eller er bare jeg naiv? Ingen er fullkommne kanaler, men noe av det kan vel stemme? Men at onde mennesker, som vil være onde bør bli konfrontert med sin ondskap innfor Gud, synest jeg bare er rett og rimelig,for hvis disse bare skal dø uten videre,kaller ikke jeg det rettferdighet. Hva med at ånden er evig.Kanskje det bare er den frelste som har en ånd som er evig? Nei ikke hvet jeg, men både djevel og demoner skal vel pines, eller hva( for alltid) Det står også i bibelen at det er menneskets lodd en gang å dø deretter dom, altså en straff for sine gjerninger( den ufrelste. Poenget mitt er altså dette, hvis det ikke er en straff for all den urettferdigheten som mennesker påfører de svake og undertrykkte i verden i dag( bevisst) da synest jeg ikke at det er noen rettferdighet i det hele tatt! Skulle hitler foreksempel bare dø uten en eller annen straff ifra Gud? Da slipper jo mange andre med han unna! folk som er onde må bli straffet, om ikke for evig, så iallefall må de bli konfrontert med det på en eller annen måte! Ondskapen skal jo også bare bli verre i endetiden! Det var mange tanker her, men jeg håper du forstår poenget mitt! Vi kan jo ikke vite helt eksakt hva som skjer etter døden; men mange velger jo å gå sin egen vei, og må derfor ta konsekvensene av sine valg. Hvis ingen blir straffet for noe, kan man jo tro man kan gjøre hva man vil her i livet og i denne verden. Vi skal jo bare dø likevel. slik tenker jo hedningene!

Erstatningsteologisk Propaganda sa...

Hehe... Tenkte navnet kom til å falle ismak. ;) Og du kjente det sikkert igjen så du vet hvem som sitter på andre siden av nicket.

Tusen takk for gode svar! Jeg kjøper lignelsene. Men skriftstedet i Johannes Åpenbaring er vanskelig. "Hverken dag og natt får de ro..." Hvis de blir tilintetgjort, så får jo de en ende på lidelsene.

Nå har jo jeg veldig lyst å tro at det fungerer slik du beskriver, at syndens lønn ER døden. En Gud som piner folk uten noen som helst form for mål og mening virker fjernt for meg. Men samtidig må jo det vi har lyst å tro samstemme med Bibelen. Vi får vel ta det skriftstedet som et vanskelig vers som i seg selv kan virke motsigende, men vi må se på helheten av Bibelen.

Erstatningsteologisk Propaganda sa...

Hei Anonym!

Vel, det Bibelen taler om som Helvetet/Gehenna/Ildsjøen er jo ikke i bruk idag, først på dommens dag skal Satan, hans demoner, døden, dødsriket og alle som ikke har sitt navn skrevet i livets bok bli kastet i det.

Så da må vi nesten si til Mary Baxter: kjekt for deg. Kan godt være at hun tror oppriktig på hun har vært i "helvete", men vi har dessverre ikke Bibelsk grunnlag for det hun påstår. Og må vi ta Guds Ord over menneskeord.

Disiplene sa...

Hei Anonym,

Flott at du deler de interessante tankene dine her. Vi skal prøve å besvare deg “tanke for tanke”.
Den første tanken du tar opp, er om dette kan være rett teologi. DET er jo det viktigste spm man kan stille. Det spiller jo mindre rolle hva vi mener om saker og ting. Hva Gud sier er det viktigste.

Du tar opp et eksempel på en dame ved navn Mary Bexter (m.flere), som angivelig skulle ha opplevd Helvetet. Nå er det slik at denne påstanden faller på sin egen urimelighet, da ingen har blitt kastet I Helvetet enda. Denne straffen vil utføres etter 1000 årsriket ifølge Bibelen. Dette kan du lese om I Johannes Åpenbaring kap.20. Så jeg vil nok heller tro at hun helt sikkert har opplevd et teller annet åndelig, men altså difinitivt ikke Helvetet.

Nå skal jeg ikke dømme noens motiv, men jeg vet flere “predikanter” som blir ganske rike av å ha seminarer om spekulative åndelige erfaringer.

Så den neste tanken: Du mener at det er rett og riktig at mennesker skal stå til regnskap innfor Gud for sine liv - alt annet hadde vært urettferdig. Her har du helt rett. Det er bare det at Gud har bestemt straffen for syndens opprør, nemlig døden (Rom.6:23) – ikke evig tortur.

Du har et veldig godt poeng når det gjelder dette med ”Evig Ånd”. Her tror de fleste kirkesamfunnene at alle mennesker har noe inne i seg som lever evig. Det gjør ikke vi. Vi tror at når Gud skapte mennesket, skapte han dem med en mulighet for å dø. Adam fikk nemlig beskjeden: Dersom du spiser av den forbudte frukten skal du dø – ikke: dersom du spiser av den forbudte frukten skal du leve videre men i åndeverden. Menneskets gave fra Gud er evig liv. Dette betyr at mennesket IKKE har den muligheten i seg selv. Vi har altså ikke en udødelig ånd.

Når det kommer til Satan og demonen kan det se ut som om de skal pines, men som du ser av kommentarene mine om disse versene nevnt ovenfor, skal Satan og demonene også kastes i ildsjøen. Som sagt er ildsjøen en evig straff – ikke evig tortur (se illustrasjonen ovenfor med mauren).

Så kommer du til en kjempeinteressant argument. Du ser ikke rettferdigheten i at Hitler og ”mannen i gaten” skal får samme straff, nemlig døden. Dette kan jeg skjønne. Her mener jeg det er viktig å se 2 ting. For det første er min og din rettferdighetssans litt annerledes enn Guds. Vi kan pga vår ufullkommenhet se for oss en langvarig hevn. Gud har sagt at hans hevn er døden.

For det andre er Gud KJÆRLIGHET tvers igjennom og ”holder ikke regnskap med overtredelsene” sier 1.Kor.13. Kjærligheten ser ikke tortur som straffealternativ.

At hedningene tenker ”jeg lever som jeg vil, jeg kommer ikke til Helvetet uansett”, er nok rett oppfattet. Nå blir de ikke torturert, men de vil dø. Det er ille nok. MEN da er det viktig for oss å forklare hva Gud har å tilby!!! Tenk så herlig å leve sammen med Gud i all evighet uten sykdom, urettferdighet, krig, sorg og smerte. For når alt kommer til alt er det ingen friske mennesker som egentlig vil dø.

Disiplene sa...

Hei EP,

Joda, navnet avslørte deg ;-)

Åpenbaringen er interessant. Du siterer Åp.14. Legg merke til 3 ting.

1. Åp.14 snakker generelt IKKE om Helvetesdommen, men om plagene som kommer over jorden. Se konteksten.

2. De pinsler de opplever er i tillegg tilvredesdommen de samme pinsler som de 2 vitnene pinte de som var på jorden i endens tid. Les nøye Åp.11, spesielt vers 10. Pinslene består i av at de 2 vitnene avslører mørket og billedlig plager menneskene som har valgt Dyret istedenfor Riket. Sannheten stikker de i hjertet og driver dem til frustrasjon og hat. Så mye hat at de dreper vitnene.

3. Pinen er ikke evig, men røyken er evig, altså en endelig dom

Disiplene sa...

EP,

Når jeg skrev "se konteksten" tenker jeg spesielt på kap. som følger. Her ser vi f.eks i 16:1-3 at de som tilbad villdyret ble pinet med straffedommer som ikke har med Helvetet å gjøre, men pinsler i forbindelse med vredesskålene...

Disiplene sa...

Åååå...jeg glemte jo enda en ting:

At "de ikke får noen ro", er i konteksten med vredesskåltiden - ikke Helvetets tiden.

Når profetene "piner" disse menneskene med Sannheten (Åp.11:10) og så lenge vredesskålene varer "får disse menneskene ingen ro".

Når disse menneskene etter noen år blir kastet i ildsjøen, som er først i kap 20, ødelegges de og får slik sett ro.

Anonym sa...

Interessant at folk tenker annerledes enn det tradisjonelle. Ideelt sett skulle man jo ønske at alle kom til himmelen.

Uttrykket "utenfor" har fascinert meg en stund. På den nye jord vil folk være "utenfor". Altså utenfor det nye Jerusalem. Og det er flere slike eksempler hvor Jesus snakker om "utenfor" i sine lignelser.

Har en idé: At det skal være en sameksistens på den nye jord mellom de som trodde og de som ikke trodde. De som ikke trodde slipper ikke inn i byen det nye Jerusalem. Men de kan allikevel ha et liv utenfor byen.

Gud er kjærlighet. Så jeg er enig i at han ikke har noe ønske om å torturere mennesker.

Og uttrykket "fortapt" er også interessant. Jesus sa at folk var fortapt allerede mens de levde på hans tid. Og Jesu jobb var å samle dem inn igjen. F.eks den bortkomne sønnen. Han levde men var "fortapt". Så kommer han hjem til faren sin og har "blitt funnet".

Hm... Har ikke noen endelig konklusjon. Men tror inntil videre at på den nye jord skal folk leve sammen. De som er frelst vil leve sammen med Gud. De som er ufrelst vil ha et slags alternativt liv, uten at jeg kan peke konkret på hva dette skulle være for noe.

Gud elsker fortapte mennesker nå. Han snur vel ikke om 180 grader og legger de for hat på dagen? Så jeg tror Gud elsker alle i dag, og at han elsker alle som "går fortapt" mens de er i "fortapelsen".

Blir mer balansert for meg å tenke om Guds kjærlighet på denne måten.

Noen ufullstendige tanker på morgenkvisten.

: )

Anonym sa...

Adam ødela for vår eksistens i dette livet. Å komme tilbake til Far allerede nå vil jo være et gigantisk løft i riktig retning!

De kristne er så opptatt av "etter døden" i spørsmålet om helvete. Men mange lever jo i "helvete" allerede nå. At korset har enorm betydning som en løsning på problemer i denne tiden.

Hva som skjer etter døden veier tungt. Men livet vi lever nå, før døden, veier også utrolig tungt.

Det "normale" er å leve livet på jorden i et fellesskap med Gud. En ateists liv trenger ikke å være dårlig. Det kan være veldig bra. Men biten med å kjenne Gud mangler.

Så vi har evig liv allerede nå - "Dette er det evige liv, at de kjenner deg, Gud" (fritt etter hukommelsen).

I denne betydningen vil det å være fortapt å ikke kjenne til sitt Opphav og ha en jevnlig dialog med sin Far. Å være frelst betyr da å ha oppdaget sitt Opphav. Man lever "normalt" igjen. Slik det egentlig var tiltenkt oss. Så godt det lar seg gjøre i en ufullkommen verden.

Enda flere ufullstendige tanker.

Dritbra blogg, forresten!

: )

Disiplene sa...

Hei siste Anonym (dersom de 2 siste anonyme er samme person).

Flott at du synes bloggen er "dritbra" ;-)

Gud elsker alle også de fortapte. Det vi ikke må glemme er at "Syndens lønn er å dø" (Rom.6:23) og at Gud også er Hellig - ikke bare kjærlighet.

Dette gjør at han må ta et oppgjør med de som uansett ikke vil noe annet enn å gjøre opprør mot Gud. Slik vi ser det er straffen for dette døden - ikke å leve i paradiset, men uten mulighet for å komme inn i Det Nye Jerusalem.

Det er verdt å merke seg at Det Nye Jerusalem står i kontrast til det jordiske Jerusalem og symboliserer "Guds hovedstad" eller "Der regjeringen sitter å bestemmer". Som du vet skal "Lov utgå fra Sion".

Det nye Jerusalem er altså ikke en by, men Guds regjerings hovedsete. De som er "utenfor" er de av folkene som ikke er i "regjeringen". Disse symboliseres av "hedningene", mens regjeringen symboliserers av "Israelittene".

Slik sett eller på denne måten blir løftet til Abraham en realitet da Abrahams Sæd skal velsigne alle andre nasjoner på jorden.

Anonym sa...

Hei! Takk for svaret!

Du tolker bibelen billedlig, og jeg ser at det er en måte å tolke bibelen på. Du har gode svar, og jeg håper at din tolkning er rett, men som sagt er jo ikke det noe vi kan vite!

Den andre måten å tolke bibelen på, er jo å tolke den bokstavelig. De fleste gjør jo det. Den måten som du tolker fortapelsen på, er jo veldig lik måten adventistene tolker den.(jehovas vitner også forresten ,men de er jo ikke kristne)

Selv om altså ikke helvete eksisterer, så eksisterer vel dødsriket inni jordens kjerne? Jesus farte jo ned dit etter korsfestelsen, og prekte for åndene i varetekt( kanskje fallne engler og ikke mennesker?) Abrahams kjød var jo for de troende i GT, men hva med de vantro?, hvor oppholdt de seg? De må jo ha vært i dødsriket de også.

Det står jo også at Gud har lagt evigheten ned i menneskers hjerte. P.rd. 3:11 (hjerte =ånd)

Det står jo så mange paradokser i bibelen.Enkelte steder står det at de døde fører en skyggetilværelse i dødsriket. Job. 26:5, salme 86:11, og ordspråk. 2:18, mens andre steder står det at det å dø, er å vende tilbake til støv. 1 Mos.3:19.
Ting kan jo tolkes så forskjellig!

Hva med sjelen? hvis evig død er åndelig død, borte ifra Guds rike,lever forsatt sjelen? Den blir vel utslettet den også, men farer den ikke ned til dødsriket, inntil den skal bli dømt av Gud på dommens dag? Oppholdet der nede kan vel ikke være noe behagelig. Man blir vel gjerne plaget der av djevelen?

Jeg forstår heller ikke hvorfor det er en slik åndskamp om menneskers sjel, hvis det bare skal utslettes. Djevelen er jo sjelens fiende. Judas brev vers 9.

Kenneth hagin hadde jo selv en fæl opplevelse, når han lå på sykeseng som ung. Dette har du sikkert lest selv. Opplevelsen gjorde at han ble frelst, og hele trosbevegelsens "bestefar".

Det er mange mennesker som lever i sine egne personlige helveter, og jeg håper at de blir utslettet slik som du sier, men at de heller må ta imot det som Gud har å tilby dem i jesus kristus, slik at de får fred!

Man sover faktiskt bedre , hvis man holder på den tanken!

God bless!

Disiplene sa...

Hei igjen Anonym,

Skal forsøke å kommentere tankene dine

1. Du sier at man "ikke kan vite" hva som skjer etter døden. Du har på en måte heeeelt rett. På en annen måte kan man vite det, dersom Bibelen forteller oss det, noe jeg tror den gjør.

2. Du har også rett i at Adventistene og JV har noe av det samme grunnsyn som oss. Selv har jeg den oppfattningen at Sannheten setter Fri, uansett om det så er Mormonerne som skulle komme med den ;-)

3. Du sier at JV ikke er kristne. Hva legger du i kriteriet for å være en kristen?

4. Du har rett i at Dødsriket eksisterer. De døde er der. Spørsmålet er om de døde lever der, eller om de bare "sover".

5. De åndene som var i varetekt var npk falne engler og ikke mennesker.

6. Ingen av de bibelversene du henviser til viser oss at de døde lever.

7. Når et menneske dør, dør også sjelen. Sjelen er ikke udødelig.

8. Sjel: Nefesj på hebraaisk. Psyche på gresk. Disse ordene betyr liv.

Dyr er sjeler: 1.Mos.1:20
Et individ er en sjel: 1.Pet.3:20
Sjelen kan dø: Mark.3:4, Josva 20:9
Livet er det samme som sjelen : Lukas 9:24
Jesus gav sin sjel (altså liv) for oss: Matt.10:28

9. Det er riktig at Satan hater vår sjel - vårt liv - og at det er en kamp om livet vårt. Det er derfor Gud vil at vi skal leve evig og at Satan jobber for at vi ikke skal få oppleve det evige livet.

10. Siden Satan ikke er i Dødriket og siden de døde er døde i dødriket blir ingen pint av Satan der. Satan er i åndeverden og jobber intenst med å forføre mennesker som lever.

11. Hagin og flere med ham hevder at de har vært i helvetet. Slik vi forstår bibelen stemmer altså ikke dette. Det betyr ikke at vi ikke sier at de har hatt en åndelig opplevelse. Det har de sikkert hatt, men den stemmer ikke overens med bibelens lære.

12. Helt enig at folk opplever "helvetet" her og nå. Og som du med rette sier, må vi gi dem Jesus slik at de får fred!

Anonym sa...

Tusen hjertelig takk for dine glittrende svar..! Er for såvidt enig med deg i mye. Min mor døde i går 63 år gammel, helt plutselig, etter en komplikasjon etter operasjon. Hun var ikke "personlig kristen".

Veldig pussig med tanke på hva som har foregått her på bloggen!

Setter veldig stor pris på forbønn fra både fjern og nær! Min ikke "personlige" kristne familie har behov for det!

Det verste er jo det at man ikke får sagt farvel, og takket for alt!

Kanskje noen som kjenner seg igjen i denne situasjonen, som jeg skriver om nå. Da hadde det vært fint med noen oppmuntrende ord ifra deg. Jeg hadde blitt kjempeglad og sikkert veldig, veldig, veldig velsignet!

Disiplene sa...

Kjære deg som mistet din mor.

Førs vil jeg si at jeg ble oppriktig lei meg når jeg hørte at din mor døde så plutselig.

Ingen ord kan romme hva dere alle føler nå.

Håper du har et nettverk av venner som du kan søke trøst og veiledning hos.

Når det gjelder åndelig veiledning gleder vi oss over at du har fulgt bloggen. De gode nyhetene er at at dersom din mor ikke kjente Jesus, kommer hun ikke til å lide en evig tortur i helvetet.

Bibelen sier at Adam gikk tilbake til støvet etter sin død. Det kommer også din mor til å gjøre. Her lider hun ikke vondt, føler inngen smerte og har ingen tanker.

Det enda mer gledelige er at du og jeg ikke vet hvem Jehova vil oppreise til liv. Apg 24:25 sier at både "rettferdige og urettferdige" vil få en oppstandelse.

Alle de som ikke helt har hørt og forstått får en "fair sjanse" til å høre og forstå i 1000 års riket, slik jeg leser Bibelen.

Vi kan leve i håpet om at din mor er en av dem.

Vit at Gud er trøstens Gud og dersom du søker trøst hos Ham - vil Han med all sikkerhet trøste deg.

Store varme klemmer i sorgen fra alle oss

Disiplene sa...

Apg. 24:15 skulle det stå, ikke Apg.24:25 ;-)

Anonym sa...

Hei! Tusen takk for de oppmuntrende ordene dine.Det oppleves spesielt å miste en som står deg nær! Plutselig ser du hele livet ditt som i en film. ting som jeg aldri har husket eller tenkt på før.Dette ser ut til å foregå mer å mer. Jeg hvet ikke om det er noe som Gud holder på med, men spesielt er det iallefall! Sikkert å visst er det iallefall at Gud er kjærlighet og at Gud kan trøste! Jeg tror denne opplevelsen kommer til å forandre meg veldig.Jeg har iallefall bestemt meg for å søke trøst hos Faderen, og når det er ting som jeg ikke forstår, så får jeg gå til Gud med det!

Kanskje jeg ble litt for personlig på denne bloggen din, men jeg ble så revet med. Håper at Du kanskje kan fortelle litt om ditt syn på tusenårsriket en gang. Jeg synest at Du forklarer veldig bra, og det er så mye jeg ikke helt har forstått, selv i alle disse årene med trosforkynnelse! Kan egentlig ikke huske at noen har undervist om dette emnet i trosbevegelsen!

En annen ting som jeg lurer litt på er hva mener du om de frelste. Går de rett til himmelen, eller skal de oppstå ved et senere tidspunkt? Det er noen som tolker det slik utifra en del skriftssteder i bibelen at bortrykkelsen vil ta med seg de som har sovnet inn i troen, og er i gravene,og de som lever her på jorden i troen opp i skyene når jesus kommer igjen. Altså milliarder av mennesker, og at ingen mennesker er i himmelen ennå før etter bortrykkelsen! Har ikke skriftsstedene i hodet, men du forstår sikkert hva jeg mener!
Har alltid trodd at den frelste kom direkte til himmelen når han døde, men dette er det visst også delte meninger om!

Ha en fin dag, og Gud velsigne deg og dine!

Anonym sa...

Rein Ønsketenkning dette her:)