onsdag 28. januar 2009

Et svar til Don

Hei alle. Don har stilt noen meget bra spm til oss på bloggen. Istedenfor å sende dette lange svaret på mail, legger vi det ut her slik at også andre kan få med seg de gode nyhetene om "I Kristus".

Det er et meget viktig tema vi nå kommer inn på. Termen ”I Ham”, ”I Kristus”, ”I Hvem” eller ”I Hvilken” eller ”med Ham” er nevnt minst 140 ganger i de greske skriftene. Denne terminologien er grunnaksiomet for Paulus sitt syn på frelse.

Årsaken til dette er at Paulus identifiserer Jesu Kristi tjeneste som en stedforetredene tjeneste. I Paulus sin tankegang er det slik at når Jesus ble korsfestet, ble han korsfestet for vår del. Derfor sier han: ”Jeg er korsfestet med Kristus” (Gal.2:20). Når Jesus døde, døde han i vårt sted og Paulus sier: ”Når vi nå er døde med Kristus” (Kol.2:20). Når Jesus ble begravd, ser Paulus at vi symbolsk også ble ”begravd med Ham” (Rom.6:4). Det samme gjelder levendegjøringen (Ef.2:5) oppstandelsen (Koloss 3:1) og tronbestigelsen (Ef.2:6).

Dette faktum at de greske skriftene gjør Jesus til en representant for de troende er meget viktig å få med seg. For Paulus er dette avgjørende. Når han som jøde ønsket sann frelse, var redningen ”å bli funnet i Kristus”. Fil 3:7-9 sier: ”Men det som var en vinning for meg, det har jeg for Kristi skyld aktet som tap. Ja, jeg akter i sannhet alt for tap, fordi kunnskapen om Kristus Jesus, min Herre, er så meget mer verd. For hans skyld har jeg tapt alt, jeg akter det for skrap, for at jeg kan vinne Kristus og bli funnet i ham, ikke med min egen rettferdighet, den som er av loven, men med den jeg får ved troen på Kristus, rettferdigheten av Gud på grunn av troen”.

Det å bli ”funnet i Kristus” er altså en meget viktig læresetning for Paulus. Han brenner etter å lære oss hva dette betyr. Derfor sier han at vi som Jesustroende skal huske på at: ”Deres liv er skjult med Kristus i Gud” (Kol.3:3). Det er nemlig slik at Gud ser oss igjennom vår stedforetreder. Jesus døde en stedforetredende død, men levde også et stedforetredende liv. Det er hans død som forsoner oss med Jehova, mens hans liv frelser oss. (Rom.5:10). Det er derfor de som er ”I Kristus” kan kalles Hellige (Ef.1:4), Rene, Feilfri (Kol.1:22) og Fullkomne (Heb.10:14) PÅ TROSS AV at vi slettes ikke er dette i vår kristne vandring, men vi erklæres dette fordi HAN var Hellig, Ren, Feilfri for oss! Derfor skriver Paulus det så frigjørende: i 2Kor 5:21: ”Ham som ikke visste av synd, har Gud gjort til synd for oss, for at vi i ham skal bli rettferdige for Gud”.

Hvordan kommer vi så ”inn i Kristus”? Jo, når vi velger å akseptere Jesus som vår Frelser og stedforetreder, gjør Gud noe overnaturlig. Han flytter oss fra ”I Adam” til ”I Kristus” (1.Kor.15:22). Dessuten sier 2Kor 1:20-21 følgende: ”For så mange som Guds løfter er, i ham har de fått sitt ja. Derfor får de også ved ham sitt amen, Gud til ære ved oss. Men han som binder både oss og dere fast til Kristus, og som har salvet oss, det er Gud”. Og 1Kor 1:30 som sier: ”For det er hans verk at dere er i Kristus Jesus, han som for oss er blitt visdom fra Gud, rettferdighet og helliggjørelse og forløsning”. Det er altså Gud som flytter oss fra ”I Adam” til ”I Kristus” og dermed blir Kristus vår rettferdighet. Kristus blir vår Hellighet. Kristus blir vår forløsning. Det er derfor det ikke finnes noen form av frelse for de som ikke er i forening med Kristus.

De som er ”I forening med Kristus”, er også erklært Nye Skapninger. 2Kor 5:17 sier: ”Derfor, om noen er i Kristus, da er han en ny skapning, det gamle er forbi, se, alt er blitt nytt”. Det å være en ny skapning betyr at Syndenaturen er tatt bort (Rom.6:6) og at Guds Ånd har flyttet inn og Født oss på nytt. Vi går da fra å ha syndenatur til å få del av guddommelig natur (2.Pet.1:4). Joh 1:12-13 sier: ”Men alle dem som tok imot ham (altså ikke bare 144000), dem gav han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn. De er ikke født av blod, heller ikke av kjøds vilje, heller ikke av manns vilje, men av Gud”. Og 1Joh 5:1 "Hver den som tror (altså ikke bare 144000)at Jesus er Kristus, er født av Gud. Og hver den som elsker Faderen, elsker også den som er født av ham”. Det å være ”født av Gud” er det samme som å være ”født av Ånden” og tilsvarer det å bli ”en NY skapning”.

Så:Det er viktig å ”Være i Ham”. Fordi kun ”I Ham” får du tilgivelse for dine synder (Ef.1:7, Kol.1:14). Blitt rik på alle ting (1.Kor.1:5). Fått rettferdighet (2.Kor.5:21). Blitt erklært hellig og ulastelig (Ef.1:4). Fått Ånden (Ef.1:13). Blitt velsignet (Ef.1:3).

Er det ikke mer enn rimelig at Johannes skriver i sitt brev: ”Og den salvelsen som dere fikk av ham, den blir i dere, og dere trenger ikke til at noen skal lære dere. Men som hans salvelse lærer dere om alle ting, så er det også sannhet og ikke løgn. Bli i ham, slik som den lærte dere (1Joh 2:27).

Joh 15:5
Jeg er vintreet, dere er grenene. Den som blir i meg, og jeg i ham, han bærer mye frukt. For uten meg kan dere intet gjøre.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Helt fantastisk sannhet du kommer med.
Det er så absolutt ufortjent godhet fra Guds side.Og som du skrev her om dagen, denne sannheten gjør jo at vi vil etterligne Jesus.Hans kjærlighet og nåde virker i oss til å ville og gjøre hans vilje.
Takk for at du la ut skrivet til oss alle. God lesning..
Mvh Kjetil

Unknown sa...

Hei. Tidig at du faktisk har en andakt som heter "Et svar til Don". Det var gøy.

Men først må jeg si at det er godt over 6mill (det blir mest sannsynlig 7 i år) Jehovas Vitner på kloden. Tror du at de ville vært Jehovas Vitner hvis vi hadde trodd at bare 144.000 ville fått muligheten til å bli frelst? Nei, selvfølgelig ikke :)

ALLE som lever etter Johannes 17:3 og fortsetter og tilegne seg nøyaktig kunnskap og praktiserer denne kunnskapen (Joh 2:26) skal kunne få leve evig på jorden (Sal 37:11).

Men når du sier "inn i Kristus", mener du da å være frelst (Matt. 24: 13)?

Hadde tenkt å skrive mer, men jeg må ned og spise nå :)

Takker for meget godt svar. Beklager at jeg spør så mye, men jeg ser at du har gode svar, og da er det gøy å spørre :)


Mvh
"Don"

Disiplene sa...

Hei Don og takk for svar.
Neida, klart at "den store skare" håper på å få evig liv. Selsvsagt.

Det som er poenget med dette "svaret" var å belyse at for å oppnå frelse, finnes det kun 1 vei, nemlig å "gå ut av Adam" og "komme seg inn i Kristus".

Ettersom jeg forstår Vakttårnet, er det kun de 144000 som blir erklært Guds barn og blir født på nytt, mens BIBELEN sier at ALLE som tror på Kristus blir erklært Guds barn. Husk at Vakttårnet bruker termen "Guds venner" på den store skare, ikke Guds barn.

Når det gjelder frelsen er det ikke bare det å erverve seg kunnskap som gjelder. Alle mennesker kan erveve seg en viss epignosis og praktisere denne.

Syndeproblemet sitter ikke i inteklektet eller i handlemåte, men i ens "natur". Derfor må syndenaturen bort (Rom.6.6) og en ny natur må komme.

Det å være felst er å først og fremst å få syndenaturen tatt bort og la ånden få LIV (Rom.8:10) på grunn av rettferdiggjørelsen. Det var det Jesus mente i Joh.10:10.

Når Livets Ånd kommer inn i ens ånd, blir man erklært Guds barn (Rom.8:14-16) og dette livet produserer hellige gjerninger og øker lysten til å erverve seg epignosis.

Sees i morgen!

Disiplene sa...

ps

Sorry, glemte å stille deg 1 spm:

Som du ser av hovedartikkelen er Guds velsignelser kun å finne "I Kristus".

Mitt spm er: Anser de både den lille hjord og den store skare at de er "I Kristus"? Dersom det kun er de 144000 som er "I Kristus", hvor befinner den store skare seg da? Bibelen opererer desverre med 1 alternativ, "I Adam".

Klem