søndag 17. desember 2006

Hvordan leser du Bibelen?

Når vi ser Kristus blir sløret tatt bort.
En av de viktigste hermeneutiske nøklene en kristen har, er å lese Bibelen i lyset av Kristus. Bibelen forteller i 2Kor 3:14-16 at ”Men deres sinn er blitt forherdet. For helt til denne dag blir det samme dekke liggende når de leser den gamle pakt, og det blir ikke tatt bort. For det er bare i Kristus det blir fjernet. Helt til denne dag ligger et dekke over deres hjerte når Moses blir lest. Men når de omvender seg til Herren, blir dekket tatt bort”. Med andre ord er det slik at jødedommen ikke ser Sannheten fordi de ikke leser Moses i lyset av Kristus. Også vi kristne må lese Moses i lyset av Kristus for å forså hva Moses egentlig sier.

Leser du Bibelen som Jesus leser den?
Det er ikke bare jøder som leser Bibelen feil. Det er tonnevis av kristne også. De ”leser som det står skrevet og tror det som står skrvet” og er stolte av det, men er dette riktig metode? Vel, for det første er all skrift innåndet av Gud (2.Tim.3:16-17) Hele Bibelen er sann fra perm til perm (Joh.17:17). Men leser vi Bibelen som Jesus leste og tolket den? La oss se på hvordan Jesus tolket Skriftene: Luk 24:44-45 ”Så sa han til dem: Dette er mine ord, som jeg talte til dere mens jeg ennå var hos dere, at alt det måtte oppfylles som er skrevet om meg i Mose lov og profetene og salmene. Da åpnet han deres forstand, så de kunne forstå Skriftene”. For å forstå skriftene måtte man altså se at Skriftene talte om HAM. I Luk 24:27 stadfester Jesus denne eksegetiske tolkningsnøkkel ved å si at ”Og han begynte fra Moses og fra alle profetene og utla for dem i alle Skriftene det som er skrevet om ham”. Jesus er nemlig Ordet (Joh.1:1) og det er bare når vi ser HAM i Ordet sløret blir tatt bort og den fulle og sanne åpenbaring kommer, når vi leser Moses og resten av Skriftene (2.Kor.3:14-16).

Tolk Paulus og resten av NT i lyset av Det fullbrakte verket.
Flere og flere i Norges land forstår at GT skal tolkes i lyset av Kristi Fullbrakte Verk. Men forstår vi at Brevene også skal tolkes i lyset av Kristi Fullbrakte verk? Det er ikke til å stikke under en stol at til og med Nådens Apostel, bror Paulus, har en rekke formaninger og ønsker om hvordan ting skal være. Paulus snakker om å ikke stjele, om å leve rent, om å ikke såre DHÅ, om å ikke synde etc etc. Hvordan tolker du dette?

Jesus Kristus Bibelens stjerne og kjerne
Det vi må innse er at all skrift må sees i lyset av Jesu fullbrakte verk. Jesus ikke bare døde for oss, han levde et stedforetredende liv også. I Guds øyne er vi plassert i Kristus og er hellige, rene og fullkomne. Når Paulus formaner oss til å leve rett ,må vi se at Jesus er den som virker i oss til å ville og virke til Hans behag. Jesus er den som begynte en god gjerning i oss og det er Han som vil fullføre den. Vi er grener på Hans vintre. Det er Han som gir liv, lyst, kraft og vilje til å gjøre både paulinske og jakobittiske formaninger. Foruten JESUS kan vi intet gjøre.

Disiplene

4 kommentarer:

Guten sin sa...

Amen og amen.
Når menigheten begynner å lese HELE skriften i dette lys, ja da kan jo hva som helst skje.
For da blir jo Jesus sentrum i alt..

Anonym sa...

Ja, det var guten sin...

Disiplene

Anonym sa...

Knallbra!
Legger denne opp som link denne uken på bloggen min, for dette var viktig og bra! Det er så mange som anklager de som tror på "Nåden", at GT ikke har noen betydelse.
GT forkynner jo Kristus fra begynnelse til slutt, og er så absolutt viktig! Toppen!
Flere som sier til meg at "kan du ikke bare rive ut GT, for å så holde deg til bare Paulus...!"

Det trengs mer av denne undervisningen, og jeg håper at dere skriver mer om dette!
Vis oss i skriften at det virkelig ER Kristus som blir forkynt i GT.
Hvilken betydelse får dette for den forkynnelse som er blitt forkynt i menighetene frem til nå. Har de tolket GT på en annen måte, og hvilke konsekvenser har det egentlig fått?

Anonym sa...

Kjære Andy

Takk for responsen!
Vi skal se på poengene i inlegget ditt. Store muligheter for at vi gjør det du spør om.

Takk for fint inspill.

Ha en god dag og nyt av å være en gren i vintreet.

Disiplene