torsdag 8. november 2007

11. August ”Han som salver et Aller Helligste, del 2”.

Som vi så av gårsdagens andakt ”banet Jesus en ny og levende vei” for oss like inn i Det Aller Helligste. Nå har Jesus Kristus blitt ”veien inn til Gud” og ved Hans yppersteprestlige tjeneste finnes det nå fri adgang like inn til Nådens Trone hvor vi kan få miskunn og finne nåde til hjelp rett tid (Hebr.4:16). I tillegg til dette forteller Markus at det jordiske Templets forheng revnet i to, noe som indikerte at Guds nærvær forlot det jødiske Templet. Spørsmålet vi nå kan stille oss er; Hvor bor Gud i dag?

Profeten Daniel profeterte at Messias skulle ”salve et Aller Helligste”. Det å salve innebærer at Guds Ånd hviler over og fullt ut anerkjenner et embete, en person eller en ting som Gud selv har utvalgt. La meg illustrere. Når prestene skulle innsettes i Den Gamle Pakt ble disse ”Salvet” til hellig tjeneste. Dette gikk ut på at olje, som et symbol på Den Hellige Ånd, ble helt ut over hodene deres. I 2M 40:15 kan vi for eksempel lese følgende: ”Og du skal salve dem, likesom du salvet deres far. Så skal de tjene meg som prester. Denne salving skal gi dem retten til prestedømmet for evig tid, slekt etter slekt”. Ikke bare mennesker ble salvet, men i 3M 8:10 kan vi lese om at: ”Moses tok salvingsoljen og salvet tabernaklet og alt som var i det, og helliget det”. Ut i fra Skriftens eget vitnesbyrd var altså ”Salvelsen” et tegn på innvielse, hellighet, godkjennelse og Den Hellige Ånds overnaturlige nærvær over de redskap Gud hadde utvalgt.

Det kom derfor som et sjokk på de frafalne jødene at Den Hellige Ånd kom og tok bolig i hver og en av de Messiastroende, jøder som hedninger. De hadde jo ansett disse som villfarende sekterister, folk som verken kjente sin Gud eller de Hellige Skrifter (Johannes 7:52, Apg.4:13), men nå var altså disse Jesusfanatikerne fyll med Den Hellige Ånd og Ild. De var Salvet av den Høyeste Gud (Apg.2:1-2, Apg.10:45-46).

”Vet dere ikke at DERE er Guds Tempel og at Den Hellige Ånd nå BOR i dere”, formelig roper Paulus til korintermenigheten (1.Kor.3:16). Det nesten utrolige hadde skjedd. For det første hadde Jehova sagt om det Aronittiske Prestedømmet at ” Og du skal salve dem, likesom du salvet deres far. Så skal de tjene meg som prester. Denne salving skal gi dem retten til prestedømmet for evig tid, slekt etter slekt” (2.Mos.40:15). For det andre hadde det blitt sagt at ”Nå har jeg bygd et hus til bolig for deg, et sted hvor du kan bo til evig tid”.(1Kong 8:13). Og nå, etter at Jesus hadde oppfylt Daniels profeti virket Jehova verken gjennom Det Aronittiske Prestedømmet ei heller Templet. Hadde Guds Ord slått feil? Nei, slettes ikke!

Forklaringen ligger i at Den Gamle Pakt bare var skyggebilder av virkeligheten. Nå hadde virkeligheten kommet. Virkeligheten var at alle de som trodde på Den Sanne Yppersteprest, ble medprester slik som Aron (1.Pet.1:9-10) og Guds sanne Tempel besto av Jesustroende mennesker (Ef.2:21-22). Kristus hadde altså ”Salvet et nytt Aller Helligste”, slik som Profeten Daniel hadde forutsagt.

I dag oppmuntrer jeg deg til å innta en ydmyk innstilling. Tenk, du som ikke var Gud folk, har nå blitt Guds folk. Du som var langt borte, har nå kommet nær. Du som ikke ante om Guds løfter, har nå fått del i dem alle. Jesus Kristus er i sannhet vår redningsmann.

2 kommentarer:

Chart Smart sa...

Nice Blog :)

Disiplene sa...

Takk Teri,

Spre den gjerne videre ;-)

Disiplene