lørdag 9. august 2008

9. August ”Full av overbærenhet”

”Så mange feil du gjør! Du er jo helt ubrukelig” – Ja slike harde og brutale påstander har mange mennesker i vår tid fått høre av sine arbeidsgivere, lærere, ja til og med av sine ”nære og kjære” som foreldre, ektefeller og åndelige hyrder. Disse destruktive uttaleser har ødelagt mangt et liv. Både selvbildet og selvfølelsen har blit knust i løpet av noen få brutale setninger. Ikke få har fått sitt liv ødelagt på grunn av en slik ”tankeløs tale” (Ord.12:18) Men finnes det utfrielse for slike psykiske overgrep?

Før vi svarer på dette spørsmålet vil jeg at du skal reflektere over dette: Tenk om vi skulle ha avskrevet alle de som ikke velger rette valg. Da hadde vi alle vært avskrevet. ”Alle er veket av, alle sammen er blitt udugelige. Det er ikke noen som gjør det gode, ikke en eneste” sier Romerne 3:12. Når sant skal sies ”snubler vi alle i så mangt” sier Jakob 3:2. Det er derfor et snev av sannhet i påstanden om at vi ”ikke greier å vandre fullkomment”. Å ha et sunt og balansert syn på seg selv er derfor beskyttende for vår psykiske helse. Vi bør derfor være rimelige i våre bedøminger og se på oss selv og våre medmennesker i en holdning av tilgivelse, nåde og overbærenhet.

Jesus var en fullkommen mann. Hans vandring var ulastelig etter Guds standard (Matt.5:17). Det kunne ikke vært lett for en slik fullkommen mann å omgås slike hyklere som Peter, slike vantro som Thomas og forrædere som Judas. Likevel forteller Bibelen oss at Jesus ”elsket dem helt til det siste” (Joh.13:1). Hva var årsaken til Hans kjærelighet og tolmodighet? Jo, det faktum at Jesus var ”full av overbærenhet”.

Det finnes utfrielse for psykiske voldekter. Legedommen finnes hos Ham som er ”full av overbærenhet”. Jesus ser ditt hjerte i dag. Han vet at du vil gjøre Hans vilje. Han vet at du egentlig vil vandre i lyset med livet ditt. Selv om andre rundt deg ”hakker og klager” vet Han at du, innerst inne, ønsker å gjøre Hans gode og fulkomne vilje – på tross av at du ikke alltid får det til. Derfor dømmer ikke Jesus deg når du kommer til Ham. Han tar deg i mot. Han stryker deg over håret og visker ømt ”Heller ikke jeg fordømmer deg – gå bort og synd ikke mer” (Joh.8:11)

La Jesus få leve sitt liv i og igjennom deg i dag. La Gud få virke i deg til å ville og til å virke til sitt gode behag (Fil.2:13) Når egoet ditt tar over og styrer deg i feil retning, skal du vite at du fortsatt er ”Guds utvalgte, hellige og elskede” (Kol.3:12) og at Herren er ”full av overbærenhet”.

Ingen kommentarer: