onsdag 17. juni 2009

17 Juni ”Et helt nytt presteskap”

Vi har sett i en rekke andakter at Moseloven har blitt omskiftet. Vi lever som sagt i den nye pakt og ikke i den gamle. Vi har sett at ”det gamle er borte og at alt har blitt nytt”. Heb 7:12 forteller oss noe meget interessant angående hva ”det gamle var”. Paulus skriver: ”For dersom prestedømmet blir omskiftet, da skjer det jo nødvendigvis også en omskiftelse av loven”.

Før Kristus døde på korset hadde nemlig Guds daværende folk, Israel etter kjødet (1.Kor.10:18), et hierarkisk oppbygget lederskap bestående av prester og Yppersteprester. Presteskapet måtte være fra en bestemt slekt, nemlig Arons. I Arons slekt var det ulike stammer og den stamme som ble utvalgt til å representere presteskapet var Levis stamme (4.Mos.3:5-12). Alle de som ble utvalgt til å være prester måtte være perfekte og lyteløse (3. Mos.21:16). Disse mennene var salvet av DHÅ på en spesiell måte ( 2.Mos.29:7-9,29, 2.Mos.40:13-15) og opptrådte som mellommenn mellom Gud og mennesker når det gjaldt ofringer, syndsbekjennelser og det å vite Guds vilje. (3.Mos.16).

Yppersteprestene var de som sto over de ”vanlige prestene” (2.Kong. 23:4, 25:18). Disse var alene om å kunne gå inn i Det Aller Helligste (Hebr.9:1-7) og var de av prestene som på en fullkommen måte kunne avgjøre Guds vilje ved hjelp av Urim og Tummim, en slags stav som lå i brystlommen i Yppersteprestens kledning (2.Mos.28:30).

Israel etter kjødet var avhengig av et hierarkisk presteskap for at gudsdyrkelsen skulle bli godkjent av Gud. Men er det også slik ”e.Kr”?. Behøver vi prester som skal fortelle oss Guds vilje, gi oss syndsforlatelse eller representere oss innfor Gud? Hebreerbrevet 7:12 fortalte jo oss at ”prestedømmet var omskiftet på grunn av at Loven var omskiftet”. Det har altså skjedd en forandring fra ”f.Kr” til ”e.Kr” når det gjaldt prestedømmet.

Men hva er den nye forandringen? Jo, 1Pet 2:9 forklarer oss noe helt revolusjonerende. Her skriver Peter til de kristne og sier: ”Men dere er en utvalgt ætt, et kongelig presteskap, et hellig folk, et folk til eiendom, for at dere skal forkynne hans storhet, han som kalte dere fra mørket til sitt underfulle lys”.

Iden nye pakt har altså SAMTLIGE TROENDE blitt erklært prester! Lik prestene i GT har du blitt erklært lyteløs (Ef.1:4). Lik prestene i GT har du blitt Salvet av Ånden (2.Kor.1:21). Det er heller ikke lenger behov for et hierarkisk presteskap som hører i fra Gud for oss. Nå kan ENHVER høre selv fra Herren! (Rom.8:14-16) Vi behøver ikke en prest for å gi oss syndsforlatelse, vi er allerede tilgitt! (Kol.3:13). Vi behøver heller ikke en Yppersteprest som skal frembringe ofre på vegne av oss til Gud, fordi vårt offer er allerede ofret en gang for alle (Hebr.10:14).

Velkommen til et nytt og revolusjonerende liv ”e.Kr” hvor ALLE TROENDE har blitt gjort til et Kongelig Presteskap. Et presteskap som verken ofrer eller tjener i templer, men som ”skal forkynne hans storhet, han som kalte oss fra mørket til sitt underfulle lys”.

Disiplene

Ingen kommentarer: