torsdag 18. juni 2009

18. Juni ”En ny ordning”

Under den gamle pakt var Guds folk under et hierarkisk system. I følge den svenske versjonen av Internett Encycklopedien WIKIPEDIA ”kommer ordet Hierarki fra det greske ordet HIEROS som betyr Hellig og ARCHE som betyr Første/Øverste. Organisasjonsformen har et utpreget sentralstyre. Et hierarki visualiseres gjennom en pyramide eller triangel som viser ordningen i et hierarki. Den som ligger over en annen i hierarkiet gir ordre til den som ligger under. Ordningen fungerer slik at det er mange mennesker på bunnen og slutter med en sjef på topp”.

Etter at Jesus avskaffet den jødiske loven med dets lover, regler og hierarkiske forordninger (Ef.2:15) innstiftet han en helt ny ordning for oss som har blitt innlemmet i den nye pakt. I Matt 20:25-28 sier Han: ”Men Jesus kalte dem til seg og sa: Dere vet at fyrstene hersker over sine folk, og deres stormenn har makt over dem. Slik skal det ikke være blant dere. Men den som vil være stor blant dere, han skal være de andres tjener, og den som vil være den første blant dere, skal være de andres trell, likesom Menneskesønnen ikke er kommet for å la seg tjene, men for selv å tjene og gi sitt liv til en løsepenge i manges sted”.

I den nye pakt viser Jesus at vi alle er søsken og at ingen er mer viktig enn andre. I Guds menighet er det nemlig slik at vi alle er avhengig av hverandres ulikheter for å fungere. 1Kor 12:14-22 forklarer nemlig at: ”Legemet er jo heller ikke ett lem, men mange. Om foten skulle si: Fordi jeg ikke er hånd, hører jeg ikke med til legemet! – så hører den like fullt med til legemet. Om øret skulle si: Fordi jeg ikke er øye, hører jeg ikke med til legemet! – så hører det like fullt med til legemet. Dersom hele legemet var øye, hvor ble det da av hørselen? Hvis det hele var hørsel, hvor ble det da av luktesansen? Men nå satte Gud lemmene, hvert enkelt av dem, på legemet, slik som han ville. Om de alle var ett lem, hvor ble det da av legemet?
Men nå er det mange lemmer, men ett legeme. Øyet kan ikke si til hånden: Jeg trenger deg ikke! – eller hodet til føttene: Jeg har ikke bruk for dere! Men tvert imot: De lemmer på legemet som synes å være de svakeste, de er nødvendige”.

Som kristen er det altså viktig å innse at du lever ”e.Kr” og ikke ”f.Kr”. Ingen står over andre, ingen er mer viktig enn andre. I Matt 23:8-12 forklarer Jesus viktigheten av vi praktiserer Den Nye Pakts ordning. Her sier Han at: ”Men dere skal ikke la dere kalle rabbi, for én er deres mester, men dere er alle brødre. Og dere skal ikke kalle noen på jorden far, for én er deres Far, han som er i himmelen. La heller ikke noen kalle dere lærere, for én er deres lærer, Messias.
Men den største blant dere skal være tjener for de andre. Den som opphøyer seg selv, skal fornedres, og den som fornedrer seg selv, skal opphøyes”.

I dag vil jeg at du skal nyte over at du er betydningsfull og viktig. Du er ikke en person som skal motta ordre fra andre fordi du angivelig er ”nederst på rangstigen”. ”E.Kr” finnes det nemlig ikke noen rangstige. Alle er vi like viktige. Alle er vi avhengig av hverandre. Vi har fått nye ordninger. Vi lever et nytt og revolusjonerende liv ”e.Kr”. Vi er fri!

Disiplene

1 kommentar:

Peter sa...

Dette er bare utrolig bra og sant. Skrev en oppgave om dette på skolen. Er det ikke interessant at f.eks. ordet geistlig kommer fra tysk og betyr "åndelig"? Altså "salvet" i overført betydning...

Jeg synes NT er veldig klar på at et nytt prestedømme er trådt i kraft. Men likevel sier Ekman i boken "En kristen leder" at hierarki er en selvfølge i kristne menigheter... Forstå det den som kan...