onsdag 10. oktober 2007

3. August ”Han som døper med Den Hellige Ånd og Ild”

”Og da pinsefestens dag var kommet, var de alle samlet på samme sted. Da kom det med ett en lyd fra himmelen som når et veldig stormvær farer fram, og fylte hele huset der de satt. Og det viste seg for dem tunger likesom av ild, som delte seg og satte seg på hver enkelt av dem. Da ble de alle fylt med Den Hellige Ånd, og de begynte å tale i andre tunger, alt etter som Ånden gav dem å tale”. Slik beskriver Apg 2:1-4 den kristne menighetens fødsel. Disiplene, som før hadde vært trofaste etterfølgere av Jesus i fra Nasaret, fikk nå en helt annen dimensjon i sitt disippelskap. Åndens kraft og Åndens Liv ble nå forløst over ”Israel etter Ånden” slik at de kunne bli Hans mirakelproduserende vitner på Jorden (Apg.1:8, Rom.2:28-29, 9:6-8, Markus 16.15-18).

For noen kom dette som et sjokk. For andre, som hadde studert Skriftene nøye og som hadde hørt undervisning fra Johannes Døperen, var dette bare en stadfestelse av Det Profetiske Ord. Joel 3:1-2 hadde jo profetert ca 600 år tidligere og sagt: ”Og deretter skal det skje at jeg vil utgyte min Ånd over alt kjød. Deres sønner og døtre skal tale profetiske ord. Deres gamle menn skal ha drømmer, og deres unge menn skal se syner. Ja, også over treller og trellkvinner vil jeg utgyte min Ånd i de dager”. I tillegg hadde Johannes pekt på Jesus fra Nasaret og sagt ” Jeg døper dere med vann til omvendelse. Men han som kommer etter meg, er sterkere enn jeg – jeg er ikke engang verdig til å bære skoene hans! Han skal døpe dere med Den Hellige Ånd og ild”.

For de kristne var dette enda et tegn fra Gud om at Det Profetiske Ordet handlet om Messias og Hans gjerning. Paulus siterte Jes 28:11 hvor det står ”Ja, ved folk med stammende lepper og på et annet tungemål skal han tale til dette folket – men de ville ikke høre”, når han dro konklusjonen av at tungetalen var et tegn for de vantro slik at de kunne få en rett tro på Gud .

Selv om Israel ”ikke ville høre” har derimot en stor del av hedningfolkene villet høre. Man regner med at i 2007 er det mellom 600 og 700 millioner mennesker som ”taler i nye tunger”. Vi ser altså at Jesus Kristus FORTSETTER å ”døpe med Den Hellige Ånd og Ild”.

Åndsdåpen er noe genialt. Ikke bare har den kristne fått Den Hellige Ånd på innsiden (1.Kor.3:16), men vi som kristne kan altså bli døpt med Hans Ild. Vi kan bli fylt med Den Hellige Ånd på en slik måte at ”Hans liv i oss bobler over”. Det er dette livet Jesus sikter til når han i Joh 7:38-39 sier: ”Den som tror på meg, som Skriften har sagt, fra hans indre skal det flyte strømmer av levende vann. Dette sa han om den Ånd de skulle få, de som trodde på ham. For Ånden var ennå ikke gitt, fordi Jesus ennå ikke var herliggjort”.

Dette ”levende vann” forløses blant annet når man taler i tunger. Det er derfor Paulus sier: ”Den som taler i tunger oppbygger seg selv” (1.Kor.14:4). Tenk så herlig! Som mennesker opplever vi jo ”både onde og gode dager”. Det er derfor Gud gav oss en overnaturlig kraftkilde som vi kan ta i bruk, slik at vi kan vandre "oppbygget, glade og harmoniske" midt i en turbulent hverdag.

I 1.Kor.12:28 underviser Paulus at det finnes ”ulike slags tunger”. Vi kan bruke tungetalen til å be (Rom.8:26), lovsynge i tunger (1.Kor.14:15), gi et budskap i tunger med tydning til menigheten (1.Kor.12:10, 14:13) samt tunge tale til personlig oppbyggelse (1.Kor.14:14).. Selv om vi alle kan ha opplevd usunnheter og direkte feil når nådegavene har blitt brukt, er Åndens dåp og Åndens ild noe fantastisk gudgitt, som vi behøver å akte på med respekt og forventing. Det er derfor Paulus formaner Tessalonikerne og sier ”Utslokk ikke Ånden, men prøv alt og hold fast på det gode” (1.Tess.5:19-21).

Ha en åndsfylt dag!

Ingen kommentarer: