tirsdag 30. oktober 2007

9. August ”Han som forsegler syn og Profet”.

Jeg kan tenke meg at det kokte både i hjertene og hjernene til de 2 Emmaus-vandrerne. Her hadde de gått og foraktet den fremmede mannen og spurt ham om han ”var den enste i Jerusalem som ikke hadde fått med seg hva som skjedde” og så hadde han, mot deres formodning, åpnet Skriftene for dem på en slik måte at de sa til hverandre ” Brant ikke vårt hjerte i oss da han talte til oss på veien og åpnet Skriftene for oss!” (Lukas 24:32).

Den fremmede de gikk sammen med var jo slettes ingen fremmed. Det var Jesus Kristus selv de hadde møtt. Nå vandret Han med dem og fikk hjertene deres til å brenne av iver. Men hva var det som hadde fått hjertene til å brenne? Hva var det som hadde fått Emmaus-vandrerne til å gå såpass av hengslene at de ”i samme stund snudde og vendte tilbake til Jerusalem?”(24:33).

Nøkkelen til iveren var at Jesus hadde åpnet Bibelen for dem. Før hadde Emmaus-vandrerne trodd på Jesus ut i fra de mirakler Han hadde utført. De hadde sett. De hadde hørt. De hadde opplevd, MEN det var ikke før i kveld de hadde LEST. For Jesus hadde nemlig resonnert ut i fra Skriftene med de. Luk 24:25-27 sier: ”Da sa han til dem: Så uforstandige dere er, og så trege i hjertet til å tro alt det som profetene har talt! Måtte ikke Messias lide dette og så gå inn til sin herlighet? Og han begynte fra Moses og fra alle profetene og utla for dem i alle Skriftene det som er skrevet om ham”.

De første kristne var brennende mennesker. De levde for Jesus. De fleste av de døde også for Ham. Men hvorfor brant de? Apostelen Filip klarte nemlig ikke å la være å evangelisere fordi han brant så masse. Hvorfor? Joh 1:46 forklarer oss hvorfor: ”Filip finner Natanael og sier til ham: Ham som Moses har skrevet om i loven, og som profetene har skrevet om, ham har vi funnet: Jesus, Josefs sønn fra Nasaret. De hengivne første disipler forsto nemlig at Jesus fra Nasaret var den som ”forsegler syn og Profet”. De forsto at GT var skyggebilder av virkeligheten og nå sto ”Virkeligheten” lys levende fremfor dem.

I Apg.18:24-28 kan vi lese om en annen brennende mann. Hans navn er Apollos. Det står om ham at han var ”veltalende og sterk i Skriftene. Han var brennende i ånden og lærte nøyaktig om Jesus”. Men vet du hva han gjorde mot jødene? Jo, ”med kraft gjendrev han jødene offentlig, idet han viste av Skriftene at Jesus er Messias”.

At Jesus var GTs oppfyllelse av ”Syn og Profet”, var nemlig de første kristnes hovedargument i bevisrekken om at Han var den sanne Messias. Paulus går såpass langt i sin argumentasjon at han sier: ” Men det vedgår jeg for deg, at etter den Veien som de kaller en sekt, tjener jeg våre fedres Gud slik at jeg tror alt det som er skrevet i loven og i profetene…For så mange som Guds løfter er, i ham har de fått sitt ja. Derfor får de også ved ham sitt amen, Gud til ære ved oss”. (Apg,24:14, 2Kor 1:20).

Mange mennesker i dag har ikke fått åpnet sine åndelige øyne. Deres hjerter står ikke i brann når de leser GT. Istedenfor å se JESUS, ser de Israel. Istedenfor å se virkeligheten ser de skyggebildene. Istedenfor å se Ånden leser de bokstaven.

I dag skal jeg be en bønn for oss alle. Jeg skal be at Gud skal åpne våre øyne slik at vi leser Bibelen på rett måte. For Han som ”forsegler syn og profet” har kommet. Han står lys levende foran oss. Jesus – Loven, Profetene og Skriftene – manifestert i kjøtt og blod (Joh.1:14), er her for å sette våre hjerter i brann. Det skjer først når vi innser at det er Ham, og ingen andre enn Ham, som ”forsegler syn og profet” slik Profeten Daniel forutså 600 år forut for sin tid. "For deres sinn er blitt forherdet. For helt til denne dag blir det samme dekke liggende når de leser den gamle pakt, og det blir ikke tatt bort. For det er bare i Kristus det blir fjernet" (2.Kor.3:14).

Den som har ører - Han høre hva Ånden sier til Forsamlingen.

2 kommentarer:

Tuve sa...

Varför har ni datum i rubrikerna som inte stämmer med publiceringsdatum?

Det förvirrar...

Disiplene sa...

Hei Tuve,

Mysigt att ha enn svensk här inne. Välkommen!

Du har helt rett i at det kan være forvirrende. Du forstår, vi begynte med andakter f.o.m 1. Januar i år.

Vår ambisjon var at vi skulle skrive 1 andakt pr. dag, noe vi ikke klarte på grunn av ferier etc.

Vi har derfor valgt å holde datoen oppe slik at vi vet hvor mange andakter som gjenstår.

Håper du forstår andaktene selvom de er på norsk.

Vær velsignet i Jesu navn.