torsdag 25. oktober 2007

7. August ”Han som innelukker frafallet, forsegler syndene og dekker over misgjerning”.

I de nærmeste dagene skal vi ta for oss en veldig viktig profeti. Profetien står i Daniel 9:24-27. De fleste teologer kaller denne teksten for den aller viktigste Messiasprofetien i hele Bibelen. Som en ivrig leser, har du sikkert lagt merke til at vi allerede har nevnt denne profetien tidligere. Den 26 og 27 mai gjorde vi et dypdykk i hva de 70 årsukene for jødene innebar og vi så på hvordan dette skal tolkes.

Som vi tidligere har sett, sier Daniel 9: 25 at Messias skal tre frem etter 69 årsuker, noe alle er enige om finner sted når Jesus blir døpt i Jordan år 29/30 e.kr. I dagene som kommer skal vi se litt nærmere på hva Messias skulle gjøre i løpet av den siste, altså den 70. årsuken. Daniel 9:24 gir oss en pekepinn. Her leser vi: ”Sytti uker er tilmålt ditt folk og din hellige stad til å innelukke frafallet og til å forsegle synder og til å dekke over misgjerning og til å føre fram en evig rettferdighet og til å besegle syn og profet og til å salve et Aller-helligste”.

I dag skal vi se på de 3 første tingene Messias skulle gjøre. 1988 oversettelsen sier at Han skal ”innelukke frafallet, forsegle synder og dekke over misgjerning”. I den Hebraiske grunnteksten, og i en rekke andre bibeloversettelser, brukes det litt andre ord enn de 1988 oversettelsen bruker. Der står det at Messias skal ” Hindre/forhindre (Kala) overtredelsene og sette en stopper for/innkapsle (Katam) syndene og kansellere ved hjelp av soning (Kafar) misgjerning”.

Når gjorde så Messias disse tinene? Vel, for det første må vi huske at Jesus Kristus var Guds offerlam helt fra starten av. Selv om offerhandlingen ble gjort på korset den 14 Nisan år 33, forteller likevel Johannes i 1:29 om Jesus at ”Se der Guds lam som bærer (ikke skal bære) verdens synd”. Vi ser altså at Jesus, allerede i sin vandring, ble regnet som et stedforetredende offer. Ved å aldri gjøre noe galt og samtidig oppfylle alle Guds krav (Matt.5:17) ble Jesu livsførsel ansett som ”Den siste Adam” og derigjennom ”nullet Han ut” den første Adams syndige livsførsel. At Jesus nå bor ved troen i våre hjerter, innebærer at Jesu rene og hellige liv i oss hindrer/forhindrer oss i å praktisere synd (1.Joh.3:9).

For det andre satt Jesus en stopper for synden ved å innkapsle dem i sin egen kropp. 2Kor 5:21 sier: ”Ham som ikke visste av synd, har Gud gjort til synd for oss, for at vi i ham skal bli rettferdige for Gud” og 1Pet 2:24 forklarer at: ”Han som bar våre synder på sitt legeme opp på treet, for at vi skal dø bort fra syndene og leve for rettferdigheten”. Når Bibelen lærer at Jesus bar alle våre synder og overtredelser i sin egen kropp, innebærer dette at du og jeg ikke behøver å bære det Jesus allerede har båret. For dem som tror på Jesu stedforetredende gjerning, betyr dette at syndelivet ikke lenger har noe makt over oss. Jesus kapslet inn synden i sin egen kropp og når Jesus døde, døde vi fra synden med Ham (Rom.6:2-3). Jesus satt altså en stopper for synden, slik Profeten sa.

Messias ikke bare forhindret og satte en stopper for synden, Han kansellerte dem ved hjelp av soning også. Heb 9:26 sier det så vakkert: ”Men nå er han blitt åpenbaret én gang ved tidenes ende for å bortta synden ved sitt offer”. Tenk, Jesus Kristus har ved sin soning på korset tatt bort/kansellert ALLE dine og mine gamle, nåværende og fremtidige synder! Nå kan vi leve for Gud som om vi aldri hadde syndet en eneste gang. Gud ser oss i lyset av frukten av Sin Sønns offerdød. Synden er tatt bort. Vi er rene, hellige og feilfrie i Hans øyne! (Hebr.10:14, Ef.1:4).

Ingen kommentarer: