lørdag 1. september 2007

17. Juli "Full av mildhet"

Å være mild er ikke det samme som å være snill. Dessverre har forståelsen av ordet ”mild” blitt praktisert synonymt med å ha en ”relativ holdning til Sannheten”. Ofte har jeg hørt karakteristikken av ulike personer slik: ”Han var så mild og fin. Han sa verken ja eller nei. Han støtet ingen og jeg fikk lov til å gjøre akkurat hva jeg selv ønsket å gjøre”. Jesus var ikke en slik kjærlighetsløs ”tøffelhelt”. Han sto opp for hva som var sant og rett. Han tilretteviste vranglære og gav folket en sunn og god veiledning. Men hvordan gjorde han det?

Det som skilte Jesus fra de andre Skriftlærde var at Jesus var mild når Han fortalte sannheten. Han var verken frekk eller hadde en ”besserwisser” holdning overfor de Han hjalp. Paulus var lært opp av Jesus og videreførte Jesu lære til Timoteus. I 2Tim 2:25-26 forklarer han Timouteus følgene: ”Med saktmodighet skal du tilrettevise dem som sier imot, om Gud da kunne gi dem omvendelse, så de kunne kjenne sannheten, og våkne opp av sin rus i djevelens snare, han som de er fanget av, så de må gjøre hans vilje”.

Vi ser at det er rett å tilrettevise. Det er rett å la folk få kjennskap til Sannheten. Det er rett å undervise folk ”ut av djevelens snare”, alt annet er kjærlighetsløst og liberalt, men poenget er hvordan dette gjøres. Jesus praktiserte sin veiledning med saktmodighet og mildhet! Salme 18:36 sier: ”Din mildhet gjør meg stor”. Det var derfor Jesus var ”en stor mann”. Selv når han ble hånet og spottet av sine bødler fortsatte Jesus å være mild. 1Pet 2:22-23 forklarer at: ”Han som ikke gjorde synd, og det ble ikke funnet svik i hans munn, han som ikke skjelte igjen når han ble utskjelt og ikke truet når han led, men overlot det til ham som dømmer rettferdig”.

Tenk deg hvor god det var å komme til Jesus. Selv med synd, teologiske feil eller hverdagslige problem ble folk bemøtt med Jesu mildhet. Jesus var trygg i sin Gud og var derfor raus med de villfarne. Ord 15:1-2 kan beskrive denne siden av Jesu liv slik: ”Mildt svar demper harme, men et sårende ord vekker vrede. De vises tunge gir god kunnskap, men dårenes munn lar det strømme ut dårskap”.

Vi omgås daglig med mennesker som har problem av ulike slag. De behøver gjerne en å snakke med, en å betro seg til. Vet du hva som er en nøkkel til å få disse menneskene frie? Nettopp, din milde fremtoning! Denne mildhet har faktisk du allerede i din ånd. Galaterne 5:22 sier at ”åndens frukt er mildhet”. Du slipper altså å ”ta deg sammen” for å være slik Jesus var. I dag kan vi tenke litt på hvordan Jesus i oss vil behandle mennesker. Når de får smake Jesu mildhet i deg, opplever de Jesus og får en mulighet til å bli virkelig fri.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk skal du ha for en fantastisk fin andakt! Her var det mye bra som man som kristen bør tenke på. Intressant også at Jesus ikke var en tøffelhelt, samtidlig som han var mild. Mildhet trenger vi mye av, men også frimodighet til å stå opp for sannhet og rettferdighet!

Flere slike "praktiske" andakter ønskes!

Disiplene sa...

Takk for oppmuntringen, Andy.

Man kan altså være mild uten å kompromsisse en millimeter...

Pro Christo Et Veritate!