tirsdag 11. september 2007

Samsvarer dette med nøyaktig kunnskap, Epignosis?

I går kom det oss for øret at en kristen barne og ungdomsskole i Hordaland skal legge bort "matte, engelsk og norsk bøkene" for èn dag, for å isteden feire Sukkot, den jødiske Løvhyttefesten.

Vårt spørsmål til deg er: "Sett i lyset av gårsdagens andakt, er det i samsvar med Epignosis å feire skyggebildene istedenfor virkeligheten"?

Et annet spørsmål blir om det er faglig forsvarlig å bruke en hel dag til å feire en jødisk høstfest, men det skal vi ikke diskutere her.

Hva synes du?

Disiplene

15 kommentarer:

Anonym sa...

Helt utrolig.Det er ikke lov med gudstjenste i norsk skole men jødisk fester skal de ha.
Stramer boy

Anonym sa...

Er ikke dette en kristen skole da? Hvorfor skal de da feire en fest som tilhører jødedommen? Det er jo vesentlige forskjeller i den jødiske religion og den kristne, så dette virker underlig!

Men tilbake til gårsdagens andakt. Ja, dette kan jeg ikke skjønne at man som kristen trenger å holde på med, og om vi ser i skriften så sier jo til og med Paulus kalte de jødiske høytidene for "skyggebilder".

Hva holder de ansvarlige i denne skolen på med lurer jeg!

Dan Aksel sa...

Er vel helt i orden! Når flere kommunale skoler feirer Halloween (fest for de døde og helgnene) hver eneste høst, og gir barna avspasering pga dette, så er det vel bedre at andre kan velge en feiring med et lysere budskap.

Dan Aksel sa...

EDIT: Dette bidrar også til en bredere kulturell forståelse. Hva med en dag med islamsk faste? Ingen tar skade.

Disiplene sa...

Dan Aksel har faktisk et poeng.

Hadde det bare vært for å vise de ulike kulturer og deres skikker, hadde jeg vært hjertens enig (kanskje ikke en hel dag med alle mulige slags fester).

Det som ligger bak dette (slik vi har skjønt det) er at dette er "sterkt" og en del av den kristne tro.

Det er dette som ikke er like heldig etter vår mening

Lars sa...

Ser ut som det mangler litt "nøyaktig kunnskap" her. Har dere ikke lest Bibelen?
«Alle de som blir tilbake av alle de hedningefolk som angrep Jerusalem, skal år etter år dra opp for å tilbe Kongen, Herren, hærskarenes Gud, og for å delta i løvhyttefesten.» (Sak 14:16).

Disiplene sa...

Hei Lars Ove,

For de av dem som tror at Moseloven ikke er oppfylt, opphevet og avskaffet kan det sikkert se ut som om Løvhyttefesten skal overholdes. Som du sikkert husker er Løvhyttefesten en mosaisk lovpålagt fest (3.Mos.23:34).

De av oss som tror at Jesus er Lovens ende (Rom.10:4) tolker GT i lyset av dette faktum og ser at "Løvhyttefesten" blir et skyggebilde på virkeligheten som er "den store innhøstning" og "åndens utgytelse".

De kristne overholder derfor ingen mosaiske fester. Det hadde i beste fall vært synkretisme. Noen kunne kanskje hevdet at vi feirer "pesach", men vi feirer ikke skyggebildet, men virkeligheten av "pesach" som er Jesu offerdød.

Nøyaktig kunnskap er viktig som du ser.

Disiplene

Lars sa...

Jeg snakker ikke om pesach, jeg snakker om sukkot. Har du virkelig ikke lest Sakkarja 14?

Lars sa...

Sakkarja er ikke Moseloven. Sakkarja er en av profene. Hør hva Peter sier om disse:
Og desto fastere har vi det profetiske ord, som dere gjør vel i å akte på. Det er som en lampe som lyser på et mørkt sted, inntil dagen lyser fram og morgenstjernen går opp i deres hjerter. For dere vet først og fremst dette, at intet profetord i Skriften er gitt til egen tydning. For aldri er noe profetord brakt fram ved menneskers vilje, men de hellige Guds menn talte drevet av Den Hellige Ånd. 2Pet 1:19-21.

Disiplene sa...

Hei igjen Lars Ove,

Det er ingen som har sakt at Sukkot er Pesach. Dersom du leser nøye det vi skriver så kan du lese at vi sier "Noen kunne kanskje hevde at vi feiret Pesach"...

Vi feirer altså ikke en eneste mosaisk lovpålagt fest. Heller ikke pesach eller sabbath, selvom noen tror vi gjør dette gjennom å feire den kristne påske eller å ha møter på søndager.

Du mener sikkert ikke det du skriver når du sier "Sakkarja er ikke Moseloven. Sakkarja er en av profene"- For hadde du virkelig ment dette, har du jo ikke forstått grunnleggende Bibelsk inndeling.

Profetene var jo sendt av Gud for at de skulle se til at Moseloven skulle bli overholdt. Profetene er jo en del av Den Gamle Pakt hvor Moseloven er paktsgrunnlaget.

Det finnes jo ikke ett eneste kirkesamfunn som ikke mener at Profetene er en del av Moseloven.

Ser du nå hvor viktig det er å ha Epignosis og ikke bare Gnosis?

Husk også at dersom du skal holde Løvhyttefest, ja da må du også overholde ALT annet som sies i Torah. Dette i følge Paulus sin tolkning i Gal.3:10.

Forøvrig kan nevnes at når du skriver "Har du virkelig ikke lest Sakarja 14" har jeg gleden av å berolige deg med at foruten å ha studert dette kapitlet en rekke ganger har jeg også leste det på hebraisk.

Nå frykter jeg at du egentlig ikke lurte på om jeg hadde lest Sakraja 14, men isteden forsøkte deg på sarkasme, noe en kristen forøvrig ikke behøver å gjøre i debatter.

Lars sa...

Jeg leser bare hva som står i Bibelen, her står det vitterlig at: 16 Alle som blir igjen av alle de folkeslag som drar imot Jerusalem, skal år etter år dra opp for å bøye seg og tilbe Kongen, Herren, Allhærs Gud, og for å feire løvhyttefesten. (Sak. 14:16) Mener du å si at Det Gamle testamentet med profetene ikke er en del av Bibelen? I så fall er du på kollisjonskurs med 2Pet 1:19-21. At du beskylder meg for å drive sarkasme tar jeg ikke så tungt. Jeg har tidligere denne uken blitt beskyldt for å være en dåre, stridslysten, og innehaver av lav sosial intelligens, så jeg skulle være vant slike betegnelser.

Disiplene sa...

Hei enda en gang Lars Ove,

Skriftstedet i Petersbrev handler om at Profetiene oppfylles i Morgenstrjernen, Jesus Kristus. GTs profetier handler derfor om Ham og vi ser det profetiske ordets oppfyllese klarere jo mer vi lar Morgenstjernen, Jesus Kristus, gå opp i vårt hjerte.

Skriftstedene i Sakraja oppfylles derfor også i Jesus (se Joh.19:36-37). At du sier ”Tror du ikke at Sakraja er en del av bibelen”, blir derfor alt for infantilt engang bare å kommentere.

Derimot er det slik at ingen skal hindre deg å gå tilbake til jødedommen eller judaismen. Det du bør legge merke til før du gjør det er derimot advarselene i mot å gjøre det. De er meget kraftige. Å forlate nåden til fordel for lov og nåde kalles nemlig for hekseri. Se gjerne Hebreerbrevet og Galaterbrevet.

At du denne uken har blitt kalt for ”dåre, stridslysten, og innehaver av lav sosial intelligens” vet jeg ingenting om, men det jeg vet er at du har fått en formaning om at dersom du fortsetter å ville stride, fortsetter med å krangle, fortsetter med å være sarkastisk og nedlatende så viser dette en ”brist på sosial intelligens og at Bibelen selv kaller de som holder på med slike barsnligheter for ”dårer” og ”stridslystne” Ordspråkene 20:3.

For øvrig ønsker vi deg alt godt.

Lars sa...

What ever!

Ruben sa...

Jeg er så glad jeg slipper å krangle med bibelvers i hånden. En god diskusjon med respekt for andres meninger gir meg (og andre?) sååå mye mer!

Jeg har tanker om litt av hvert om mye forskjellig. F.eks den katolske lære. Men når jeg kommer til et punkt hvor jeg ser at uenighet er et faktum, så kan vi stoppe der, og godta at vi faktisk har forskjellige meninger.

Er det noe vi må respektere så er det den frie viljen. Det er et overordnet prinsipp fra Gud sin side, og bør være det for oss som tror også. Om vi ønsker å påvirke så tror jeg tålmodighet er en viktig nøkkel.

Gud leder oss med fred, ikke tvang og sinne.

For å bidra med noe i debatten:

Siden når var det krav til å utføre forskjellige høytider osv som en jesustroende? Trodde slike krav forsvant da Jesus døde på korset...

Disiplene sa...

Du har en del vise kommentarer til tross for at du tilsynelatende har alt for langt hår til å være gutt
:-)