torsdag 20. september 2007

25. Juli ”Full av lojalitet”

Noe av det verste jeg vet er venner som sier en ting, men som egentlig mener noe helt annet. De er verken lojale mot seg selv, vennskapet eller det de opplever som sannhet, men ønsker heller ”å snu kappen etter vinden” slik at de på den måten kan oppnå menneskers gunst (Gal.1:10). Mennesker som har en slik karaktersbrist er det vanskelig å stole helt og fullt på.

Det å stole på noen er utrolig viktig. Tenk å være i relasjoner uten å ha noen du egentlig er trygg på og som du kan betro deg til. En slik usikkerhet skaper frustrasjon, mistenksomhet og til dels en følelse av å være alene. I arbeidslivet blir også lojalitet høyt verdsatt. Korrupsjon har nemlig dessverre ødelagt samfunnsstrukturen til en rekke land. I visse land kommer man rett og slett ”ingen vei” uten først å bestikke tjenestemenn dersom man vil ha ting gjort. Det britiske bladet ”The Economist” hevder at over 10 % av de 200 milliarder kroner som hvert år blir brukt på internasjonal våpenhandel, blir brukt til å ”smøre” potensielle kunder.

Det kommer derfor ikke som noe sjokk for oss at Gud elsker lojalitet og hater korrupsjon. 2M 23:8 sier: ”Du skal ikke ta imot gave, for bestikkelse gjør den seende blind og ødelegger saken for dem som har rett”. Siden vårt Rike nettopp ”holdes oppe ved hjelp av rett og rettferd” (Jesaja 9:7) kan vi nemlig ikke tillate oss å ”ødelegge saken for den som har rett”. Det å velge å ikke holde seg til sannhet, men isteden ”være mennesker til lags” er derfor ikke Jesu etterfølgere verdig og undergraver faktisk vårt Rikes regjerningsgrunnlag. Er det derfor noe du og jeg aldri kan være illojal mot, er det nettopp Sannheten. ”Kjøp sannhet og selg den ikke” sier Ordspråkene 23:23. Dersom vi skal være ”Sannhetens støtte og grunnvoll” (1.Tim.3:15) er vi altså nødt til å være ”Sannheten tro i kjærlighet” (Ef.4:15).

Å være lojal under press er slettes ikke lett. Det er derfor så fantastisk at Jesus levde et lojalt liv for oss. Hele livet ble nemlig Jesu lojalitet i mot Faderen testet. I Luk 4:5-7 kan vi lese om verdens mest omfattende forsøk på bestikkelse. Lukas forteller at ”Djevelen førte Jesus da opp på et høyt fjell og viste ham alle verdens riker i et øyeblikk. Og djevelen sa til ham: Til deg vil jeg gi makten over alt dette og disse rikers herlighet. For til meg er det overgitt, og jeg gir det til hvem jeg vil. Om du bare ville falle ned og tilbe meg, da skal det alt sammen være ditt”. Hvilket tilbud! Her kunne Jesus få jorden i eie nettopp slik det var profetert (Gal.3:16), uten å måtte lide og dø. Men valgte Jesus den lettvinte veien? Tenkte Han på seg selv? Lot Han seg bestikke? Nei, Jesus besto testen. Han forble lojal imot sin Far. Han ble lojal mot sitt oppdrag. Han var tro Sannheten.

At Jesus er 100% til å stole på, er et viktig faktum å få med seg. Det er faktisk forutsetningen for å ha en god relasjon med Ham. Jesus kommer aldri til å la seg bestikke. Han kommer aldri til å kompromisse. Han kommer aldri til å si deg en ting, men mene noe annet. Jesus Kristus er full av lojalitet….. og vet du?....Han bor i deg….

Ha en lojal dag….

Ingen kommentarer: