torsdag 6. september 2007

21. Juli ”Full av visdom”

Noen har sagt at: ”Visdom er å utføre en oppgave på best mulig måte”. En slik definisjon er etter min mening god. Det hjelper altså ikke å ha kunnskap på et område om man likevel ikke greier å formidle seg rett. Jakob 3:17 definerer guddommelig visdom slik: ”Den visdom som kommer ovenfra, er først og fremst ren, dernest er den fredsommelig, rimelig, ettergivende, full av barmhjertighet og gode frukter, den gjør ikke forskjell, den hykler ikke”. Er det noe rart at Ordspråkene 4:7-9 sier: ”Viktigst er visdommen. Kjøp visdom! Ja, kjøp forstand for alt ditt gods! Sett visdommen høyt, så skal den opphøye deg. Den skal bringe deg ære når du favner den. Den setter en fager krans på ditt hode, den skal rekke deg en herlig krone”.

Når Jehova skulle innsette en Konge i Guds Rike, ville Han innsette en konge som skulle regjere med visdom. Jer 23:5 forteller at Gud ”vil la det stå fram for David en rettferdig spire. Han skal regjere som konge og gå fram med visdom og gjøre rett og rettferdighet i landet”. Det er derfor passende at Jesus Kristus blir kalt for ”Visdommen” (Ordsp.8). Jesus Kristus er faktisk Visdommen personifisert. 1Kor 1:24 sier at: ”Vi forkynner Kristus, Guds kraft og Guds visdom”. Jesus er nemlig den Konge som alltid ”utfører en oppgave best mulig og som formidler seg på en ren, fredsommelig, rimelig, barmhjertig og upartisk måte”. Jesus er "Full av visdom".

Jeg har alltid hatt et sterkt ønske om å få mer visdom. Troligvis er det bare min kone som har et sterkere ønske om at jeg skal få mer visdom, enn meg. Du har sikkert også ønsket deg mer visdom, men hvordan får vi det? Ordspråkene 9:10 og 2:6 gir oss svaret: ”Å frykte Jehova er begynnelsen til visdom, og å kjenne Den Hellige er forstand…For Jehova er den som gir visdom, fra hans munn kommer kunnskap og forstand”. Nøkkelen til å få mer visdom er altså å ha en respektfull holdning til Jehova og til Hans Ord.

Heb 1:1-2 forteller oss noe interessant om Den Nye Pakts realiteter. Her sies det at ”Etter at Gud i fordums tid mange ganger og på mange måter hadde talt til fedrene gjennom profetene, har han nå i disse siste dager talt til oss gjennom Sønnen”. Jehovas visdom er nå altså å finne i Hans Sønn, Jesus! Det er derfor Kolosserne 2:3 underviser oss og sier at ”I ham er alle visdommens og kunnskapens skatter skjult til stede”. Det smarteste du og jeg kan gjøre for å få mer visdom er derfor som Ord 23:4 sier, nemlig å: ”Avstå fra din egen visdom” og isteden ”Ser til at ingen får fanget dere med visdomslære og tomt bedrag, etter menneskers tradisjoner, etter verdens barnelærdom, og ikke etter Kristus. For i ham bor hele guddommens fylde legemlig" (Kol 2:8-9).

I dag oppmuntrer jeg deg enda en gang til å ”Gi akt på Jesus, den apostel og yppersteprest som vi bekjenner” (Heb.3:1). Gi akt på Ham som har ”blitt vår visdom fra Gud"(1.Kor.1:30). Verdens visdom forgår, men den som holder seg til Herren forblir vis. Til slutt vil jeg gi deg et lite tips fra border Jakob: ”Men om noen av dere mangler visdom, da må han be til Gud – for Gud gir alle, villig og uten bebreidelse – og så skal han få den” (Jak.1:5).

Ha en grensesprengende dag!

Ingen kommentarer: