lørdag 29. september 2007

29. Juli ”Den siste Adam”

Visste du at Adam var Guds Sønn? I slektsregistret til Jesus kan vi nemlig lese ”… sønn av Metusalah, sønn av Enok, sønn av Jared, sønn av Malalael, sønn av Kenan, sønn av Enos, sønn av Set, sønn av Adam, Guds sønn” (Luk 3:37-38). At Adam var Guds Sønn betyr at Adam ikke hadde noen far eller mor. Han var et direkte resultat av Jehovas skaperkraft. Adam var derfor et fullkomment menneske, skapt uten en eneste defekt eller feil.

Som du vet skapte Gud alt perfekt. Adam hadde derfor ikke syndig natur. Han hadde altså aldri ”noe inne i seg” som gjorde at han falt i opprør. Likvel gikk det så fryktelig galt. Hvorfor? Jo, som alle andre mennesker hadde også Adam et ego. Et ”jeg” som hadde en egen fri vilje. Når Satan, i en slanges lignelse lurte Eva, kunne Adam ha stoppet opp og nektet å spise av den forbudte frukten, dersom han ville. Dessverre gjorde han ikke det. Han valgte heller å lytte til sin egen lyst og sin ektefelles råd mer enn Guds. Konsekvensen ble fatal.

Når Jehova skulle gjenopprette syndefallets konsekvens måtte dette skje på juridisk rett måte. Jehova kunne ikke selv komme ned på jorden. Om han hadde gjort dette, ville Satan kunne ha påpekt at Skaperverket egentlig ikke ønsket å gjøre Jehovas vilje og at Jehova ”tvang sin vilje igjennom ved å tukle med spillereglene” for å vinne tilbake menneskeheten. Han kunne heller ikke ”sette en strek” over hva Adam hadde gjort og ”late som om ingenting hadde skjedd”, siden Gud er en rettferdig Gud. Det juridiske faktum var klart. Et fullkomment menneske syndet. Et annet fullkomment menneske måtte gjenopprette fallet.

Jesus Kristus er Guds Sønn. Han var heller ikke et resultat av samlivet fra en far og mor. Etter at Jesu liv ble lagt ned i Marias livmor ved hjelp av Den Hellige Ånd, ble Jesus et direkte resultat av Jehovas skaperkraft. Jesus var derfor et fullkomment menneske, uten en eneste menneskelig defekt eller feil. Jesus Kristus blir derfor med rette kalt ”den siste Adam” (1Kor 15:45). Fil 2:6-9 forklarer oss noe veldig viktig om Jesus: ”han som, da han var i Guds skikkelse, ikke holdt det for et røvet bytte å være Gud lik, men gav avkall på det og tok en tjeners skikkelse på seg, da han kom i menneskers liknelse. Og da han i sin ferd var funnet som et menneske, fornedret han seg selv og ble lydig til døden – ja, døden på korset. Derfor har og Gud høyt opphøyet ham og gitt ham det navn som er over alle navn”.

Jesus levde altså det menneskelige livet Adam skulle ha levd. Uten syndenatur, men med et ego som gjorde at Han kunne velge mellom å følge seg selv og sin egen lyst eller sin Himmelske Fars vilje. I motsetning til Adam besto Jesus testen. Nå kunne Jehova rettmessig hevde at ”Skaperverket ønsket å gjøre Guds vilje av hjertet”. Jesus var altså ikke bare lojal i døden. Han viste seg lojal i livet også. På grunn av Jesus, "Den siste Adam", ble syndefallets konsekvens altså opphevd.

Alle de som tar i mot Jesu fullbrakte verk, tar i mot ”Den siste Adam”. I Ham er vi funnet ”verdige til et evig liv”. Sett utifra Guds ståsted er vi delaktige med ”Den siste Adams liv”. ”Den første Adam” produserte død og opprør. ”Den siste Adam” skapte liv og lojalitet. ”Den første Adam” skapte synd og sykdom. ”Den siste Adam” rettferdighet og helse. ”Den første Adam” ble ”verdslig, uren og full av brister”. ”Den siste Adam” forble ”Hellig, ren og feilfri”.

Alle de som ikke har tatt i mot ”Den siste Adam” er fortsatt under ”Den første Adams forbannelse”. Vi, som er i Kristus, har blitt nye skapninger og kan fryde oss over at vi er ”Hellige, Rene og Feilfrie i Ham” (Ef.5:27). Takk Gud for Jesus, Den siste Adam!

1 kommentar:

Guten sin sa...

Dette var helt fantastisk.
Takker for en fin fin artikkel.
Det er så herlig å se hvor genial Jehova er.Er man Gud så er man Gud, bare så godt for oss at han er kjærlighet. At han har "adoptert" oss og kaller oss sine barn. At Jesus var lydig. At jeg har fått høre disse fantastiske nyheter osv osv
Ja det helt enkelt bare "bobbler av liv" etter å lest denne blogg.
Takker for stadig flere sannheter.