tirsdag 18. september 2007

Mohammed karikatur - Hva i alle dager er vitsen?

Det er ikkke ofte Jesuskirken snakker om andre kristnes meninger. Vi forsøker å holde oss til Jesus og hva Han står for i lære, liv, kraft og ordninger. Men denne gangen ønsker vi å markere et standpunkt.

Muslimene har sin tro. Vi deler ikke denne troen, men vi respekterer den. Når nå Magazinets redaktør Vebjørn Selvbekk oppfordrer andre aviser til å trykke Mohammed karikatur tegninger, lurer vi på hva som er vitsen?

Redaktøren i Kristenblogg.no , Andreas Hesselberg, har nå tatt Selbekk på alvor og lagt ut tegningene på sin blogg. Det vi med sikkerhet vet er at Muslimene blir støtt.

Yttringsfrihet er viktig. Det er noe av det mest grunnleggende i et samfunn, MEN bør vi som kristne "yppe til strid"? Sa ikke Jesus at vi skulle "være kloke som slanger og enfoldige som duer"?

Jesuskirken tar derfor avstand fra "religiøs hets". Vi oppfordrer våre lesere heller å elske Muslimene så mye at dere blir venner med dem, ber de hjem på kaffe, gir de kjærlighet, vennskap og respekt. Å provosere de av en annen oppfatning såpass mye at de "går ut av sitt gode skinn" er rett og slett ubibelsk opptreden

La oss heller "overvinne det onde med å praktisere det gode" og la oss gi Jesus til Muslimene - ikke yppe til strid ved å tegne karikaturtegninger.


Disiplene

5 kommentarer:

Anonym sa...

Enig. Mvh run:-)

Ruben sa...

Jeg er enig på en måte. Å teste ytringsfriheten med noe så usselt som en muhammed-hund er i og for seg unødvendig.

Men Selbekk hadde noen poeng som jeg er 100% enige i. For det første så påpekte han på at alle redaksjoner måtte stå fritt til å ta et valg om å trykke tegningen (eller la vær), basert på redaksjonelle og nyhetsbaserte kriterier. Uten et slikt prinsipp i bunnen ville vårt samfunn blitt forkrøplet og styrt av frykt.

Et annet poeng han hadde var; "Tåler islam å bli kritisert?" Han tok opp konkrete eksempler om en filmskaper i nederland (?) som har laget en film i sammarbeid med en ex-muslimsk dame, som retter et kritisk blikk mot islams syn på kvinner. Han ble drept på åpen gate pga av kritikk mot religionen. Hu dama lever fortsatt i frykt for livet sitt, mange år etter at filmen er gitt ut.

Så nevnte Selbekk en forfatter som har skrevet en bok som debaterer Koranens kilder og status som en hellig bok. Her ble både forfatter og forlagssjef drapstruet.

Dette er eksempler på noen som har brukt ytringsfriheten sin med fornuft. De har satt søkelys på temaer innenfor islam som går på menneskesyn og verdisyn kontra det vestlige samfunnet. For her ER det en klar kulturkræsj!

På den andre siden – jeg har hørt om sinte kristne som har sendt trussler både hit og dit når de har blitt kraftig provosert, så Selbekk sitter på en måte med noen "ekstremister" i sin egen leir. Det er jo litt vittig :)

Min anbefaling blir: bruk ytringsfriheten med fornuft! Ikke sløs den bort på å vannære deres profet! Det er en side ved Islam som er irrelevant iforhold til religionens syn på kvinner osv.

Ruben sa...

En liten ekstra kommentar. Jeg tror det viktig å skille på enkeltmennesker som er muslimer og religionen generelt.

Om du har muslimer til naboer så er det ikke noe problem å invitere dem hjem i stua. Problemet er at du ikke kan invitere alle imamer og ekstremister hjem i stua for å prate sivilisert over en kopp kaffe.

Jeg er enig i at troende som enkeltpersoner heller bør ta direkte kontakt med de muslimene vi har rundt oss, bli kjent med dem, lære dem norsk kultur og hjelpe dem på et generelt grunnlag - som mennesker. Slikt tror jeg kan løse ufattelig mange problemer, både for muslimene og normennene!

Men samfunnet som helhet må også kunne forholde seg til religionen som et globalt fenomen, og da er det viktig å ikke gi etter for press. Vestlige prinsipper om ytringsfrihet KAN ikke bli kneblet av trusler og barnslige handlinger utført av skrikerunger i midtøsten!

Men - motsetningene mellom kulturene vil nok for alltid være et problem. Vi tror det værste om hverandre - tilogmed etter at det motsatte er bevist :p

Anonym sa...

Jag håller med dig!
Varför ska vi på liv och död hävda vår rätt att kränka muslimerna, för att i nästa ögonblick erbjuda dem evangeliet... Vilket evangelium? Med rätt att kränka andra?

Att muslimer är känsliga för detta är en debatt jag förstår att man tar, men å andra sidan förstår jag absolut inte hur en kristen redaktör kan sitta och hävda sin rätt att kränka!

Hur dum kan man egentligen bli?

Ruben sa...

Tror det er viktig å forholde seg "edruelig" i slike situasjoner som denne debatten.

På de debattprogrammene jeg så (et par stykker), så forsvarte ikke Selbekk tegningen på noe annet grunnlag en at vi må respektere ytringsfriheten. Han oppfordret ingen andre til å trykke den heller.

Han holdt frem retten enhver redaktør har til å trykke saker som redaksjonen mener skal trykkes. På et prinsipielt grunnlag.

Det som er trist er at krangelen om ytringsfrihten sirkler rundt en muhammed-hund. Pipa hadde nok fått en annen lyd om det gjalt kvinneundertrykkelse e.l.

Men slike viktige saker havner raskt ti skyggen av de små bagatellene. Det er nå nok en gang slik samfunnet fungerer ... :/