torsdag 30. januar 2014

Hvordan få en Familie til å fungere?

Ja, dette er et spørsmål som er verdt 1 milliard kroner. Hadde man hatt rett svar på dette hadde samfunnet vært spart for masse utgifter og individ spart for en masse lidelser. Bøker er skrevet og kurs er holdt, men familier splittes og rives i biter mer enn noen gang.

Er vi helt uten hjelp? Nei. Han som innstiftet familien har som vanlig ikke latt oss være uten veiledning.  La oss kort se på noen råd som Bibelen gir oss og som det er fult mulig å overholde om man bare vil.

Kjære Pappa:
Husk at du i følge Bibelen har ansvaret for at din kone og dine barn skal ha det bra psykisk, materielt, sosialt og åndelig. Når du forstår at det er ingen andre å skylle på enn deg for hvordan det er i familien er det enklere å ta tak i utfordringene. Tips: Date konen din. Ta henne ikke for gitt. Sett av tid til å gjøre noe sammen. Ta deg tid til å lytte. Sørg for at hun føler at dere er et team både angående barna, men også i det åndelige. Det viktigste av alt: Sett av en dag i uken hvor TV blir slått av og hvor du og din familie har et bibelstudie sammen. Det behøver ikke være så innviklet. Eksempelvis kan du bare lese en bibeltekst og snakke om den. Brukt tid på den enkelte. Ros. Rettled and "lead by example". Husk at Jesus er ditt store eksempel i alle ting (Ef.5:25,28)

Kjære mamma:
Du er en helt. Du er kone, mor, sykesøster, psykolog, elskerinne, hjemmelærer, kokk, vaskehjelp og familiens lim. Uten deg stopper familien opp. Like vel er du også helt avhengig av å følge Bibelens veiledning for å lykkes. Tips: Husk å ikke ta det personlig når resten av familien ikke "ser" hva du gjør. De er takknemlige, men ikke flinke nok til å si det. Når du føler at du ikke "greier mer", skriv det du er frustrert over ned på en lapp og ta opp dine frustrasjoner med din ektemann eller med dine barn når du finner en god tid for det. Rett ord i rett tid har sin vekt i gull. Ikke bare oppretthold den gode samtalen med familien, men også med din Gud. Han er styrken du behøver i alle rollene du innehar. Vær gjerne som Marta, men husk at Maria valgte den gode del. Hun tok pauser i livet og fylte på de åndelige batteriene sine ved å lytte til Jesus. Praktiser tilgivelse, vær mild, men fast. Husk at du er limet i familien. Husk at også du har Jesus som ditt store forbilde (1.Pet.2:21)

Kjære barn:
Dere er mors og fars edelstener. Dere er det beste foreldrene deres har. Som dere vet er mor og far ufullkomne. De vet slett ikke alltid best og de har ikke alltid rett. Dessuten er de ikke alltid rettferdige heller. Tips: Jesus var perfekt, men levde med foreldre som var ufullkomne. Like vel adlød han både mor og far. Hvorfor? Han visste at dette var Guds måte å gjøre ting på. Bidra du også til at dere som familie samarbeider med Guds ånd. Ha Jesus som ditt forbilde. Husk at det er lettere å følge Guds veiledning når du selv har gjort Gud til din venn. Gjør det. I dag lever vi i kritiske tider det er vanskelig å mestre. Gud vet det. Foreldrene dine vet det også. Desto viktigere er at du velger rett venner, styrer unna underholdning som drar deg ned og istedet er som Daniel. Daniel hadde en "høyere ånd" sier Bibelen. Det vil si at Daniel valgte å leve livet sitt på Guds måte og ikke som alle andre. Les gjerne 1.Tim.4:12-16 og se hvordan Timoteus lyktes i sitt liv. Gjør disse versene til dine egne livs vers. Sett deg mål i livet og jag etter dem. Praktiser Matt.6:6 og 6:33

Kjære alle sammen:
Livet er ikke lett. Vi er alle forskjellige. Det beste vi gjør er å respektere hverandre og hverandres individualitet. Like fullt er det 1 ting som er viktigere enn noe annet, nemlig at vi som familie tjener Gud av hele vårt hjerte, all vår sjel og all vår kraft. Snakk sammen hvordan dere i fellesskap kan utføre hellig tjeneste for Ham som innstiftet verdens vakreste institusjon; familien...

Ingen kommentarer: