torsdag 6. februar 2014

Jehovas Vitner en lukket sekt?

I går så jeg en dokumentar på TV om en mann som hadde opplevd å bli fanget i det han kalte en lukket sekt. I hans tilfelle var dette den protestantiske grupperingen "Mariasøstrene" som både har nonner og munker i sin medlems krets. Mannen hadde i følge ham selv en svært så traumatisert opplevelse i Maria søstrenes "klør" hvor han opplevde menneskebud, menneskedyrkelse, frykt for dommedag og en følelse av ikke å være god nok.

Jeg vil nødig påstå at denne mannen ikke opplevde det han hevder å ha opplevd. Ei heller nekte for at Mariasøstrene er en sekt. Like vel må sant sies at Mariasøstrene ikke kommenterte mannens opplevelser og at det er mange hos Mariasøstrene som opplever det stikk motsatte av det vår venn på TV gjorde.

Jehovas Vitner blir ofte karakterisert som en lukket sekt. Jeg har i lengre tid tenk over hva dette innebærer. Jeg har kommet opp med noen punkt som kaster litt lys over konklusjonen jeg har tatt:

1. Jehovas Vitner er ikke lukket. Hvordan kan jeg si det? Jehovas Vitners litteratur er tilgjengelig for alle som ønsker å lese den. Det finnes ingen hemmelige eller skjulte agendaer. Alt som læres og tros på av doktriner granskes før man blir medlem. Det kommer ingen overraskelser. Ingen ris bak speilet. Alle kortene er kastet. Det er bare til å granske dem. Det finnes overhode ingen lukkethet.

2. Jehovas Vitner er ingen sekt. Hvordan kan jeg si det? Sekt er pr.definisjon en gruppe mennesker som forlater det opprinnelige. Jehovas Vitner har aldri forlatt det opprinnelige dersom man definerer det opprinnelige som Bibelen. Siden Jehovas Vitner kun definerer sin tro ut i fra Bibelen alene er det pr.definisjon ikke en sekt. Jehovas Vitner er til og med så fokusert på "det opprinnelige" at de ikke engang vil vedkjenne seg trosbekjennelsene laget på oldkirkelige kirkemøter da disse strider mot Bibelens Ord.

3. Jehovas Vitner har ikke menneskelige ledere som styrer dem. Hvordan kan jeg si det? Vel, søndagens artikkel i Studie-Vakttårnet illustrerer det så bra. Her drøftet 111 000 menigheter verden over  temaet "Dere hyrder, etterlign de største hyrder". Under 60 minutters studie gikk hele menigheten igjennom hvordan en leder i menigheten må være i henhold til hva Bibelen krever. Menigheten er så transparent at alle menighetens medlemmer vet nøyaktig hva som kreves av en leder. Psykopater, maktmennesker og selverklærte profeter får rett og slett ingen grobunn i et slikt system. Er man kvalifisert som leder, ja da er det fordi man har gått igjennom nåløy-standarden Paulus satte frem for oss i Bibelen. Det er altså Bibelske prinsipp som styrer et Jehovas Vitne, ikke menneskebud og synsing fra en eller annen karismatisk leder.

4. Jehovas Vitner har ikke et feilaktig og usunt "oss-dem" verdensbilde. Hvordan kan jeg si det? Det medfører riktighet at Jesus sa at de som tror på ham blir godkjent av Gud og de som ikke følger ham går fortapt. Johannes 3:16 bekrefter dette. Derfor tror også Jehovas Vitner på det. Men husk på at Jehovas Vitner ikke lager sine egne gettoer eller sine egne kristne skoler. De demonstrerer ikke i gatene mot Abort eller Homoseksualitet. De starter ikke egne politiske partier som rakker ned på sosialister og andre likesinnede. De motsier seg ikke vitenskapelige fakta og de holder ikke TV og radio show som rakker ned på andre religioner. Jehovas Vitner har ikke et "oss-dem" syn utenfor det Bibelen selv har.

5. Jehovas Vitner er ikke hjernevasket. Hvordan kan jeg si det? Vel, tenk deg selv. Hver eneste uke går samtlige medlemmer ut å forkynner fra dør til dør. De møter på alle slags folk med alle slags meninger og de blir utfordret kontinuerlig på sin egen tro. Hadde de vært ikke-reflekterende mennesker ville de aldri ha turt dette. Hadde de vært lurt av ett eller annet menneske hadde de før eller siden kollapset under fakta som sa i mot deres tro. Isteden ser vi det motsatte skje. Vitnene blir sterkere og sterkere, fler og fler. Hvorfor? Siden de holder seg strikt til Guds Ord og har reflektert over hvorfor de tror denne boken er Sannheten, blir de sunne i sinnet og sterke i sine resonnement. Hjernevaskede mennesker er ikke det.

6. Jehovas Vitner går ikke fra hus til hus fordi de vil fortjene seg til evig liv eller i frykt for å unngå et brennende Helvete. Hvordan kan jeg si det? Jo, av den enkle grunn at Jehovas Vitner ikke tror at det finnes et brennende helvete, men at syndens lønn er døden (Rom.6:23). Dernest tror Jehovas Vitner at Frelsen er en gave fra Gud ved Jesus Kristi gjenløsning, noe vi ikke kan fortjene oss til (Ef.2:8). Motivene til Jehovas Vitner er altså ikke frykt eller fortjeneste basert. De praktiserer sin tro ut i fra kjærlighet og med et villig og fritt hjerte uten frykt.

Det kan ikke lukkede destruktive sekter skilte med.


Ingen kommentarer: