søndag 30. november 2014

Det meningssøkende menneske

Den norske stat hevder i sitt styringsdokument "Kunnskapsløftet 2006" at skolen skal ruste barn, unge og voksne til å møre livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre. Den skal gi hver elev kyndighet til å ta hånd om seg selv og sitt liv, og samtidig overskudd og vilje til å stå andre bi. Dette er vakkert sagt. Jehovas Vitner er helt enig.

Den gyldne reglene Jesus kom med i Matt. 7:12 kan illustrere dette med "å stå andre bi". Vitnene lærer at denne gyldne regel skal være et grunnaksiom i livet. På den andre siden kan 2.Tim.3:16-17 illustrerer hvordan Gud "utruster oss til all god gjerning" eller sagt med LK-06 språk "få kyndighet til å ta hånd om seg selv og sitt eget liv". Derfor er Vitnenes undervisning tuftet på Guds Ord, Bibelen på alle områder i livet.

"Oppfostringen skal bygge på kristne verdier slik at den gir perspektiv og retning for fremtiden" sier LK-06. På Rikets Sal gåes det ukentlig igjennom temaer som peker på de kristne moralnormene.  "Hva mener Jehova om dette" er kanskje et av de mest standarduttrykkene på Salen. Etikk og moral blir drillet, men på en slik måte at perspektivet blir ivaretatt. Perspektiv både for dette livet og ikke minst som grunnlag for det kommende (1.Kor.6:9-11).

"Oppfostringen skal se mennesket som et moralsk vesen med ansvar for egne valg og handlinger, med evne til å søke det som er sant og gjøre det som er rett". Å gjøre det som er sant og rett er en grunnforutsetning for ethvert vitne. Allerede i historien om Adam og Eva møter Vitnene dette. For dem er dette svært alvorlig og essensielt tema. Det er derfor Jehovas Vitner får såpass motstand og motvillighet fra folk flest. De fleste mennesker ønsker nemlig å gjøre rett og sant til en viss grad. Man tenker ofte at dersom "det rette og sanne" ikke gir meg fordeler, er jeg ikke like sikker på om jeg vil stå for det rette og sanne. Eksemplene på dette er mange. Både på det doktrinære, sosiale, moralske og økonomiske områdene. Jehovas Vitner mener at "rett og sant" er grunnlaget for ens gudsdyrkelse. Praktiserer man ikke rett og sannhet på alle områder i livet kan man ikke være et vitne på sikt.

LK-06 fortsetter med å si at: "Oppfostringen skal motvirke fordommer og diskriminering og fremme gjensidig respekt og toleranse mellom grupper med ulike levesett". Her er stiller Jehovas Vitner i en særklasse. De er veldig klare på at de er uenige i alle andre, men respekten for at de andre kan tro som de vil, leve som de vil og handle som de vil er stor. Derfor ser du aldri Jehovas Vitner demonstrere MOT noen. Det du derimot vil se er at Vitnene går fra hus til hus og snakker med folk fra alle andre religioner, kulturer, legninger og verdier enn deres egen. Å gå fra dør til dør som et av Jehovas vitner uten å ha "toleranse, respekt og upartiskhet" er en umulighet på sikt.

"Oppfostringen skal skape et skjønn for at vi alle kan rammes av sykdom eller ulykker, nød eller prøvelser, slag eller sorg, som kan gjøre enhver avhengig av andres omsorg".  På Rikets Sal har vitnene lært om "Det store stridsspørsmålet". De har lært at på grunn av Adam og Evas fall har ufullkommenhet, sykdom, katastrofer og død kommet inn i verden. Mennesket har blitt egoistisk og Satan er denne verdens Gud (2.Kor.4:4). I denne urettferdige og hensynsløse verden må vi vise omsorg. Når man ser hvordan Jesus i bibelen behandlet svake, syke, sørgende, sultne og utslåtte mennesker danner dette et mønster for vitnene. Å vise innbyrdes kjærlighet er i følge Jesus, og dermed også Jehovas Vitner, tegnet på sann kristen tro (Joh.13:34-35).

Det meningssøkende mennesket får sine behov dekket på Rikets Sal. Det meningssøkende mennesket med sine behov dekket, blir et menneske som forstår de eksistensielle spørsmålene. Et slikt menneske forstår det ikke bare intellektuelt, men også ved hjelp av hjertet. Dette innebærer at det av egen frie vilje ønsker å bemøte sine medmennesker med kjærlighet, toleranse og respekt samtidig som tilbudet om svaret på de eksistensielle spørsmålene blir gitt. Et slik menneske blir et tilfreds menneske.

Takk Gud for Rikets Sal!

Ingen kommentarer: