mandag 1. desember 2014

Det skapende menneske

Jehova har skapt mennesker til å være kreative. Hvordan vet vi det? Jo, han selv er kreativ og mennesket er skapt i hans bilde. I skaperverket ser vi hans visdom, hans mangfold, hans humor og evne til å tenke anderledes. Jehova er virkelig en uutømmelig kilde til kreativitet.

I følge LK-06 finnes det 3 tradisjoner angående Det Skapende Mennesket. Det første er å skape gjennom praktisk virke og lære ved erfaring. Jehovas Vitner lærer ut i fra den Bibelske historie at dette er en smart måte å lære på. Å utvikle seg selv gjennom å prøve og feile er en gjenganger i bibelberetningene. Tenk på David som ledet Israelittene til suksess, men som gjennom egne feil måtte lære ydmyket og visdom. Tenk på hva  Peter lærte gjennom erfaring. Ved at han snublet såpass kraftig som han gjorde lærte han at han ikke skulle være så kjepphøy ei heller så påståelig. Peter ble til slutt en overbærende og myk mann.

Praktisk virke er også noe Jehovas Vitner tror på. Den teokratiske tjenesteskolen er en skole Vitnene har hver eneste ukedag. Her læres den enkelte medlem opp i ulike oppgaver. Her prøver man og feiler med den følge at man vokser både som menneske og som fagperson.

Det andre tradisjonen i følge LK 06 er å få kunnskap gjennom teori og logikk. PÅ Rikets Sal er undervisningen lagt opp slik at den skal være koherent. A kan ikke være ikke-A samtidig. Ethvert Vitne blir drillet i logisk tankegang. "Dersom bibelen sier at de døde blir til støv og slutter å eksistere, (1.Mos.3:19) hvordan kan de da samtidig brenne i et evig helvete?".  Vitnenes tro er tuftet på bibelsk teori og logikk.

Det tredje er å formilde ved hjelp av kunst, kultur, språk og kroppslig utfolding. Her er vitnene ikke så flinke. På Rikets Sal finnes det ingen hobby rom eller anledning til å praktisere kunst eller kroppslige aktiviteter. Like fullt blir den enkelte medlem oppmuntret til å  "holde sitt tempel hellig" (kroppen) og lære seg nye språk. Selv om ikke den enkelte blir oppmuntret til å satse på en karriere som kunstner består litteraturen av bilder som Vitnene selv lager. Det hersker ingen som helst tvil om at kreativiteten blant den enkelte medlem er verdsatt utifra perspektivet om at mennesket er skapt kreativt. Det at Vitnene nå har begynt med egne TV sendinger, tegneserier, kor, nettsider, videoproduksjon, musikkvideoer og skoler for hvordan bygge nye Rikets Saler vitner om stor kreativitet og skapertrang.

Ingen kommentarer: