fredag 5. desember 2014

Det samarbeidende menneske

Den sosio-kulturelle læringsteorien med Vygotsky som talsmann hevder at all læring skjer i et læringsfellesskap. Gjennom dialog og samarbeid lærer mennesket noe. Læring er distribuert, dvs den er fordelt mellom ulike enkeltindivid og skal vi lære noe, ja da lærer vi av hverandre. Sammen er vi sterke.

Jehovas Vitner har ingen formening om de ulike læringsteoriene. Like fullt praktiserer vi læringsfellesskap. Møtene er ikke strukturert slik at en predikant forteller alle oss andre "hvor skapet skal stå". Nei, på Rikets Sal har vært sete sin egen mikrofon. Alle møtedeltagere bidrar gjennom refleksjoner sitt syn på de ulike temaene. Sammen ser vi bredden, høyden, lengden og bredden slik Paulus forutsa (Ef.3:18)

Samarbeidet skjer også globalt, regionalt og nasjonalt. Jehovas Vitner er 1 menighet med 1 lære, 1 tro, 1. budskap. Når vi gjør noe samarbeider vi over grenser. Dvs i vårt språk finnes ikke ordet "grenser". Vi er 1. folk som er ledet av Kristus. Vi samarbeider.

Selv på det lokale plan gjør vi det. Når vi går ut fra hus til hus går vi alltid 2 og 2. Menn samarbeider med kvinner. Gutter med jenter. Eldre med yngre og familiemedlemmer med familiemedlemmer.

Jehovas vitner kan best sammenlignes med en gigantisk maurtue. Den Norske Skole burde sendt utdanningsdirektoratets medlemmer og skolepolitiske talsmenn på et studiebesøk. De har rett og slett masse å lære...

Ingen kommentarer: