mandag 15. desember 2014

Må man være gjenfødt for å være fylt med ånden?

Den klassiske pinsevennlæren er kjempeklar. Er man ikke født på ny har man heller ikke Guds Ånd. Men er dette rett og riktig?  La meg vise deg noen vers i Lukas.

Lukas 1:15 sier at døperen Johannes "skulle være fylt av hellig ånd helt fra mors liv av". Her ser vi altså at det var fult ut mulig å være fylt av Guds Ånd uten å være gjenfødt. Gjenfødelsen skjer jo først etter Pinsen (et faktum alle "kristne" er enige i ).

Går vi litt videre kan vi lese i Lukas 1:41 at mor til Johannes, Elisabeth "ble fylt med hellig ånd". Var dette før eller etter gjenfødelse var mulig? Svar = FØR...., men hva med Johannes Far, Sakarja? Vi leser i vers 67: "Hans far Sakraja ble fylt med hellig ånd". Enda en gang ser vi at mennesker kan bli fylt med Guds Ånd uten at de har skiftet natur (2.Pet.1:4)

Når vi i tillegg kan lese om Simeon som allerede før Jesu forsoning og åndens utgytelse både var "rettferdig og opplevde at Guds Ånd var over ham" samt at han i tillegg "hadde fått en guddommelig åpenbaring og av ånden hadde blitt ledet inn i templet (Lukas 2:25-27), ja så er det bevist en gang for alle at mennesker både kan være fylt, ledet og få åpenbaringer av Guds Ånd uten å være gjenfødt. Alle disse ble jo fylt og ledet samt døde FØR pinsefestens dag var kommet.

Hva sier dette oss? Det sier oss at Pinsevennene ikke har rett lære. Det sier oss også at det er fult ut mulig (ja strengt tatt helt nødvendig) å være fylt med Ånden til tross for at du ikke er gjenfødt. Det sier oss også at alle de som ikke er av de 144 000 har masse godt å strekke seg etter.




3 kommentarer:

Lars Paul sa...

Hei!

Jeg har også hørt dette med pånyfødselen. Men har også med tiden kommet over et alternativ syn innenfor pinsekategorien som har tatt utgangspunkt i 1 Pet 1.11 som sier at Kristi Ånd var i profetene.

Disiplene sa...

Flott. Hva tror du i dag?

Lars Paul sa...

Som en god lutheraner vil jeg si at jeg tror på Skriften alene ;)