tirsdag 2. desember 2014

Det allmenndannede menneske

Staten Norge ønsker at Skolen skal produsere allmenndannede mennesker (LK-06). Det er fullt forståelig. En som overlevde Holocaust skrev i et brev til den tyske stat: "Vær så snill...ikke fokuser på at medborgerne deres skal ha høy utdannelse. I Auschwitz hadde vi de dyktigste soldatene, de dyktigste legene, de dyktigste togførerne og de dyktigste kjemikerne. Like vel førte de oss rett inn i døden med en kyndig hånd. Så, isteden for å utdanne mennesker burde dere isteden DANNE mennesker" (Fritt oversatt).

Det greske ordet for DANNING er PAIDEIA. Ordet inneholder tukt, forming, oppmuntring, trøst og formaning. Gud PAIDEIAER de han elsker slik at de blir ham lik (Hebr.12:6-11).

Det svenske ordet for dannelse er "bildning" som igjen kommer fra det tyske "bild", som betyr bilde. Ideen er at Gud skapte menneskene i sitt bilde (1.Mos.1:26). Når vi reflekterer Gud oppstår "bildning". Vi blir med andre ord dannede mennesker. (1.Joh.2:6)

Å være høyt UTdannet kontra det å være høyt dannet er altså to vidt forskjellige ting. På Rikets Sal jobbes det ukentlig med PAIDEIA. Ved hjelp av Guds Ord blir vi formet, oppmuntret, trøstet, formant og justert slik at vi kan reflektere Gud som Guds bilde (2.Tim.3:16-17).

Å være dannet har egentlig ingen ting med kunnskap å gjøre. Du kan være høyt utdannet uten å ha noe som helst dannelse. Dannelse vises ikke i Akademiske titler, men i møte med mennesker. Møter du de med kjærlighet? Med glede? Med fred? Overbærenhet, trofasthet, godhet og mildhet, tålmodighet og selvdisiplin ? Det er disse fruktene Gud danner sitt folk med (Galaterne 5:22-23). Det er disse fruktene Guds folk praktiserer overfor sin neste (Jak.1:26-2:9)

Jehovas Vitner knuser staten Norges i kappløpet om å fostre gode samfunnsborgere. I sitt forsøk på produsere arbeidende, meningssøkende, skapende og dannede mennesker ser de like fullt at skilsmisseskatesikten øker, volden øker, rusmisbruken øker, "dropouts" i skolesystemet øker. Med sorg ser de at egoismen øker, kriminaliteten øker. Færre og færre respekterer de moralnormene som landet en gang var tuftet på og færre og færre velger pliktetikk fremfor konsekvensetikk.

På Rikets Sal er det stikk motsatt





Ingen kommentarer: