lørdag 20. desember 2014

Hva mente Tomas med sin bekjennelse "Min Herre og min Gud"?

Vi mener bestemt at vi har tatt opp dette spørsmålet en trilliard ganger her inne, men etter å ha lett og lett finner vi dessverre ikke posten vi har skrevet det under. Siden flere lurer på spørsmålet skal vi ta en kjapp oppsummering her.

1. Tomas var jøde. Helt siden barnsbein hadde Tomas uttalt den jødiske trosbekjennelsen SHEMA minst 2 ganger daglig. Her lød bekjennelsen: "Hør Israel. Jehova er vår Gud. Jehova er 1" (5.Mos.6:4)

2. For Tomas var Jehova den eneste sanne Gud. Det fantes ingen ved siden, ingen over. Ingen før eller noen etter. Det hadde profetene så klart sagt (Jesaja 43:10).

3. At  Jehova var den eneste sanne Gud betydde for den sanne jøden Tomas at ingen andre kunne ta Hans plass. Å kalle noen andre for Gud var avgudsdyrkelse. Det var klart ut i fra budene som Jehova selv gav Moses på Sinaifjellet (2.Mos.20:3)

4. Det er bare for skandinaviere og andre ikke-jøder Salme 82:6 og Joh.10:34-35 eventuelt blir et problem. For Tomas som jøde blir det det ikke. I Johannes siterer nemlig Jesus fra Salme 82:6 og sier: "Står det ikke skrevet i deres egen lov: Dere er alle guder? Når han har kalt dem som Guds Ord er rettet i mot for guder - og skriften kan jo ikke gjøres ugyldig". En jøde forsto nemlig forskjell på gud og gud. Ordet GUD (El på hebraisk / Theos på gresk) er bare en tittel som innebærer en mektig stilling. Tomas visste at ikke en eneste som Jesus kalte for Gud var Gud den Allmektige Jehova. De var bare mektige.

5. Hvordan kan vi vite at det er nettopp slik? For det første: 2.Mosebok 7:1 står det at Jehova gjorde Moses til en GUD for Farao. Var Moses Jehova? Selvsagt ikke. Ingen jøde trodde at man nå hadde fått en 2-enighet. Faderen+Moses=Gud. Dette er absurd. Muligens ikke for skandinaviere og teologer, men for alle andre.

6. For det andre trodde alle jøder, inklusive Tomas på Salme 82:6 og erkjente at disse var guder. De kalte de ofte for HERRE. Dette er heller ikke et fnugg av guddommelig erkjennelse. Kalte ikke Monoteisten Sara sin mann Abraham for Herre? (1.Pet.3:6)

7. Når da Tomas i settingen kaller Jesus for "min Herre og min gud" (Joh.20:28) er dette helt og fullstendig uproblematisk. Tomas har nemlig bare noen vers før hørt Jesus kalle Faderen for SIN Far og SIN Gud og fortalt at denne samme Gud er DERES Far og DERES Gud. Som jøde forsto Tomas forskjell på Gud og Gud. Jehova var Den Allmektige - Himmelens og jordens Skaper. Abraham-Isak og Jakobs Gud. Etter at Jesus hadde blitt oppreist av denne Gud og fått en åndelig kropp som gjorde nå at han kunne gå igjennom veggen erkjente Tomas at Jesus var hans herre og gud (altså en mektig).

8. For Tomas var dette nok en Messiaserkjennelse. Hvorfor? Fordi jødene visste at Messias var en "veldig" eller "en mektig". For sier ikke Jesaja 9:6 at Messias skal bli kalt for en veldig gud? Jo! Ingen jøder så dette som en annen Gud enn Jehova. Ingen så dette som en hybridgud mellom Jehova og Messias. Nei, de forsto at denne Messias ville være som Moses. En Gud for Farao.

9. Som om ikke disse bevisene er mer enn nok til å få lys over Tomas erkjennelse, kan vi til slutt nevne at Satan blir kalt Gud (2.Kor:4:4). Er han Jehova? Er han en hybridgud mellom Fader + Satan = Gud? Selvfølgelig ikke. Satan er bare en mektig.

10. Paulus summerer derfor helt klart og rasjonelt jødisk opp tanken slik: "Det finnes nok mange guder og mange herrer. Men for oss finnes det bare 1 Gud, Faderen. Og for oss finnes det bare 1 Herre, Jesus Kristus (1.Kor.8:5-6)

Med denne lynkjappe oversikten håper vi at de fleste av dere der ute har fått et endelig lys over Tomas erkjennelse. Om ikke ber vi dere innstendig lese Bibelen i lyset av en jødisk-kulturell forståelse og ikke en gresk-skandinavisk.


5 kommentarer:

Lars Paul sa...

Skillelinjen på vår forskjellige forståelse går nok på hva det innebærer når Ordet taler om en Gud.

Å tro på treenigheten for meg innebærer også at Gud er en, men at han samtidig er tre.
På samme måte som et menneske er ett, samtidig som det er tre (ånd, sjel og kropp).
Vi som mennesker er skapt i Guds bilde/lignelse.

Tenker at det går delvis å forklare det slik, men samtidig når en går veldig grundig til verks så er det også noe som overgår vår fatteevne.

Disiplene sa...

Hei Lars Paul.

Hmmm...dette synes vi er litt vanskelig å forstå...

På den ene siden har vi nå vist deg at Jesus kaller Faderen for DEN ENESTE Gud (Joh.17:3).

Dernest har vi vist deg Paulus klare ord om at det er nok ulike Guder, men for oss er det bare 1 Gud, Faderen og bare 1 Herre, Jesus. (1.Kor.8:5-6)

Så har vi vist deg at det er forskjell på ordet gud og gud og at alle jøder lett forstår dette. (Salme 82:6, 2.Mos.7:1)

Så har vi vist deg den jødiske kulturelle forståelsen av EL sett i lyset av Messiasforventnigene.(Jes.9:6)

Så på din side fastholder du ditt syn, men det uten å vise til skriftsteder eller forklaringer, bare at det er slik og slik.

Tror du at du kunne forklart ditt syn for oss ved logisk hjelp av Bibelvers og på en eksegetisk og hermeneutisk farbar måte?

Det burde du egentlig hjelpe oss med da trosbekjennelsene til kristenheten som du jo er en del av sier at vi som ikke tror som du går evig fortapt. (Se de første og de siste paragrafene i den Athanasianske trosbekjennelsen)

Dine ledere har sikkert lært deg hvordan du skal gå frem i et såpass viktig spm. Om ikke, så er de sikkert mer enn villig til å hjelpe deg. (og da indirekte oss)

Vi ser frem i mot den teologiske hjelpen i et slikt frelseavgjørende spørsmål.

PS. Et godt tips er å studere tema. Så legger man sammen alle bibelversene som taler om temaet på et bord. På prinsippet: "Summen av Guds Ord er sannhet" legger man sammen alle versene til et bilde. Gjør dette med ditt syn. Gjør dette med vårt syn. Da vil du enkelt se hvor bibelversene danner et perfekt mønster av sunne ord (2.Tim.13)

Gjør ikke vold på Ordet, vår venn. Ta ikke ting ut av sin kontekst, hverken skrfitsmessig eller kulturelt! Det er i så fall den sikreste veien til å å lage seg menneskelige doktriner og tradisjoner, noe Jesus på det kraftigste fordømmer (Matt.15:9)

Så igjen: Vi ser frem i mot den teologiske hjelpen i et slikt frelseavgjørende spørsmål.

Lars Paul sa...

Hei igjen! Jeg ser hva du skriver men ender likevel ikke på samme konklusjon. Vi vet at åpenbaringen i Bibelen er progressiv. (Kol 1.25-28) Augustin sa at NT er skjult i GT og GT er åpenbart i NT.
Så for å forstå logikken så kan en se at den generelle åpenbaring i GT viser Guds enhet, mens etterhvert som lyset blir klarere kommer treenigheten klarere også.

Det er sant at EL viser til noe singulært. Men f.eks navnet Elohim som er brukt i GT har samtidig him med som også kunne oversettes med flertall. Endog viser det noe av kompleksiteten; EL peker mot enhet, him mot noe mer.

For å oppsummere min forståelse av Gud; Han er en i essens, men samtidig tre personer.

Kunne selvfølgelig ha grundigere argumentert, med flere bibelhenvisninger. Det ville i såfall blitt ved en anledning der en la til en eller flere kommentarer under denne posten.

Nå er det snart duket for kamp her; Liverpool - Arsenal. Som den ivrige LFC supporter jeg er, skal en se den i sammen med en kompis som en også så denne kampen med i 2009 på Anfield, i den legendariske 4-4 kampen.

YNWA ;)

Disiplene sa...

Lars Paul.

Dette har du ikke studert. Dette er Zoologiske lyder fra en eller annen predikant.

Elohim - hvor finner du at dette er mer enn 1?

Eksempelvis er den ENE guden DAGON kalt for ELOHIM i Dommerne 16:23. Verken Assyrerne, Akkadierne eller Babylonerne så dette som fler enn 1 Gud..Nå bare hører du på et eller annet presteskap som vil ha deg til å tro at Jesus er Gud.

Dette er et alt for viktig tema til å overlate til mennesker som Jesus kaller falske profeter.

Lars Paul..studer selv...

Alt godt...

Disiplene sa...

Dersom Treenigheten kommer klarere og klarere frem, er det vel null og nada problem for deg å forklare den for oss ved hjelp av bibelvers og rett eksegetikk...

På forhånd takk..