tirsdag 10. juni 2008

10. Juni ”Skyggebildenes virkelighet og oppfyllelse”

Vet du hva ”Typologi” er for noe? Typologi kommer av det greske ordet ”typos” som betyr bilde/forbilde. Bibelen er full av såkalte ”typologier”. At Bibelen er full av skyggebilder er meget viktig å få med seg. Om vi ikke forstår dette, risikerer vi å tolke selve skyggebildene som den reelle virkelighet, noe den da altså ikke er. La oss se hva Bibelen lærer oss om skyggebildene og dets virkelighet.

Hebreerbrevet 10:1 forteller nemlig oss noe interessant. ”For loven har bare en skygge av de goder som skulle komme, ikke tingenes virkelige skikkelse”. Historiene i GT er virkelige, faktiske hendelser og er historisk korrekte. Alt i GT er sant. Derimot er det altså i følge Hebreerbrevet slik at disse faktiske hendelsene er skyggebilder på noe større. I teologien kalles dette nettopp for ”typologi”. La meg illustrere hva jeg mener ved hjelp av noen bibelske eksempler: Ett eksempel er den opphøyde slangen i ørkenen. Dette er en faktisk og virkelig hendelse, men like fullt en typologi/bilde på Jesus Kristus. Johannes 3:14 sier: ”Og likesom Moses opphøyet slangen i ørkenen, slik skal Menneskesønnen bli opphøyet”. Et annet eksempel er Klippen som Moses slo i 2.Mos.17:6. 1Kor 10:4 sier: ”For de drakk av den åndelige klippen som fulgte dem, og klippen var Kristus”. Her var altså Klippen et bilde på Jesus. En av de sterkeste typologiene i Bibelen er historien om Påskelammet som ble slaktet av jødene hver 14 Nisan. 1Kor 5:7 forklarer at: ”For vårt påskelam er slaktet, Kristus”. Påskelammet var altså et skyggebilde av virkeligheten som var Kristus! Adam var et bilde på Jesus (Rom.5:14), Melkisedek var et bilde på Jesus (Hebr.7:3,17), Salomo vare et bilde på Jesus (1.Krøn.22:10), Jona i Fiskens buk var et bilde på Jesus (Lukas 11:30), ja slik kan vi fortsette å vise eksempler på skyggebilder og deres oppfyllelse i Kristus, i det uendelige.

En av de viktigste tolkningsnøkleneen kristen har, er altså å lese Bibelen i lyset av skyggebildenes virkelighet, JESUS KRISTUS. Bibelen kan fortelle oss at jødene gikk feil da de ikke forsto dette. De forsto nemlig ikke at det var Jesus som var Torah (Joh.1:1) og at alle skyggebilder ble oppfylt i Ham (2.Kor.1:20). 2Kor 3:14-16 sier jo at: ”Men deres sinn er blitt forherdet. For helt til denne dag blir det samme dekke liggende når de leser den gamle pakt, og det blir ikke tatt bort. For det er bare i Kristus det blir fjernet. Helt til denne dag ligger et dekke over deres hjerte når Moses blir lest. Men når de omvender seg til Herren, blir dekket tatt bort”. Med andre ord er det slik at jødedommen ikke ser Sannheten fordi de ikke leser Moses og resten av GT i lyset av typologiens oppfyllelse, Jesus Kristus.

For å lære Jesus bedre å kjenne må vi altså lære å gjenkjenne skyggebildene og tolke de som oppfylte i Jesus. Det var dette Jesus og de første Apostlene gjorde. Som du sikkert husker sier Luk 24:27 og 44-45 det slik: ”Og han begynte fra Moses og fra alle profetene og utla for dem i alle Skriftene det som er skrevet om ham. Så sa han til dem: Dette er mine ord, som jeg talte til dere mens jeg ennå var hos dere, at alt det måtte oppfylles som er skrevet om meg i Mose lov og profetene og salmene. Da åpnet han deres forstand, så de kunne forstå Skriftene”.

I morgen skal vi se litt mer på skyggebildene og deres oppfyllelse. Inntil da ønsker jeg deg en flott dag uten mosaiske slør foran øynene.

Disiplene.

Ingen kommentarer: