mandag 16. juni 2008

16. Juni ”Rotfestet og grunnfestet i Hans lære”

Det å lære Jesus mer å kjenne og å være rotfestet og grunnfestet i Ham, innebærer så mye mer enn å bare være trygg på at Jesus er Messias, den levende Guds Sønn. Det å være grunnfestet og rotfestet i Ham, innebærer nemlig også at man i tillegg er grunnfestet i alt hva Han lærte oss. Ser man på en del kristne skulle man tro at Jesus ikke hadde en lære i det hele tatt, men at Han kun var en snill mann som ville alle det beste, en slags lykkeamulett det var bra å ty til i en hektisk og utfordrende hverdag. Med all respekt for mine søsken i troen, men jeg har til tider fått det inntrykket av at det måtte ha vært Jesus Kristus og ikke Politimester Bastian som hadde laget følgende kardemommesang: ”Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil”.

Jesus er langt i fra en slik person. Jesus har nemlig klare og tydelige oppfattninger om hva som er rett og galt. Jesus står for noe. Jesus har en lære. En lære som kommer fra Gud selv (Johannes 7:16-17). 2Joh:9-10 sier oss noe radikalt. Her skriver Johannes: ”Hver den som slår inn på avveier og ikke blir i Kristi lære, har ikke Gud. Den som blir i læren, han har både Faderen og Sønnen. Om noen kommer til dere og ikke fører denne lære, da ta ikke imot ham i deres hus og hils ham ikke velkommen”. For de første kristne var altså Jesu lære noe meget sentralt og viktig. Det var en beskyttelse mot satansk villfarelse og samtidig en kilde til sannhet, sundhet og liv (Ordspr.13:14). Det var nettopp av denne grunn de første kristne hold ”urokkelig fast ved apostlenes lære.” (Apg.2:42) Også Paulus vektlegger Jesu lære i sine brev og sier blant annet til Tessalonikerne: ”Stå derfor støtt, brødre, og hold fast på den lære dere er blitt opplært i”.

Jesu lære er altså viktig. Det var jo den Jesus selv sa vi skulle videreføre til andre.” Gå ut i all verden og gjør disipler ved at dere lærer dem å holde alt det jeg har befalt dere” – var jo Jesu siste ord til oss. Men hvordan skal vi lære andre om vi selv ikke er grunnfestet og rotfestet i denne lære?

I dag oppmuntrer jeg deg enda en gang å slå opp din Bibel. Om du har tid og lyst, så ta gjerne noen uker og sett deg litt inn i Jesu undervisning. Legg merke til Hans flotte lignelser og illustrasjoner. Se hvordan Han levde, behandlet mennesker og praktiserte sin tro. Gå så til brevene i NT. Les hvordan Paulus la ut om livet, om læren, om kraften og om ordningene. Se hvordan han viser forskjellen på rett og galt, sant og falskt, rent og urent. Jesus har nemlig en lære, en lære Apostlene overtok. Det er denne lære som vi skal formidle til andre. Hvorfor? Ikke fordi vi trenger nye rettlærende fariseere, men fordi Jesu lære bringer liv, fred og en sannhet som setter fri (Joh.8:32). Ord 3:1-2 sier jo: ”Min sønn! Glem ikke min lære, og la ditt hjerte ta vare på mine bud! For tallrike dager og mange leveår skal de gi deg, og fred og lykke”.

Ha en avslappende dag ved Jesu føtter. ”Forkynn Ordet! Vær rede i tide og utide. Overbevis, irettesett og trøst, med all tålmodighet og lære” (2.Tim.4:2)

Disiplene

Ingen kommentarer: