torsdag 5. juni 2008

5. Juni ”Han som skulle komme”

Det å lære Jesus å kjenne, er ikke gjort i en håndvending. Slik er det med alle vi ønsker å bli kjent med. Først treffer vi vedkommende, så får vi litt generell kunnskap om personen vi har truffet og så utvikles en livslang hjerte til hjerte relasjon hvor kjennskapen til personen vi traff, overgår selve kunnskapen. I vår korte ”andaktsvandring med Jesus” er vi fortsatt på ”generell kunnskap” -stadiet. Og i dag skal vi se at Jesus fra Nasaret er den som Profetene sa skulle komme.

Alle har vi lest Johannes 3:16 hvor Johannes sier: ”For så har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv” Men i dette utsagn ligger det noe mer enn bare at: ”Troen på Jesus frelser”. Du forstår at med dette sitatet i Johannes 3:16 sier Johannes også at: ”Gud sendte sin sønn”. For en jøde som kjente Skriftene var dette et tegn. Et profetisk tegn. Skriftene hadde nemlig sagt at det skulle komme en mann, utsendt fra Gud.

I Matteus 11:3 sier Johannes Døperen noe spesielt. Han spør Jesus: ”Er du den som skal komme, eller skal vi vente en annen?”. Johannes kjente Skriftene og visste at Profetene hadde lovet de en frelser. Johannes spørsmål var derfor meget legitimt. Men hvor hadde GT lovet en Messias figur? Jo, for det første hadde Moses profetert om en slik figur i 5M 18:15. Her sier han: ”En profet av din midte, av dine brødre, likesom meg, skal Jehova din Gud oppreise for deg. På ham skal dere høre”. Jeremia 23:5 profeterte også og sa blant annet: ”Se, dager kommer, sier Jehova, da jeg vil la det stå fram for David en rettferdig spire. Han skal regjere som konge og gå fram med visdom og gjøre rett og rettferdighet i landet. Og Jesaja 11 sa ”En kvist skal skyte fram av Isais stubb, og et skudd fra hans røtter skal bære frukt. Og Jehovas Ånd skal hvile over ham – visdoms og forstands Ånd, råds og styrkes Ånd, den Ånd som gir kunnskap om Jehova og frykt for ham. Han skal ha sitt velbehag i frykten for Jehova. Han skal ikke dømme etter det hans øyne ser, og ikke skifte rett etter det hans ører hører, en han skal dømme de små i samfunnet med rettferdighet og skifte rett med rettvishet for de saktmodige på jorden… På den tid skal hedningefolkene søke til Isais rotskudd, som står som et banner for folkeslag.”

GTs Profeter hadde altså sagt at Messias skulle komme. Fra andaktene av Mai måned, vet vi jo også at Profeten Daniel ikke bare forutsa at Messias skulle komme, men i tilegg fortalte når han skulle fremtre (År 30 e.Kr; Daniel 9:24-27). Jesus kom altså til fastsatt tid. Det er derfor Paulus i Galaterne 4:4 sier: ”Men da tidens fylde kom, utsendte Gud sin Sønn, født av en kvinne, født under loven”. Og det er derfor Marta sier til Jesus i Johannes 11:27: ”Jeg tror at du er Messias, Guds Sønn, han som skal komme til verden”. Og det er derfor Jesus selv sier i Markus 1:15: ”Den fastsatte tid er kommet. Guds Rike er nær. Vend om og tro på Evangeliet”.

Kristus har kommet. GT har ikke slått feil. Skriftene er til å stole på. Jesus kom til fastsatt tid. Med denne vissheten om at Jesus er den ekte Messias, ”Han som skulle komme”, kan vi fortsette med å bli kjent med Ham.

Disiplene

Ingen kommentarer: