torsdag 19. juni 2008

19. Juni ”Rotfestet og grunnfestet i Hans ordninger”

Den 13 april hadde vi et lite dypdykk angående ordningene i Guds Rike. Vi så at ingen er verdt mer enn andre og alle troende er like viktige. Vi så at hierarkiet er avskaffet og at i Guds Rike er alle brødre og søstere. Sammen er vi en stor familie hvor vi alle er avhengig av hverandres ulikheter for å fungere. Slike sannheter behøver vi å være rotfestet og grunnfestet i.

Det viktigste i Ordningene er å gi Jesus sin rettmessige plass som hode i menigheten. Når Jesus blir forkynt og får virke fritt, kommer livet, hvilen, gleden, det rette fokuset og den første kjærligheten som en frukt. Han er vår rettferdighet, visdom, helliggjørelse og forløsning. Når Kristus blir opphøyet drar han alle folk til seg og vekkelsen, vekst, enhet og kristuslikhet blir et faktum i menigheten. Dette er den viktigste delen i Guds Ordninger. La oss se på flere.

Arxhepoimen(Hovedpastor: 1.Pet.5:4 kontra 3.Joh.1:9) er et viktig gresk ord. Ordet består av ”arxhe” som betyr først/ begynnelse/ hoved/ fremst og ordet ”poimen” som betyr hyrde/pastor. Man kan oversette dette ordet med ”hovedpastor” eller ”førstepastor”. Det som er interessant her er at ordet bare blir brukt en eneste gang i NT, nemlig kun om Jesus Kristus.

Episkopoi/Presbyteroi (Tilsynsmenn/Eldste: Apg.20:28 ,1.Tim.5:17) Tilsynsmann og Eldste leder menigheten. Det er derfor de har så høye krav på seg (Tit.1:7-9) Episkopoi/,Presbyteroi er også bare brukt i flertallsform, foruten når tema om tilsyn blir berørt av Paulus og han må snakke om den enkelte tilsynsmannens kvalifikasjoner. Tilsynsmannens oppgave er interessant. Han skal blant annet besøke hjemmene. Besøke på gresk er nemlig ordet ”Episkope”. Altså en episkopos skal episkope. Det innebærer at han gjennom regelmessige hjemmebesøk fører tilsyn med hjorden. Å få tilsyn er å se til at alt står vel til åndelig, sjelisk, kroppslig og materielt. En episkopos skal i tillegg være ”dyktig til å lære andre” og må derfor være velskolert i Bibelen. Han skal nemlig kunne ”tilrettevise dem som sier i mot” og ”gjendrive falsk lære”. Det kan se ut som om Jesus er ”Arxhepoimen” og at tilsynsmennene/eldste er ”sympoimenas” (med-hyrder).

Diakonois (Menighetstjenere/diakoner og hjelpetjenester: Filipp.1:1, 1.Kor.12:28) .
Det ser ut til at diakonene assisterte tilsynsmenne/de eldste. Når man sammenligner de ulike kriteriene Paulus stiller, ser det ut til at diakonene ikke underviser, men er mer opptatt å gjøre de mer praktiske hjelpetjenestene i menighetene (1.Tim.3.10).

Prohistemi (Ordrett: ”de som står fremst”: 1.Tim.5:17) 1Tim 5:17 sier: ”De eldste som er gode forstandere (prohistemi/de som står fremst/tar ledelsen/styrer ), skal aktes dobbel ære verd, særlig de som arbeider i tale og lære”. Vi ser at selv om alle lemmene på Kristi kropp er like viktige og like verdifulle, er det noen ”som tar ledelsen”. Dette er det altså de eldste som gjør.

Noen av dere lurer nok på hvorfor jeg ikke har nevnt Apostel, Evangelist, Profet, Hyrde og Lærer embetet. Siden dette ikke nødvendigvis er lederfunksjoner i menigheten, men snarere tjenestegaver som skal istandsette legemet, nevner jeg ikke disse her.

Å være rotfestet og grunnfestet i Ordningene er viktig for oss. En rett forståelse av disse ting vil nemlig kunne tilrettelegge for sunnhet, vekst og fremgang i våre menigheter. La oss i dag tenke på hvordan våre menigheter er organisert og la oss våge å bli rotfestet og grunnfestet i Hans Ordninger.
Ha en ettertenksom dag.

Ingen kommentarer: