mandag 9. juni 2008

9. Juni ”Jesus Kristus; Guds Sønn”

Har du sett fiskesymbolet bak på visse biler? Bildet er av en symbolsk fisk med bokstavene IXTHUS skrevet inne i selve fisken? Vet du hva det betyr? Bokstavene IXTHUS står for de greske ordene I = Iesous/Jesus, X = Xristos/Kristus, TH = Theos Huios/Guds Sønn, S = Soterion/Frelser. Altså, Jesus Kristus, Guds Sønn, Frelseren!

At Jesus er Frelseren har vi sett på i andakten av 6.juni ”Jesus Kristus – Verdens Frelser”. Men hva innebærer det at Jesus er Guds Sønn? Vel, tittelen ”Guds Sønn” ble først brukt i 1M 6:1-2 hvor det sies at: ”Da nå menneskene begynte å bli mange på jorden, og de fikk døtre, da så Guds Sønner at menneskenes døtre var vakre, og de tok seg hustruer, hvem de hadde lyst til”. Vi finner også tittelen ”Guds Sønn” igjen i Job 1:6 som sier: ”Så hendte det en dag at Guds sønner kom og stilte seg fram for Jehova”. I denne sammenheng er det innlysende at ”Guds Sønner” her er engler. Det samme kan nok sies om Salme 89:7 som sier: ”For hvem i det høye kan lignes med Jehova? Hvem blant Guds Sønner er Jehova lik?”.

Adam var det første menneske som ble kalt for ”Guds Sønn”. I Lukas evangelium kapittel 3 lister Lukas opp Adams slektstre og ender i vers 38 hvor han sier: ”…sønn av Enos, sønn av Set, sønn av Adam, Guds sønn”. Det som er viktig å få med seg angående Adam som Guds Sønn , er at Adam var Guds Sønn så lenge han levde i henhold til Guds vilje, men når Adam syndet fikk han en ny Far, Satan. Vi ser altså at på grunn av syndefallet ble det foretatt et bytte av farsforholdet. Det å være Sønn av Gud var ikke lenger et spørsmål om kjødelig avstamming, men om å stå i et rett forhold til Gud. (Johannes 8:38-44).

Jesus Kristus blir kalt Guds Sønn. Men, ikke bare en Sønn blant de mange Guds Sønner. Jesus blir kalt ”Guds enbårne Sønn” (Joh.3:16). Hva betyr så det? Jo, det greske ordet for enbårne er her ”monogenes” som betyr mono = en, genos = slag. Dette indikerer at Jesus er den eneste av sitt slag og ikke en del av ”de andre slagene” dvs. englene eller menneskebarna som også blir kalt ”guds sønner/guds barn” (Joh.1:12-13, Romerne 8:14). Jesus er derfor et mye høyre vesen både i autoritet og natur enn oss.

Det er av denne grunn Hebreerbrevet1:4-10 kan oppøye Sønnen slik det gjør ved å si: ”
Og han er blitt så meget større enn englene, som han har arvet et herligere navn framfor dem. For til hvem av englene har han noen gang sagt: Du er min sønn, jeg har født deg i dag! – og et annet sted: Jeg vil være far for ham, og han skal være sønn for meg? Og når han så igjen fører den førstefødte inn i verden, sier han: Og alle Guds engler skal tilbe ham! Om englene sier han: Han gjør sine engler til vinder og sine tjenere til flammende ild. Men om Sønnen sier han: Din trone, Gud, står i all evighet, og rettferds stav er ditt rikes kongestav. Du elsket rettferd og hatet urett. Derfor, Gud, har din Gud salvet deg med gledens olje framfor dine medbrødre. Og: Du, Herre, la i begynnelsen jordens grunnvoll, og himlene er dine henders verk”.

Jesus er altså ikke hvem som helst. Han er over alle ”Guds Sønner”. Han er den enbårne Sønn – det eneste og ypperste av sitt slag. Jesus forble Guds Sønn ved inkarnasjonen (når han ble født som et menneske) – ja Han er fortsatt Guds enbårne Sønn. Hvorfor? Jo, Han byttet aldri Far. I motsetning til Adam levde et liv uten å synde (Hebr.4:15)

I dag oppmuntrer jeg deg til å se Jesus Kristus som Guds Enbårne Sønn, høyt hevet over alt det skapte. (Filpp.2:9-11)
Disiplene

Ingen kommentarer: