fredag 13. juni 2008

13. Juni ”12 Stammefolket har fått sin oppfyllelse i Jesus”

Jesus er Skriftenes kjerne og stjerne, sa Luther. Det må vi si oss enige i. Det sies at det finnes over 300 skyggebilder i GT som oppfylles i Jesus Kristus. La oss se på noen få skyggebilder og deres oppfyllelse før vi forlater temaet om at Jesus er oppfyllelsen av skyggebildet; Israel.

I Hosea 11:1 snakker Gud om staten Israel. Her sier Han: ”Da Israel var ung, hadde jeg ham kjær. Fra Egypt kalte jeg min sønn”. Til tross for at dette åpenbart handler om staten Israels utgang fra Egypt, ser Apostelen Matteus dette annerledes. Han ser dette som skyggebilder på en større virkelighet. Matt 2:15 sier: ”Der ble Jesus til Herodes var død, for at det skulle bli oppfylt som Herren hadde talt ved profeten: Fra Egypt kalte jeg min sønn”.

Ser du? Israel er skyggebildet – Jesus er virkeligheten. La oss ta noen flere eksempler. 2Mosebok 4:22 sier: ”Så sier Jehova: Min sønn, min førstefødte, er Israel”. Men er det sant? Vel, både ja og nei. Skyggebildet var Israel, mens virkeligheten kom med Jesus. Derfor sier 1Joh 4:9: ”Ved dette ble Guds kjærlighet åpenbaret iblant oss, at Gud har sendt sin enbårne Sønn til verden, for at vi skal leve ved ham”. Nå ser du sikkert hva Emmausvandrerne så. De så JESUS. De så JESUS på hver side av Skriftene. Endelig forsto de hva GT handlet om. Gud hadde nemmelig talt om Sønnen helt fra tidenes morgen! Jesus var sannelig den som Skriften gav vitnesbyrd!

Det siste eksemplet jeg tar på at Jesus er Israel, henter jeg fra Lukas 6:13. Her kan vi lese som følger: ” Da det ble dag, kalte han til seg sine disipler, og av dem valgte han ut tolv, som han også kalte apostler”. Har du tenkt på hvorfor Jesus utvalgte seg 12 apostler og ikke 9 eller 26 eller 18? Jo, Jesus valgte 12 apostler nettopp fordi Han er det ekte Israel (Joh.15:1) Israel besto jo som du vet av 12 stammer. Det var derfor Jesus utvalgte seg 12 apostler. Jesus visste hvem han var og at skyggebildet måtte samstemme med virkeligheten, det var derfor Jesus utvalgte 12.

Denne tanke at Jesus og Hans menighet var ”12 stammefolket” ble også en mer og mer etablert tanke hos de første kristne. De forsto hvem Jesus var og hvem de selv var i Kristus. Når så pastor, eldste og apostel; Jakob, Jesu bror, skriver sitt brev, adresserer han brevet for oss kanskje ”litt rart”. Han sier: ”Jakob, Guds og Herren Jesu Kristi tjener, hilser de tolv stammer som er spredt omkring i landene.(Jak.1:1). Dersom du leser Jakobs brev ser du at dette brevet slettes ikke var til jøder, men til kristne mennesker. Jakob forsto det Paulus og Peter underviste nemlig at: ”Dere som før ikke var et folk, har nå blitt Guds folk” (1.Peter 1:10).

Vi forlater temaet ”Jesus er Israel” for denne gang. Mitt hjerte med disse andaktene er at du skal kjenne Jesus dypere. Nå har du sett at 2Kor 1:20 er sant også når det kommer til staten Israel. Paulus skriver som kjent: ”For så mange som Guds løfter er, i ham har de fått sitt ja. Derfor får de også ved ham sitt amen, Gud til ære ved oss”.

I dag kan du fryde deg over at du kan forlate skyggebildenes verden. Du behøver ikke lenger konsentrere deg om å se profetiske løfter til staten Israel bli oppfylt. Du behøver ikke lenger gi tid og penger inn for å bygge bosetninger på Vestbredden eller til et nytt Tempel i Jerusalem. Nei, nå kan du heller elske jødene så høyt at du forteller de om Sannheten. Du kan fortelle de at skyggebildene er skyggebilder. Virkeligheten er virkeligheten og at virkeligheten har kommet. Hans navn er JESUS.

Ingen kommentarer: