tirsdag 3. juni 2008

3. juni ”Jesus Kristus – Medskaperen til Himmel og Jord”

I går så vi at Jesus var preeksisterende, det vil si at Han eksisterte i Himmelen før Han kom til jorden ca September/Oktober år 6 f.Kr (Jesus ble jo som kjent født ca 6 mnd etter Johannes (Luk 1:26-31). Johannes ble unnfanget en liten tid etter Sakarjas prestetjeneste, som siden han var av Abias skift det åttende (Lukas 1:5, 1.Krøn.24:7-19) tjente i måneden Sivan (mai/juni). Jesus ble da naturlig nok født i september/oktober, ca 15 mnd etter unnfangelsen av Johannes (juni/juli). At Jesus ble født ca år 6 f.Kr er også rimelig godt kjent, da Herodes døde år 4 f.Kr og at man regner Jesu fødsel 2 år før den tid grunnet Herodes påbud om å drepe alle guttebarn som var 2 år eller yngre.(Matt.2:16)

At Jesus Kristus er en sannferdig og pålitelig kilde til sann innsikt, kunnskap og visdom på grunn av sin preeksistens er en ting, men Jesus er noe mer. Han er også medskaper til selve universet. Kolosserne 1:16 sier nemlig: ”For i ham er alt blitt skapt, i himmelen og på jorden, det synlige og det usynlige, enten det er troner eller herredømmer eller makter eller myndigheter. Alt er det skapt ved ham og til ham”. Hebreerne 1:2 stadfester dette ved å si: ”Ved Ham (sønnen) har han (Jehova) også skapt verden”.

Men når sa det Gamle Testamentet at Jesus var medskaper til verden? Jo, nå skal du høre: Det hebraiske ordet EL betyr GUD. Ordet GUD/EL er en tittel som betyr MEKTIG. Når man skal beskrive flere guder eller flere personer som er mektige setter man det Hebraiske ordet EL i flertall og får ELOHIM (blant annet brukt om Jehova 2346 ganger, avguder 244 ganger, Dommerne 5 ganger, gudinner 2 ganger osv). Det er dette ordet ELOHIM som blir brukt i 1Mosebok 1:1 hvor det står: ”I begynnelsen skapte Gud (ELOHIM) himmelen og jorden”. Altså ikke bare 1 mektig, men flere! Jesus er altså medskaper til universet sammen med Jehova!

I Ordspråkene 8:22-30 kan vi lese litt mer om Jesu rolle som medskaper. Her står det: ”Jehova hadde meg i eie ved begynnelsen av sin vei, før sine gjerninger i fordums tid. Fra evighet er jeg blitt innsatt, fra begynnelsen, før jorden var til. Da dypene ennå ikke fantes, ble jeg født – da det ennå ikke var kilder fylt med vann. Før fjellene ble senket ned, ja før haugene ble jeg født, før han hadde skapt jord og mark og jorderikes første muldklump. Da han bygde himmelen, var jeg der, da han tegnet inn en hvelving over dypet, da han festet skyene der oppe, da han bandt avgrunnens kilder, da han satte grense for havet, så vannet ikke skulle gå lenger enn han bød, da han la jordens grunnvoller – da var jeg hos ham som kunstner, jeg var hans glede dag etter dag, og jeg frydet meg alltid for hans åsyn”.

Det at Jesus var med å skapte Himmel og Jord sier oss en god del ting om Ham. Dels er ikke Jesus en vanlig engel eller kjerub. Han er en del av ELOHIM. Han virket dessuten som kunstner for Jehova, noe som indikerer at det er Jesus som har bestemt hvordan ”designet” skal se ut på skaperverket. For det tredje er Jesus den rettmessige arving til jorden, ikke bare fordi Han er Abrahams Ætt (1.Mosebok 12:7, Gal.3:16, Rom.4:13), men også fordi Jesus er den som har skapt universet og dermed er den rettmessige eier av det.

I dag vil jeg at du kan drøvtygge på tanken om at Jesus har skapt deg og designet deg. Din beste venn og medvandrer er mer enn bare et menneske, Han skaperen av Himmel og Jord. Han er Elohim åpenbart i kropp (1.Tim.3:16).

Disiplene.

Ingen kommentarer: