fredag 24. oktober 2014

6,5 timer

Det er så syyyyykt tilfredsstillende. Rett etter jobben dro jeg på et bibelstudie. Vi studerte Helvetet i 6,5 timer. Punkt for punkt. Skriftsted for skriftsted. Argument for argument. Alle steiner ble løftet opp og snudd på. Greske ord. Hebraiske ord. Til slutt ser pinsevennen på meg og sier: "Jeg ser det. Du har rett. Bibelen lærer ikke at syndens lønn er tortur. Syndens lønn er død" (Rom.6:23).

Da er det verdt alt sammen. Da er det verdt sult, fredagkveldlens forsakelse og trøtthetsfølelsen. Tenk å få være med på at pinsevenner ser at Helvetet ikke finnes. At APOLLEMI betyr tilintetgjørelse og ikke tortur (Matt.10:28). Gleden ble ikke mindre når jeg ringte hjem og spurte etter barna. De var ikke hjemme. 15 åringen, 17 åringen og 18 åringen var på feltet. De gikk fra hus til hus og ønsket å hjelpe mennesker til å bli kjent med bibelens sannheter. En far blir sååååå takknemlig etter en slik kveld. Tenk, hele familien er med på å gjøre disipler. Fantastisk!

Men én nedtur fikk jeg. Det var når vi så på det greske ordet KOLASIN. I Matt.25:46 sa Norsk Studie Bibel av 1988 at "de urettferdige skal gå bort til evig pine (Kolasin)". Det samme greske ordet ble brukt i 1.Joh.4:18 hvor det ble oversatt med "frykten har med straff (Kolasin) å gjøre).

Tenk at KOLASIN ble oversatt både straff og pine. Tenk deg forskjellen: En dommer dømmer deg til evig pine eller  at en dommer dømmer deg til en evig straff. Jeg ville foretrukket det siste. Nedturen var å se at oversetterne var såpass indoktrinerte av helveteslæren at de oversatte Kolasin for pine når det passet deres teologi, men var inkonsekvente i bruken av ordet og oversatte det straff i 1.Joh.4:18.

Gud dømmer aldri noen til evig pine. Han dømmer derimot noen til evig straff. Den straffen som er evig, er døden (Rom.6:23) Det er det som ble så befriende for min pinse-karismatiske venn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så fint og oppmuntrende å lese om slike opplevelser!

Åp 20:14 omtaler et symbolsk "sted" som bl.a mange pinsevenner, tror er et pinested, ildsjøen.
Dit "kastes" døden og dødsriket i følge verset foran, og alle som ikke blir skrevet inn i livets bok i følge vers 15.

Hva innebærer dette?
Begrep, slik som døden og dødsriket kan jo ikke pines i bokstavelig forstand. Men de kan fjærnes og ikke eksistere mer. Det som sies om døden i
Åp 21:4, passer inn i en slik forståelse.
"..og døden er ikke mere....For det som før var er borte." (DNB 1978)
Begrepet død, den som vi alle må møte på grunn av vår ufullkomne tilstand, har selv "lidd" den ANNEN DØD! Den er blitt fjærnet ved å bli "kastet" i den symbolske ildsjøen, som "fortærer" og tilintetgjør alt som "havner" der, lik ting som kastes på bålet og brennes opp slik at det ikke er mere.

Denne tanken bekreftes av Paulus. 1 kor 15:26 står det : "Den siste fiende som tilintetgjøres er døden."
Sitatet er fra DNB 1978, så norske "kirkebibeloversettere" bekrefter at ordet betyr tilintetgjøre.

Så ildsjøens dom, den annen død, den evige død, er altså synonyme begrep som betyr at alt som får denne straffen er borte for all tid. Det/de er ikke mer.

Gud har tilbudt menneskene evig liv. Alternativet er det motsatte. Og de som får denne ugunstige, evige dommen, får ikke det evige livs gave.
Men de Pines, tortureres ikke i all evighet. En slik tanke er uforenlig med det som sies om Gudes egenskaper, slik som Kjærlig, Rettferdig, barmhjertig, God, Langmodig.

Og så har vi dette med oversettelser. Jeg har sett det blir sitert fra bibler der det står i Åp 20:14 "...og døden og HELVETE ble kastet i ildsjøen..."
Glem slike feilaktige oversettelser. De skaper helt feilaktige oppfatninger! Helvete (Gehenna) og dødsriket er ikke det samme. Men en kan gjærne merke seg at rikmannen i LIGNELSEN var i dødsriket. Og nå ser vi at Åpenbaringen forteller om at dødsriket skal fjærnes ved å tilintetgjøres i ildsjøen, den annen død..det skal ikke være mere.
mvh.

Disiplene sa...

Flott analyse!