fredag 18. april 2008

17. April ”En ny Yppersteprest”

”F.Kr” hadde jødene Yppersteprester. En Yppersteprest sto over de vanlige prestene og hadde en spesiell tjeneste. Det var blant annet Yppersteprestene som gikk inn i det Aller Helligste og som menneskenes representant innfor Gud, ofret syndoffer. Om Yppersteprestens offer ble godkjent av Gud, ble hele folket godkjent av Gud.

”E.Kr.” har vi fått en ny Yppersteprest. Heb 2:17 og 5:9-10 sier: ”Derfor måtte Jesus i alle ting bli sine brødre lik, for at han kunne bli en miskunnelig og trofast yppersteprest for Gud til å sone folkets synder. Og da han var fullendt, ble han opphav til evig frelse for alle dem som er lydige mot ham, og han ble av Gud kalt yppersteprest etter Melkisedeks vis”.

GT er skyggebilder på virkeligheten. Virkeligheten er Kristus. Vår Yppersteprest frembrakte seg selv som syndoffer. Han ofret ikke blodet av bukker og kalver, men sitt eget evige, lyteløse og syndfrie blod. Derfor er Hans offer godkjent en gang for alle, noe som da også godkjenner alle de som tar sin tilflykt til dette blod, en gang for alle. Hebreerne 10:14 sier derfor: ”For med ett offer har han for alltid gjort dem fullkomne som blir helliget”

Men skyggebildene måtte tale noe mer. Det var derfor med stor entusiasme jeg gikk inn for å studere Yppersteprestens påkledning. Det viste seg at en rekke predikanter og teologiske kommentarer hadde sett mye interessant på dette området. Kunne et studium av GTs Yppersteprest kledning vise oss noe mer om selve virkelighetene?

GTs Yppersteprest hadde en gullplate på luen sin (2.Mos.28:36-38). På den sto det ”Hellighet Jehova”. Ypperstepresten skulle bære Israels syndige tanker og feilaktige holdninger ”som hang ved de Hellige ting Israels barn ofret til Herren”. Vår Yppersteprest, Jesus Kristus, har gjort det samme. Jesus har båret mine og dine feilaktige tanker og holdninger. Når Gud ser oss i Kristus står vi fullkomne også når det gjelder vårt tankeliv. Jesus Kristus har renset vår samvittighet og tanker og gjort de rene gjennom sitt blod (Hebr.9:14).

I morgen skal vi se mer på symbolikken i yppersteprestens kledning. Inntil da kan du fryde deg over at du lever i en virkelighet hvor Jesus Kristus har blitt din evige Yppersteprest. En Yppersteprest som hellighet ditt tankeliv og som gjorde deg fullkommen, en gang for alltid.

Disiplene.

Ingen kommentarer: