onsdag 2. april 2008

3. April ”En ny Pakt”

Før Kristus døde eksisterte ”Den Gamle Pakt”. Denne pakten kaltes ”Loven” eller ”Moseloven” (2.Kor.3:14-15). Når Kristus kom, introduserte Han en ny Pakt, akkurat som Profetene hadde forutsagt (Jeremia 31:31-34). Denne Nye, og for øvrig siste og evige Pakten (Hebr.13:20), ble ikke satt ut i kraft før Jesus Kristus hadde oppfylt den gamle og avskaffet denne på Korset ved sin død (Ef.2:15, Koloss.2:14). Som vi så i gårsdagens andakt sier jo Hebreerbrevet 9:16-17: ”For når det gjelder et testamente (pakt), er det nødvendig at det blir godtgjort at den som har opprettet det, er død. For et testamente (pakt) blir først gyldig når han dør, siden det aldri trer i kraft så lenge den som opprettet det, er i live”.

For å komme ut av den gamle pakt og inn i den nye, må man ta i mot Jesus Kristus og tro på Ham. Johannes Evangelium 1:12 sier at: ”Men alle dem som tok imot ham, dem gav han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn” og Galaterne 2:16 forklarer det slik: ”Men da vi innså at et menneske ikke blir rettferdiggjort av lovgjerninger, men ved tro på Kristus Jesus, da trodde også vi på Kristus Jesus, for å bli rettferdiggjort ved tro på Kristus og ikke av lovgjerninger. For ikke noe menneske blir rettferdiggjort av lovgjerninger”.

Som kristen er den gamle pakt med sine bud, regler, krav ett ikke-tema for deg. Du er ikke under Moseloven! Hva da med Moselovens velkjente ”10 bud” – jo disse budene er du heller ikke underlagt. Hvorfor? Fordi Kristus har frikjøpt deg fra denne loven (Gal.4:5) og ført deg inn i en ny (Rom7:1-4).

Det at kristne ikke forsår at ”alt har blitt nytt” gjør at de i visse tilfeller oppfører seg som om de lever i den gamle pakt. Når man lever slik, står man ”Guds ordning i mot” og fordømmelse, synd og død kommer inn i livet. Paulus kaller for eksempel de 10 bud for ”dødens tjeneste som var innhogd på steiner” (2.Kor.3:7), ”fordømmelsens tjeneste” (2.Kor.3:9) og et falskt evangelium som fører til forbannelse (Gal.3:10).

Du har kommet inn i en Ny Pakt. En Ny pakt hvor alt har blitt nytt. En Ny Pakt som har Jesus Kristus til borgsmann og mellommann (Hebr.7.22). Du har kommet inni i en bedre pakt bygd på bedre løfter (Hebr.8:6) Denne Nye Pakt kjøpte Jesus deg inn i gjennom sitt evige, dyrebare blod. Måtte du aldri, noen sinne spotte på Herrens blod gjennom å flirte med den gamle avskaffede pakten Jesus kjøpte deg fri fra. Husk at: ”Til frihet har Kristus frigjort oss. Stå derfor fast, og la dere ikke igjen legge under trelldommens åk. Gal 5:1

Velkommen til et nytt og revolusjonerende liv ”e.Kr” hvor ”alt har blitt nytt”.

Disiplene

Ingen kommentarer: