torsdag 24. april 2008

24 April ”En ny Hovedstad”

I går så vi at vi har blitt borgere av Guds rike (Joh.3:3). Vi har vårt hjemland i Himmelen (Fil.3:20). En hver nasjon har også en hovedstad. Det har også vår nasjon, men hva heter den og hvor befinner den seg?

Når det jordiske Israel fortsatt var Guds eiendomsfolk var det jordiske Jerusalem Guds Rikes hovedstad (2.Kongebok 21:7). Gud selv bodde i byens tempel. Men etter at jødene som nasjon ikke tok i mot Jesus som deres Konge (Joh.1:11) tillot Gud at hans jordiske hovedstad ble ødelagt av ikke-troende. I Matt 23:37-38 forklarer Jesus Jerusalems skjebne og sier: ”Jerusalem, Jerusalem! Du som slår i hjel profetene og steiner dem som er sendt til deg! Hvor ofte jeg ville samle dine barn, som en høne samler kyllingene sine under vingene. Men dere ville ikke. Se, huset deres skal bli liggende øde!”. Og i Luk 21:5-6 at: ”Og da noen talte om templet, hvordan det var prydet med vakre steiner og tempelgaver, sa han: Dette som dere ser – dager skal komme da det ikke skal lates stein på stein som ikke skal brytes ned!

I år 70 e.kr byttet Gud hovedstad for godt (Matt.21:43). Det var da byen led sitt endelige nederlag for den Romerske overmakten. For den kristne var dette litt rart siden Guds nasjon alltid hadde hatt det jordiske Jerusalem som en slags Hellig Hovedstad. Men hadde Gud feilet eller hadde Bibelen forutsagt en annen hovedstad?

Hebeerne 11:10 og 16 forklarer oss nemlig noe interessant. Det står at det finnes en by som har Gud til arkitekt og skaper. ”For han ventet på staden med de faste grunnvoller, den som har Gud til byggmester og skaper. Men nå er det et bedre land de lengter etter, det himmelske. Derfor skammer ikke Gud seg over dem, ved å bli kalt deres Gud. For han har gjort en stad ferdig til dem”.

Det er denne Himmelske byen som er vår virkelige hovedstad – ikke den jordiske. Det har altså skjedd et skifte fra ”F.Kr” til ”e.Kr”. Om ikke du og jeg forstår dette, blir vi fort revet med i den troen om at det jordiske Jerusalem skulle være en viktig og hellig by i Guds øyne. Det er den altså ikke. Men hadde ikke Gud sagt Han skulle bo i Jerusalem til Evig tid? 1Krønikerbok 23:25 sier jo: ”Herren, Israels Gud, har gitt sitt folk ro og har nå sin bolig i Jerusalem til evig tid”.

Jo, Gud skal bo i Jerusalem. Jerusalem er Hans evige hovedstad. Poenget er at det hebraiske ordet JEROSJALAIM er et ord stående i flertall (pluralis) og indikerer at det finnes 2 former av Jerusalem. Ett jordisk og ett Himmelsk. Hebreerbrevet sa jo at byen skulle ha Gud som byggmester og skaper, men hadde det jordiske Jerusalem det?

Nei, Guds hovedstad er det Himmelske Jerusalem. Det er denne byen som har Gud til byggmester og skaper. Din hovedstad er den samme som Guds. Åp 21:1-4 sier: ”Og jeg så en ny himmel og en ny jord. For den første himmel og den første jord var veket bort, og havet er ikke mer. Og jeg så den hellige stad, det nye Jerusalem, stige ned ut av himmelen fra Gud, gjort i stand som en brud som er prydet for sin brudgom”

Velkommen til et nytt og revolusjonerende liv ”E.Kr” hvor til og med hovedstaden er blitt ny.

Ingen kommentarer: