tirsdag 29. april 2008

27. April ”Et nytt etternavn”

I går så vi at de troende var trolovet med Jesus Kristus. Vi er Hans brud og Han er vår brudgom. I de fleste kulturer forlater bruden sine foreldre og holder seg til sin ektemann. Det er også skikk og bruk at bruden skifter etternavn når hun gifter seg. Slik var det også med oss den dagen vi sa ”JA” til vår ektemann.

Apg 11:26 kan fortelle oss at: ”Det var i Antiokia disiplene først ble kalt kristne”. Vi blir altså kalt kristne! Vi har fått ”etternavnet” til vår nye ektemann. Ordet ”kristen” kommer jo fra ordet Kristus. Men hva betyr egentlig dette ordet?

Ordet ”Kristus” er en gresk oversettelse av det hebraiske ordet Messias. Messias betyr ”Den Salvede” som henspeiler på Jesu kall og tjeneste som Guds Rikes Salvede Konge (Åp.19:16). Det at noen er Salvet innebærer at vedkommende er innsatt og godkjent av Gud til den oppgave Gud har pålagt vedkommende å gjøre. Når så vi blir kalt KRISTNE viser dette først og fremst at vi har godtatt Jesus som Kristus, altså at vi har anerkjent Jesus som Guds Rikes Salvede Konge (Johannes 18:33-37). Det er Han som bestemmer i livet vårt og ingen andre enn Ham (Apg.17:7).

For det andre innebærer det å bære navnet KRISTEN at vi har valgt å følge vår ektemann KRISTUS. Joh 12:26 sier: ”Den som vil tjene meg, han må følge meg. Der jeg er, der skal også min tjener være” og Åp 14:4 sier: ”Det er de som ikke har gjort seg urene med kvinner, for de er som jomfruer. Det er de som følger Lammet hvor det går”.

Som trolovede og gifteklare mennesker (Åp.19:7) følger vi vår Elskede hvor han enn går. Vi flirter ikke eller gjør oss urene med andre. Det er i hvertfall vårt hjertes lengsel. I tidligere andakter har vi sett at vi ikke greier å være lojale hele tiden, til tross for at vi ønsker det. Da er det godt å vite at: ”Om vi er troløse, så forblir han trofast. For han kan ikke fornekte seg selv” (2Tim 2:13). Hvilken nådefull ektemann vi har!

Det siste jeg vil vise deg ved dette ”å bytte etternavn” er det Paulus nevner for korinterne. Her sier han at ”vet dere ikke at den som holder seg til en skjøge, er ett legeme med henne? For det er sagt: De to skal være ett kjød. Men den som holder seg til Herren, er én ånd med ham” (1Kor 6:16-17). Ved at du har blitt ett med Herren og Han har blitt ett med deg, har du blitt en ånd med Kristus. Ikke det at du har blitt Messias, men du har blitt ett med Ham og et lem på Hans legeme. 1Kor 12:27 sier jo: ”Dere er Kristi legeme, og hver for seg hans lemmer”.

”E.Kr” er du altså ikke ”hvem-som-helst”. Du har byttet etternavn med alt hva det innebærer.

Disiplene.

Ingen kommentarer: