tirsdag 1. april 2008

1.April ”Et profetisk sammentreff som revolusjonerte verden"

1.April ”Et profetisk sammentreff som revolusjonerte verden

Mange mennesker vet ikke hvorfor vi feier Påske. La oss se litt nærmere på hva Påsken egentlig er og hvorfor et profetisk sammentreff for ca 2000 år siden revolusjonerte verden.

For cirka 3450 år siden ble den aller første påske feiret. Ordet påske kommer fra det hebraiske ordet ”Pæsach”, som betyr ”forbigang”. Etter nasjonen Israels over 400 års fangenskap i Egypt, hadde Gud fått nok av all urettferdighet og religiøs undertrykkelse. På kvelden den 14. Nisan 1448 f.Kr, (jødisk tidsregning som ofte tilsvarer en dag i april), var alle de jødiske familier samlet i husene sine. Samme natt skulle ”Dødsengelen” eller ”Ødeleggeren” (2Mos.12:23) ta livet av samtlige førstefødte i Egypt. For å unngå Døden eller rettere sagt for å få døden ”til å gå forbi/Pæsach” hadde Gud gitt Israelittene et påbud:

”…På den tiende dag i denne måneden skal hver husfar ta seg ut et lam, ett lam for hvert hus…Det skal være et lam uten lyte, av hannkjønn, årsgammelt...Dere skal ta vare på det til den fjortende dag i denne måneden. Da skal hele Israels samlede menighet slakte det mellom de to aftenstunder. Så skal de ta av blodet å stryke på begge dørstolpene og på den øverste dørbjelken på de hus hvor de eter det… For samme natt vil jeg gå igjennom hele landet Egypt og slå i hjel alt førstefødt i landet Egypt, både folk og fe…Blodet på de hus hvor dere er, skal være til et tegn for dere. Når jeg ser blodet, vil jeg gå dere forbi. Intet dødelig slag skal ramme dere når jeg slår landet Egypt. Denne dag skal være en minnedag for dere, dere skal holde den som en høytid for Herren. Det skal være en evig forskrift for dere å holde den, slekt etter slekt”.

Tradisjonen tro var jødene ved 15.00 tiden den 14.Nisan år 33 e.Kr, i full gang med å slakte påskelammene. Dette som et minne om den første ”forbigang”. Samtidig henger tre menn på noen kors utenfor Jerusalem på en høyde ved navn ”Golgata” som på Arameisk betyr ”hodeskalle”. En av de tre mennene skulle egentlig ikke ha hengt der. Et justismord var årsaken til Hans dødsdom.

Denne mannen hadde ikke gjort noe galt. Han kunne sammenlignes med de feilfrie ettårsgamle offer-lammene som nå ble slaktet bare noen få hundre meter unna. Han
var feilfri, syndfri og fullkommen. Jesus fra Nasaret, Guds påskeofferlam, var på vei til å møte offerdøden. Hans kropp og Hans blod skulle komme til å befri verden fra en
evig død. Det sanne påskelam ble slaktet for hele verdens synd (1.Joh.2:2).

Jesus visste at Han var Guds offerlam. Han visste at offerlammets blod snart skulle rense verden fra dets synder. Jesu verk på Golgata innebar starten på en ny pakt. En pakt hvor alle som tar del i troen på Jesu, Guds offerlams, forsoningsdød får evig liv og unngår en evig død
(Joh.3:16). Jesus Kristus var det evige påskelammet som reddet oss fra døden. Ved at vi tar i mot Jesu blod og tror på kraften i dette blod ”går døden oss forbi”.

La oss feire Påske med takknemmelighet og ærefrykt.

Ingen kommentarer: