mandag 10. mars 2008

8. Mars ”Hvilket tre spiser vi av?”

Vi er helt avhengig av Guds ufortjente godhet i våre liv. Som vi skrev i går behøver vi NÅDE like mye og like ofte som et menneske behøver oksygen for å leve. Gud ønsker at Hans ufortjente godhet skal være drivkraften i hvert eneste menneskes liv.

Det var valget mellom å leve av Guds ufortjente godhet eller egen styrke de første menneskene fikk når Gud satte to ulike trær i Edens hage. Gud ville at de skulle spise av Livets Tre. Livets Tre symboliserte Guds ufortjente godhet. Livets Tre symboliserte Vintreet, Kristus. Livets Tre skapte liv om man spiste av dets frukt. Det triste var at Adam og Eva heller valgte å spise av det andre treet, Kunnskapens Tre på godt og ondt. Dette treet symboliserte Loven. Loven gir kunnskap om godt og ondt. Loven representerer eget strev og egen prestasjon. Likevel spiste Adam og Eva av dette treet. Frukten? Jo, frukten ble død

Det beklagelige med Kunnskapens Tre var nemlig at det ikke gav liv. Treet produserte bare kunnskap om godt og ondt, rett og feil. ”Kunnskapen oppblåser og slår i hjel, mens Ånden gjør levende” sier Bibelen. Istedenfor å Leve Livet Levende, førte frukten av Kunnskapens Tre til at de første menneskene levde livet ut i fra analytisk kunnskap om rett og feil. Frukten ble at menneskene ikke levde av Guds Nåde. Frukten ble Fareseerisk sterilitet. Frukten ble hvitkalkede graver fulle av død. Gud satte denne historien i Bibelen til skrekk og advarsel.

Men har vi lært? Hvilket tre spiser vi av i dag? I vår iver etter å leve som gode, fromme og hellige kristne, har vi dessverre blandet Nådeslivet med kristelige bud og regler. Vi spiser av både Livets Tre og Kunnskapens Tre på godt og ondt. Resultatet er at mange opplever kristenlivet som tungt, strevsomt og fylt av krav, når det egentlig skulle være enkelt, fylt av spontanitet, glede og kjærlighet (Rom.14:17). Lovisk kristendom har produsert død istedenfor liv, fordømmelse istedenfor nåde og krav istedenfor lyst (1 Kor 15:56, Rom 7:5).

I de kommende dagene kommer vi til å ta opp et tema vi har valgt å kalle ”Nåde fra start til mål”. Frem til da kan vi jo tenke over hvilket tre vi har valgt å spise av.

Disiplene.

Ingen kommentarer: