søndag 7. september 2014

Det Ondets problem sett i lyset av Guds allmakt


Det stridsspørsmålet som blir reist i Edens hage handler om hvorvidt Gud har rett til å herske over menneskene eller om menneskene selv har rett til å velge hva som er rett eller feil.  Gud ber Adam og Eva pent om å spise av alle frukter BORTSETT fra ett tre, nemlig kunnskapen om godt og ondt. Den kunnskapen er det bare Gud selv som skal avgjøre.

Menneskene trosset dette enkle påbud. De kjøpte Satans løgn om at Gud holdt noe tilbake og dermed indirekte sa at Gud var en dårlig hersker. Mennesket selv burde bestemme hva som var godt og ondt. De behøvde ingen Gud som kunne forklare dem det.

Hva skulle Gud nå gjøre? Skulle han drepe Adam, Eva og Satan og begynne på nytt? Det kunne han ikke. Hvorfor? Da ville spørsmålet om hvem som var den beste herskeren fortsatt "henge i luften".  Alle engler, som hadde fulgt med i syndefallet, ville lure på om Satan faktisk hadd rett i sine anklager mot Gud. Gud selv ville bli sett på som nervøs, herskesyk og autoritær dersom han hadde drept opprørerne.

Hva skulle Gud gjøre? Han gjorde det eneste rette. Han lot Satan og menneskene få prøve å styre seg selv. Dette styret har vi i følge Bibelen hatt nå i 6000 år.  Men hvorfor har han ikke reddet folk fra ulykker, sykdom, kriger og naturkatastrofer om han er allmektig og kjærlig?

La meg illustrere: Du sier til meg fremfor hele vennekretsen vår: "Jeg er bedre enn deg i bowling. Hva skal jeg gjøre? Dersom jeg tar frem en pistol og skyter deg har jeg ikke besvart spørmålet du har stilt. Jeg har blitt kvitt deg, men ikke stridsspørsmålet du har reist. Så jeg dreper deg ikke (naturlig nok). Det eneste rette er at jeg lar deg få spille en kamp mot meg i bowling. Kampen vil avgjøre hvem som er best i bowling.

Nå kommer noen veldig viktige poeng: Du gjør det ikke så bra under kampens gang. Det jeg ikke må falle i fristelsen av å gjøre er 2 ting. Jeg kan ikke avbryte kampen i 4.runde bare for jeg synes synd på deg. Du har nemlig rett til 10 runder og du må spille ferdig. Det er også noe annet jeg heller ikke kan gjøre. Jeg kan ikke gripe inn å hjelpe deg med å dytte ned noen kjegler. Da ville jeg jo ha hjulpet deg i å vinne.

På samme måte må Gud la Satan og menneskene få styre jorden helt til den 10.runde. Det er derfor Bibelen sier at "hele verden ligger i den ondes makt (1.Joh.5:19) og at Satan er denne verdens Gud (2.Kor.4:4). Det er også slik at Gud heller ikke kan komme inn å hindre naturkatastrofer, ulykker, kriger, sykdommer etc (les hjelpe til med å dytte ned noen kjegler) mens Satan og menneskene styrer jorden (les er midt i den 9.runden). Hadde han gjort det ville han jo ha hjulpet Satan.

Dersom denne bibelske lære hadde blitt forkynt klart, tydelig, rent og lettfattelig, ja da hadde mennesker sluppet å "krangle med Gud for at han ikke passet på". Mennesker hadde sluppet å stilt seg spørsmålet: "Hvor var du Gud under Utøya" eller "Gud, du kan ikke eksistere. 6 millioner jøder ble jo gasset ihjel" eller "Vi har bedt mot ISIL, men det skjer jo fortsatt massakre. Gud hører ikke bønner". 

Mennesker som har forstått bibelens lære om stridsspørsmålet som ble reist av Satan i Edens hage skylder ikke på Gud, men på Satan som er ute for å stjele, myrde og ødelegge (Joh.10:10). De skylder på "tid og uforutsette hendelser - altså feil tid på feil plass" (Fork.9:11) og de skylder på menneskenes egen ufullkommenhet (Fork.4:1, 8:9). 

Hvor viktig er det ikke å ha forstått Bibelens grunnleggende lære om det ondets problem i lyset av Guds allmakt. 


19 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig bra forklart og bra illustrasjon :)

Anonym sa...

Enig med anonym 1! Veldig fin sammenligning som får frem mange viktige momenter om et tema som mange kristne ikke har forstått.

Disiplene sa...

Takk for det. Jeg er selv takknemlig. Hadde ikke Jehovas Vitner forklart dette inngående for meg, hadde heller ikke jeg forstått at det fantes et "Stridsspørsmål" som måtte besvares. Dette er et viktig tema som berører både Gudsbilde vårt, verdensbildet vårt og ikke minst hvordan vi ser på nød og lidelser. Det er pastoralt avgjørende å vite hva Bibelen egentlig lærer om dette tema.

Anonym sa...

Tror du at et menneske kan bli demonbesatt? Og hvis ikke et jehovas vitne tror på mirakler,hvordan isåfall kan et menneske i jehovas vitne bli utfridd,eller mennesker generelt. Mirakler og befrielse skjer jo i Jesu navn over hele verden,men det er du vel kanskje ikke enig i? hva med å be for syke? markus 3:14-15 Han tok ut tolv som skulle være sammen med han,og som han kunne sende ut for å forkynne,og ha makt til å helbrede sykdommer og drive ut onde ånder

Anonym sa...

Og hva med oss som virkelig har opplevd åndsmakter og som hvet at det finnes en satan?, men som har opplevd befrielse i navnet Jesus og Jesu blod. satan kan jo ikke være i strid med seg selv,da vil hans hus falle.

Anonym sa...

Disiplene kan sikkert svare på dette selv, men jeg vil kun nevne at Bibelen har noen advarende ord om at slike ting utmerket godt kan skje i Jesu navn, UTEN at Jesus vedkjenner seg det. "Jeg har aldri kjent dere"..sier han f.eks i Matt 7:23..."Bort fra meg dere som gjør urett!". Og en fort søken på nettet på f.eks "Anders Torp og demonutdrivelser", gir god grunn til å forstå at denne advarselen er verd å ta alvorlig. Ikke la dere lure av slikt. Friheten oppnår dere ved å lære sannheten om Gud og Kristus å kjenne.

Anonym sa...

Du har helt rett! Disiplene kan sikkert svare på dette selv.

Anonym sa...

..beklager "innblandingen". :0)

Disiplene sa...

Hei Anonym. Flott at du spør. Dette har vi svart på før, men vi gjør det gjerne igjen!!

1. Folk kan bli demon besatte. Vi tror til og med at hele verden er i den ondes vold (1.Joh.5:19) Hvordan skal man bli permanent fri? Jesus svarer: "Dersom dere blir i mitt ord da skal dere være mine disipler og dere skal kjenne Sannheten og SANNHETEN skal sette dere fri" (Joh.8:31-32)

2. Vi er helt inneforstått med at det skjer tegn, under og mirakler over hele verden. Jeg har selv vært med på dette i 23 år. Like fullt har jeg sett at disse predikantene tar penger for miraklene, det blir splittelser i deres menigheter og de kommer med BEVISELIGE falske profetier. Jesus sier at "på fruktene skal dere kjenne igjen treet" og "ikke alle som gjøre mirakler skal komme inn i Guds Rike" (Matt.7:21-23)

3. Så flott at du har opplevd befrielse fra Satan! Nå er det viktig at du blir som Apollos. Hva var det med ham? Jo, han forkynte frimodig om Jesus, men Gud var nødt til å la Priskilla og Akvilas legge Sannheten nøyere ut for ham for at han skulle forkynne rett om Sannheten (Apg.18:24-28). Våg det du også!

Alt godt ønskes av Disiplene!

Anonym sa...

Vel. Noen år etter Skapelsen, angret Gud og valgte å utslette... hvor mange? Er ikke det (også) et såkalt "stridsspørsmål"?

Anonym sa...

Og tror dere at det skjer helbredelser og andre mirakler i Jesu navn? Hva mener dere isåfall "kjennetegner" et ekte mirakel?

Disiplene sa...

Kjære Anonym.

Det er et glimrende spørsmål du stiller. Du har forstått tegningen når du spør om "Jo, men grep ikke Gud inn ved syndefloden".

Hvordan forklarer vi dette?

Det er slik at stridsspørsmålet handlet om "Hvem er egentlig mest skikket til å styre verden". Vi tok eksemplet med bowling kampen og forklarte at Gud verken kunne gripe inn i 4.runde eller dytte ned kjegler i den niende. Det må avgjøres en gang for alle hvem som er best i bowling (les styre jorden) og det avgjøres når alle får spilt 10 omganger.

Det er derfor svært legitimt å stille spørsmålet: Hvorfor grep Gud inn og reddet Noah? Grep han da ikke inn i 4.runde?

Svaret på dette er nei, han grep ikke inn i 4 runde.

Satan og Demonene hadde nemlig ikke bare spilt bowling. De hadde utslettet Gud folk på jorden. Som du husker fra fortellingen var det bare 8 mennesker som var rettferdige ALLE ANDRE VAR NÅ BLITT ONDE.

Dette gjorde at spilleregelen ble forandret i bowlingspillet. Satan var altså på full fart vekk fra selve spillet og truet egentlig med å utslette hele bowlinghallen. Da spilte man ikke samme spill lenger. Bibelen forteller at "hele jorden var ødelagt på grunn av vold" (1.Mos.6:11)

Dersom hele jorden hadde blitt ødelagt på grunn av vold, ville bowlingkampen blitt avsluttet etter runde 3 og Satan hadde ødelagt kriteriene for spillet. Det kunne ikke Gud tillate. Hadde man inngått en juridisk rettsak om hvem som hadde rett til å herske over jorden, ja da hadde man det. Satan hadde ikke mandat å bombe hele bowlinghallen. Nå truet han med det og Gud sa nei. Spillet må fortsette helt frem til enden...

Anonym sa...

Glimrende bruk av illustrasjoner for å forklare et vanskelig, berettiget spørsmål! :o)!

"Bowlingkampen" fortsetter mao inntil spillet er fullført. Imens har Gud selvsagt full rett til å forhindre at spillereglene brytes av den andre parten, eller at "spillet" saboteres, fordi motstanderen vet at han taper! Åp 12:12

Anonym sa...

Wow, sier jeg. Og takk for svar. Første gang jeg har sett dette forklart på en god måte, som får det hele til å henge på greip.

Disiplene sa...

Hehe... Selv er jeg som tidligere nevnt bare takknemlig for at Jehovas Vitner generelt og det styrende råd spesielt har forklart meg det...

Anonym sa...

Hei. Var det bare Noa og de 8 som var 100% menneske? Jeg har forstått det slik at alle andre var en blanding av fallne engler og menneske.En form av nefilim.Derfor var ondskapen stor og menneskeheten måtte starte på nytt igjen med Noa og hans etterkommere? 1Mosebok kap.6. Og vil det bli slik igjen i endetiden,altså at nefilim igjen vil bli aktuelt? Matteus 24:37-39. Isåfall skremmende å tenke på. Djevelen vil prøve å utrydde menneskeheten igjen?

Anonym sa...

Et annet spørsmål. Djevelen og hans engler/demoner er evige siden de er ånder? Isåfall hvilken straff ville disse få? Det er jo ingen gjenløsningsplan for disse. Tror Jehovas vitner at disse vil bli utslettet/tilintetgjort? Hvordan tolkes da johannes åpenbaring 20:10: Og djevelen som forførte dem,ble kastet i sjøen med ild og svovel,hvor også dyret og den falske profet var. Og de skal pines dag og natt i all evighet.

Anonym sa...

Et siste spørsmål. Det er vel bare Gud som er evig.Isåfall er erkeengelen Mikael(som het jesus på jorden. Heter han fortsatt jesus eller har han fått sitt gamle navn tilbake? Isåfall eksistere ikke navnet Jesus lenger,eller for den slags skyld navnet Mikael? Det er jo snakk om en person her?) Altså er englene og Jesus eller Mikael som han opprinnelig heter, som Jehovas vitner sier er skapt,og som er ånd? Lever alle disse evig i all evighet,eller må de opparbeide seg gunst for Gud Jehova for å gjøre Han fornøyd. Eller er ikke verket på Golgata kors et nok soningsoffer?

Disiplene sa...

Hei Anonym. Vi skal prøve å svare kort på de 3 spm dine

1. Det var nok mange flere enn Noah og hans familie som var 100% mennesker. Men du har rett i at det fantes Nefilim. Hvor mange vet man ikke.

2. Satan ønsker å drepe mennesker fortsatt (Joh.10:10), men Bibelen snakker ikke om at folk blir Nefilim. I Matt.24 snakker Jesus om hvilke holdninger menneskene skal ha i den siste tiden. Det er disse som blir sammenlignet med Noahs dager.

3. Ånder er ikke evige. Det er bare Jehova som er evig og udødelig. Dersom man skal få evig liv eller bli udødelig må man få dette som en gave (Rom.6:23) bibelen forteller ikke om noen gjennløsningsplan for falne åndeskapninger.

4. Straffen disse vil få er tilintetgjørelse. Ildsjøen er den andre død og symboliserer full APOLLEMI, altså tilintetgjørelse.

5. Det er et bra spm du stiller for Åp.20:10 bruker ordet BASANITSO som kan bety pine/tortur/plage. Her brukes ikke ordet Apollemi som betyr tilintetgjørelse. Når vi ser at DØDEN og VILLDYRET også kommer dit forstår vi at det ikke kan bety bokstavelig BASANITSO, da døden ikke er et vesen som kan pines ei heller er villdyret dette (villdyret er jo et politisk system) - men et bra spm!

6. Jesus får et nytt navn i flg ÅP.3:12

7. For at englene skal leve evig er de nødt til å leve i samsvar med Jehovas vilje. Jesus har allerede blitt udødelig (Rom.6:9)