torsdag 4. september 2014

Pass på liten og på stor

Jeg håper du så på Dagsrevyen i dag, 04.09.14. Det var et fantastisk intervju med Jostein H. Sandsmark. Har du ikke sette det så se det på NRK.no. Jostein mistet sin kjære og umistelige datter Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) i en tragisk ulykke den 11 januar i år. Ulykken var  mellom bil og en ponni med treningsvogn. Saras venninne, Tiril Alette Huser Bølge (11) satt også i treningsvognen og omkom tragisk nok i samme ulykke. Også Tiril var umistelig.

Jeg gråt under hele intervjuet.

Under NRK intervjuet viset det seg at Jostein hadde hatt en personlig tro på Gud. Hver eneste kveld hadde han bedt sangbønnen: "Kjære Gud jeg har det godt"...ut i teksten sier sangbønnen: "pass på liten og på stor"...Jostein sier under intervjuet: "Denne dagen passet ikke Gud på Sara".

Jeg begynte å hulke. Her mister en ærlig, oppriktig, fin, flott, rettferdig og reflektert familiefar troen sin på Gud bare fordi ingen i Babylon Den store (Kristenheten) har forklart ham hva Bibelen egentlig lærer om hvorfor det skjer ulykker, katastrofer, urettferdighet og hvorfor det skjer vonde ting når det finnes en kjærlig Gud som egentlig har makt til å passe på. Josten H. Sandsmark har absolutt ingen som helst anelse om stridspørsmålene i Bibelen. Det er overhode ikke hans feil. Feilen ligger hos bedehuset han gikk i og biskopene som ikke har lært opp bedehusfolket i bibelens klare lære. Tenk hvilke skader de har påført mennesker, både sosiale, psykosomatiske, psykiske og ikke minst åndelige. Babylon den Store (Kristenheten ) har blodskyld. Hun er 100% ond.

Vakttårnet for juli 2014 bar tittelen "Hvorfor skjer vonde ting med gode mennesker". Jehovas Vitner har selvfølgelig studert Bibelen angående dette tema og de har gått ut med bibelens oppmuntrende informasjon til hver eneste husstand på hele den bebodde jord (Apg.1:8).

Tenk om Jostein H. Sandsmark hadde fått vite at han skal se sin datter igjen (Apg.24:15), at ulykker og katastrofer skjer pga "tid og uforutsett hendelser" og at dette skjer med alle mennesker, både rettferdige og urettferdige (Fork.9:11) Og ikke minst at Satan er denne verdens hersker og Gud (2.Kor.4:4) og at hele jorden ligger under Satans autoritet - ikke Guds (1.Joh.5:19). Tenk om han hadde blitt fortalt at Gud elsket Sara og Tiril og at Han lengter etter å reise de opp på den siste dag (Joh.11:24).

Jehovas Vitners arbeid er livsviktig. Ved å informere, lære og forkynne kan vi hjelpe mennesker i nød slik at de ikke mister troen. Er du et av Jehovas Vitner? Forbered deg nøye. Sett deg inn i hvorfor det skjer vonde ting med gode mennesker. Sett deg inn i hvorfor en kjærlig og allmektig Gud ikke griper inn FØR han griper inn i Harmageddon. Gjør du dette vil du være til stor hjelp, ikke barer for Hr. Sandsmark, men også tusenvis av andre som stiller de samme oppriktige spørsmålene.

24 kommentarer:

Anonym sa...

filmen en prest og en plage, vil jeg virkelig anbefale

Anonym sa...

Hei!

Jeg har sett filmen. Av ren nysgjerrighet, hvorfor vil du anbefale filmen?

Disiplene sa...

Jeg har tatt opp filmen, men fremdeles ikke sett den. Like vel har jeg samme spørsmål som Anonym 2 :-)

Anonym sa...

Hæ?? Du skriver: "Jostein H. Sandsmark har absolutt ingen som helst anelse om stridspørsmålene i Bibelen."

Hvordan i all verden kan du påstå det?? Er det ikke grenser for hva du kan slenge ut av deg om folk du overhodet ikke kjenner? Er dét spesielt "kristelig" eller "bibelsk"?

Disiplene sa...

Hei Anonym,

Vi kan påstå dette ut i fra hvordan Jostein H. Sandsmark selv uttaler seg. Når han formulerer seg slik han formulerer seg kan han UMULIG kjenne til stridspørsmålene.

La meg spørre deg; kjenner du til stridspørsmålene? Kan du fortelle oss andre dem?

Anonym sa...

Hei, "Disiplene"

Du skriver: "Vi kan påstå dette ut i fra hvordan Jostein H. Sandsmark selv uttaler seg. Når han formulerer seg slik han formulerer seg kan han UMULIG kjenne til stridspørsmålene."

I motsetning til deg kjenner jeg Sandsmark. Han har stor kunnskap om det du etterspør, men det hender faktisk at man får livet sånn i trynet at teoretisk kunnskap blir knust. Og vil du/dere "Disiplene" holde dere til Bibelen, ber jeg deg/dere oppvise mer ydmykhet og medfølelse med en mann i dyp nød.

Anonym sa...

Alle en manns veier er rene i hans egne øyne, men Herren veier åndene. Salomos ordspråk 16:2

Anonym sa...

Hver hovmodig mann er en styggedom for Herren,en slik mann blir så visst ikke ustraffet. Salomos ordspråk 16:5

Anonym sa...

Ved offentlig å skrive at "Jostein H. Sandsmark har absolutt ingen som helst anelse om stridspørsmålene i Bibelen", tråkker du på en mann som allerede ligger nede; det er både ukristelig, ugudelig og ubibelsk. Bibelen sier om Herren: "Det knekkede rør skal han ikke knuse, og den rykende tande skal han ikke slukke ..." Du gjør nøyaktig det motsatte. Skam deg!

Fredrik sa...

Jeg skriver aldri her inne og er ikke nødvendigvis enig i alt som står her, men føler nå at jeg må forsvare bloggerne her litt. Her er det naturlig nok mange følelser ute og går - noe som er helt naturlig! Men les hva som står i innlegget: "Jeg begynte å hulke. Her mister en ærlig, oppriktig, fin, flott, rettferdig og reflektert familiefar troen sin på Gud bare fordi ingen i Babylon Den store (Kristenheten) har forklart ham hva Bibelen egentlig lærer om hvorfor det skjer ulykker, katastrofer, urettferdighet og hvorfor det skjer vonde ting når det finnes en kjærlig Gud som egentlig har makt til å passe på. Josten H. Sandsmark har absolutt ingen som helst anelse om stridspørsmålene i Bibelen. Det er overhode ikke hans feil.".
Her er det ingen personangrep på Sandsmark - tvert om! Bloggeren her forstår det slik at Sandsmark er lei seg for at ikke Gud passet på datteren - det er DET han snakker om. Dette er ikke å tråkke på noen! Man må skille person og sak!

Anonym sa...

Skille person og sak når en person navngis på denne måten??

Beklager å forstyrre verdensbildet deres her, men når det står "fordi ingen i Babylon Den store (Kristenheten) har forklart ham hva Bibelen egentlig lærer om hvorfor det skjer ulykker", er det ren og skjær løgn. Jeg vet at Sandsmark vet "hva Bibelen egentlig lærer"; den som påstår noe annet, farer med hovmodig og krenkende løgn mot en mann som ligger nede.

Så undrer jeg meg stort over hovmodet i at noen mener å vite "hvorfor det skjer ulykker" som dreper to jenter. At man kan samtale rolig og respektfullt om det i sjelesorgens rom, er både rett og riktig, men at noen kan få seg til å skrive slik offentlig rett inn i en manns dypeste smerte og fortvilelse, er ikke kristelig, men djevelsk. Her er det noen lettvinthetenes predikanter som bør ydmyke seg selv innfor Gud.

Disiplene sa...

Del 1 av 2

Hei alle sammen.

Det er med stor undring, men med en enda større sorg vi konstaterer at noen mener å lese at vi tråkker på en mann som ligger nede. Det er nærmest med en absurd følelse i hjertet vi leser at noen mener vi ved å skrive det vi skriver opptrer djevelsk og farer med krenkende løgner. Intensjonen var jo 110% motsatt. Teksten vi skrev like så. Vi gråter jo over Sandsmarks smerte. Både for å ha mistet sin umistelige datter og for å ha mistet sin tro på en kjærlig Gud som skulle passe på "de store og de små". Vi håpet at vi hadde greid å formidle dette i bloggen.

Personlig hadde vi ikke i vår villeste fantasi trodd at noen kunne få noe annet ut av teksten enn det "Fredrik" fikk ut av det. Vi konstaterer at her tok vi altså feil. Fristelsen er stor i å tenke at "vil de egentlig bevisst bare misforstå" og "har de bare skummet deler av teksten og bevisst ikke ønsket å se tekstens essens", men vi skal ikke gå den veien.

Vi vet jo ikke hjertenes motiv og det kan jo hende at vi ikke var tydelig nok, selv om både "Fredrik" og vi selv i utgangspunktet gikk ut fra at vi var nettopp det.

Isteden skal vi si baklager for at vi tydeligvis ikke har uttrykt oss nøyaktig nok. La det være hevet over enhver tvil at vi gråter over at Sandsmark har opplevd det han har opplevd. En slik tilsynelatende fantastisk ærlig, oppriktig, varm og rettferdig mann skulle aldri ha opplevd noe slikt grusomt. Ingen andre heller for den delen.

Disiplene sa...

Del 2 av 3

Noe vi ikke beklager er vårt syn på Kristenhetens presters og predikanters rolle som veiledere i spørsmålet om "Stridsspørsmålene" i Bibelen.

Det stridsspørsmålet som blir reist i Edens hage handler om Gud har rett til å herske over menneskene eller om menneskene selv har rett til å velge hva som er rett eller feil. Gud ber Adam og Eva pent om å spise av alle frukter BORTSETT fra ett tre, nemlig kunnskapen om godt og ondt. Den kunnskapen er det bare Gud selv som skal avgjøre.

Menneskene trosset dette enkle påbud. De kjøpte Satans løgn om at Gud holdt noe tilbake og dermed indirekte sa at Gud var en dårlig hersker. Mennesket selv burde bestemme hva som var godt og ondt. De behøvde ingen Gud som kunne forklare dem det.

Hva skulle Gud nå gjøre? Skulle han drepe Adam, Eva og Satan og begynne på nytt? Det kunne han ikke. Hvorfor? Da ville spørsmålet om hvem som var den beste herskeren fortsatt "henge i luften". Alle engler ,som hadde fulgt med i syndefallet, ville lure på om Satan faktisk hadd rett i sine anklager mot Gud. Gud selv ville bli sett på som nervøs, herskesyk og autoritær dersom han hadde drept opprørerne.

Hva skulle Gud gjøre? Han gjorde det eneste rette. Han lot Satan og menneskene få prøve å styre seg selv. Dette styret har vi i følge Bibelen hatt nå i 6000 år. Men hvorfor har han ikke reddet folk fra ulykker, sykdom, kriger og naturkatastrofer om han er allmektig og kjærlig?

La meg illustrere: Du sier til meg fremfor hele vennekretsen vår: "Jeg er bedre enn deg i bowling. Hva skal jeg gjøre? Dersom jeg tar frem en pistol og skyter deg har jeg ikke besvart spørmålet du har stilt. Jeg har blitt kvitt deg, men ikke stridsspørsmålet du har reist. Så jeg dreper deg ikke (naturlig nok). Det eneste rette er at jeg lar deg få spille en kamp mot meg i bowling. Kampen vil avgjøre hvem som er best i bowling.

Nå kommer noen veldig viktige poeng: Du gjør det ikke så bra under kampens gang. Det jeg ikke må falle i fristelsen av å gjøre er 2 ting. Jeg kan ikke avbryte kampen i 4.runde bare for jeg synes synd på deg. Du har nemlig rett til 10 runder og du må spille ferdig. Det er også noe annet jeg heller ikke kan gjøre. Jeg kan ikke gripe inn å hjelpe deg med å dytte ned noen kjegler. Da ville jeg jo ha hjulpet deg i å vinne.

Disiplene sa...

3 av 3

På samme måte må Gud la Satan og menneskene få styre jorden helt til den 10.runde. Det er derfor Bibelen sier at "hele verden ligger i den ondes makt (1,Joh.5:19) og at Satan er denne verdens Gud (2.Kor.4:4). Det er også slik at Gud heller ikke kan komme inn å hindre naturkatastrofer, ulykker, kriger, sykdommer etc (les hjelpe til med å dytte ned noen kjegler) mens Satan og menneskene styrer jorden (les er midt i den 7.runden). Hadde han gjort det ville han jo ha hjulpet Satan.

Nå kommer poenget: Når vi, uten å angre, anklager presteskapet for IKKE å ha fortalt dette til sine sognebarn er dette helt legitimt. Vi angrer ikke ett eneste sekund på dette.

Dersom denne bibelske lære (som ikke er en frukt av å være lettvinthetens predikanter, men snarere det motsatte, nemlig nøyaktige bibelstudenter) hadde blitt forkynt klart, tydelig, rent og lettfattelig, ja da hadde mennesker sluppet å "krangle med Gud for at han ikke passet på". Mennesker hadde sluppet å stilt seg spørsmålet "Hvor var du Gud under Utøya" eller "Gud, du kan ikke esistere. 6 millioner jøder har blitt gasset ihjel.

Mennesker som har forstått bibelens lære om stridsspørsmålet som ble reist av Satan i Edens hage skylder ikke på Gud, men på Satan som er ute for å stjele, myrde og ødelegge (Joh.10:10). De skylder på "tid og uforutsette hendelser - altså feil tid på feil plass" (Fork.9:11) og de skylder på menneskenes egen ufullkommenhet (Fork.4:1, 8:9)

Vi beklager enda en gang dersom noen skulle følt seg krenket eller såret på noen måte. Det vi ikke føler beklagelse over er dersom Presteskapet føler seg anklaget. Det er derimot helt rett følt. Vår anklage er at de ødelegger mennesker ved ikke å forklare at det er Satan, tilfeldigheter og menneskelig svakhet som står bak ulykker. Vi anklager dem i å la sine sognebarn tro det er Gud som står bak ulykker og katastrofer. Ja, til en slik grad at de skriver bøker med titler som "Pass på liten og på stor" og sier på TV at "Gud passet ikke på den dagen".

Det anklager vi presteskapet for.

Anonym sa...

Det er vanskelig å forstå at noen kunne oppfatte det du/dere skrev negativt...du/dere omtaler jo personen på svært varm og fin måte!
Men det er et faktum at det ER mange som har mistet sin tro på Gud på grunn av alt det onde som skjer, ikke minst når grusomme ting rammer nært.
Og det kan lett skje, dersom en ikke har forstått det du/dere påpeker om hvem som i virkeligheten står bak det onde som skjer, faktisk hvem som i virkeligheten er verdens hersker på nåv. tidspunkt i følge bibelen.
Problemet er i tillegg all den feilaktige forkynnelse som har vært fra kirkelig og annet hold, som nærmest får det til å se ut som det er Gud som står bak alt som skjer, uansett hva. Jeg har f.eks selv hørt uttalelser som "Han hadde nok en mening med det"..eller.." Han hadde nok bruk for en engel til i himmelen"..
Som tidliger pinsevenn kjenner du sikkert også til dette?
Til og med i krig hevder kirkene på alle sider av frontene at de har Gud med seg, og støtter de krigførende i stedet for å forkynne et fredens evangelium, både i ord og prakjsis, slik Jesus gjorde.
Følgelig er det mange som naturlig nok da legger skylda på Gud, eller stiller seg spørsmål som :Hvorfor Gud?? når noe ondt og uforståelig rammer..eller ser at krig rammer vilkårlig, ofte uskyldige sivile.
Dine forklaringer og eksempler setter problemet i rett bibelsk perspektiv, slik jeg ser det.

Disiplene sa...

Tusen takk for oppmuntrende ord. For oss er det godt at intensjonen vår kom frem til hjertet. Håper flere oppfattet det slik du forsto det.

Pinsevenner generelt sett tenker ikke "Gud trengte en engel til" eller "Herren gav - Herren tok - Herrens navn være lovet" eller "Guds veier er uransakelige". Stort sett legger den pinse karismatiske teologien vekt på at Gud er god og Satan er ond. Som regel får altså Satan skylden dersom noe galt skjer.

Den mer lutherske skolen ser mer Guds allmakt som noe absolutt og derfor hører man mer i kirkene at "Guds veier er uransakelige" og "Vi vet ikke helt hva Gud mente med dette".

Personlig har jeg erfaring med en Frikirke eldste som påsto at Gud hadde tatt barna fra en venninne av meg. Det hadde nok ikke en pinsevenn ment.

Men uansett lutheranere eller pinsekarismatikere så har jeg aldri hørt eller lest gode forklaringer på hvorfor Gud drøyer med å gripe inn. Her er Jehovas Vitner unike slik jeg har sett det.

La oss fortsette å be for alle de som strever med slike tanker og ikke glemme at felttjenesten bokstavelig talt livsviktig.

Anonym sa...

Takk for et fint svar, som ga meg litt mer innsikt i forskjeller blant de enkelte trosretninger mht. slike spørsmål.
Det er oppmuntrende å lese dine innlegg!

Ha en riktig fin kveld videre.

Anne Marken sa...

Synes det er trist at dere her antar ting om både Jostein, Sara og Tiril uten tydeligvis ikke ha lest boken, andre artikler eller gjort noe research på Sandsmark og bakgrunnen for både hans og bokens historie.

Det er også tydelig at forfatter av dette blogginnlegget ikke selv har opplevd større personlig tap, da saken er fullstendig blottet for forståelse for hvorfor et menneske har behov for å skrike til Gud i en slik fortvila situasjon. Det er jeg nemlig HELT SIKKER på at Gud (hvertfall den Gud jeg kjenner) synes er helt greit! Jmfr. Ja, ropte ikke Jesus selv "Min Gud, hvorfor har du forlatt meg?!" For ikke å snakke om Jobs bok.

Nåja, dere har kanskje et annet teologisk syn enn Dagen. Uansett oppfordrer jeg dere til å lese denne saken, og høre den fantastiske sangen skrevet til Sara:
http://www.dagen.no/Nyheter/18/07/2014/«Saras_sang»_beveger_mange-93633

Disiplene sa...

Hei Anne Marken.

Vi forstår at dette er et følsomt tema.

Vi vil bare kort si: Jesus ropte det han ropte nettopp fordi Gud hadde forlatt ham. Han ble jo gjort til synd for oss og tok vår straff.

At mennesker roper til Gud og øser ut av sin sorg er FANTASTISK. Det er bibelsk (se salmene) og det er forståelig. Dette er helt uproblematisk.

Det vi tar et oppgjør med er tragedien som skjer ved at sorgen omgjøres til anklager om at Gud ikke passer på. I dette tilfellet sier Jostein H. Sandsmark på TV at han har mistet sin tro på Gud pga det som skjedde.

Våre anklager går til et presteskap som tydeligvis ikke har gjort jobben med å forklare temaet "Det ondes problem i lyset av Guds allmakt" (se andakt av 7.september 2014)

Disiplene sa...

Jo, så glemte vi Job..

Det er jo nettopp dette som er vårt poeng. Når man leser Jobs bok viser det seg at bare Elihu svarte rett ved å forklare at det ikke var Gud som hadde forårsaket Jobs problem (Job.36:1-3). De andre vennene til Job "talte ikke sant om Gud" (Job.42:7).

Anne...dersom du leser Job 34:10 og 34:12 ser du hva Gud egentlig står for. Det som ble gjort med Job og hans familie var forårsaket av Guds fiende. Dette kan du lese i Job 1:12

Det er altså ikke at et menneske utøser sitt hjerte i sorg for Gud vi synes er feil. Det vi synes er feil er at Presteskapet ikke har lært noe av Elihu (Job.34:10, 1:12)

Alt godt ønskes deg videre...



Anonym sa...

Dette er noe av det mest overflatiske makkverket jeg har lest på lenge om lidelsens problem. Takk gode Jehova at presteskapet ikke forfekter slik banal verdensbilde som "Disiplene" skisserer. Jeg har selv mistet et barn som døde, og hadde jeg blitt presentert et slikt bilde av Gud som liksom skulle gi forklaring på livets smerte så hadde jeg i beste fall trodd det var en dårlig vits. I verste fall hadde jeg opplevd det som ren og skjær faenskap. Å benytte et menneskes store smerte ved tap av barn til å forfekte eget angstkontrollerende fortolkninger er forkastelig. Vær så snill og gjør Jehova en stor tjeneste ved å holde kjeft. You say it best when you say nothing at all....

Disiplene sa...

Hei Anonym.

Først av alt synes vi det er grusomt at du har mistet et barn. Vi føler oppriktig med deg selv om vi ikke har følt på den samme smerte som du har.

Vi respekterer også at du mener det vi sier er "makkverk". Vi deler bestemt ikke din oppfatting.

Heldig vis svarer bibelen på det ondes problem.

Men vi blir fristet til å spørre deg som regner vårt syn som "faenskap", hva mener du er bibelens syn på lidelese og død? Hvorfor griper ikke en allmektig Gud inn, slik du leser bibelen?

Det skulle vært veldig flott dersom du gav oss en bibelsk begrunnelse. Dersom det viser seg at du har forstått bibelen klarere enn oss vil vi selvfølgelig umiddelbart forlate vårt syn og istedet forfekte ditt.

Gleder oss til å lese besvarelsen din.

Alt godt ønskes deg.

Disiplene sa...

Hei gjen Anonym som mente at det vi lærte var "makkverk" og "faenskap".

Vi respekterer dine meninger, men ønsket å høre hvordan du oppfatter Bibelens budskap om hvorfor Gud ikke griper inn. Skulle det vise seg at du har en klarere forståelse bytter vi gjerne ut vår med din. Sannheten setter jo fri, ikke egne meninger (Joh.8:31-32)

Nå har det gått 3 uker og vi har fremdeles ikke hørt noe fra deg. Kunne du ha undervist oss litt? Om ikke for din del, så i alle fall for vår slik at vi ikke sprer "makkverk" og "faenskap"?

Alt godt ønskes deg videre

Disiplene sa...

Hei igjen Anonym.

Nå er det ca 2 mnd siden vi spurte om du kunne hjelpe oss til en bedre forståelse av dette viktige tema.

Kunne du hjelpe oss tror du?

Vi vil veldig gjerne bytte teologi dersom din er mer bibelsk enn vår.

Gleder oss til å lese hva du vil lære oss