mandag 1. september 2014

Lojalitet kontra trofasthet

Lojalitet er noe vakkert. Det er nært beslektet med trofasthet. Trofasthet er derimot ikke fullt så sterkt ord som lojalitet. Det å være lojal er nemlig tuftet på uselvisk kjærlighet. I Bibelen blir det ofte oversatt "lojal kjærlighet" eller "kjærlig godhet". Det å være trofast kan man være av ren viljestyrke uten at hjertet er med. Dersom man er lojal samstemmer hele ens indre med ens ytre valg. Selv om begge deler er bra er lojalitet bedre enn trofasthet.

Jehova er lojal. Hele hans indre samstemmer med hans ytre handlinger. Han er "hel i sin ferd". Hans oppførsel er tuftet på "uselvisk kjærlighet". På hvilke områder er Jehova lojal? På alle. Hva kan vi lære av det? Det vi lærer av dette er at vi alltid kan stole på at Jehovas avgjørelser springer ut i fra en kjærlig, uselvisk godhet. Alt hva Han gjør er godt, kjærlig, rettferdig og rett.

Salme 37:28 sier at Jehova aldri forlater sine lojale. De vil alltid bli beskyttet. Forsto du hva dette innebærer? Dette innebærer at også vi kan oppføre oss lojalt. Vi blir jo kalt "Guds lojale". Men hva vil det si? Hvilke områder kan vi vise lojalitet?

En uselvisk kjærlighet eller lojalitet kan vi praktisere overfor vår ektefelle. Vi kan være lojal ekteskapsløftet. Vi er ikke bare trofaste, vi er med i hele i hjertet og praktiserer en helhjertet lojal kjærlighet. En slik lojal kjærlighet flirter ikke med andre. Den drømmer ikke om umoral. Den er ikke bare trofast i handling, den er lojal i handling OG hjerteinnstilling.

Et annet område vi kan være lojale på er lojalitet overfor Menigheten. 1.Sam.24:1-7 viser at David var lojal trass i at Saul var på ville veier. Han rørte ikke Jehovas Salvede. Isteden ventet han på at Jehova skulle hevene seg. Han selv tok ikke til sverdet. Noe av det samme prinsippet om lojalitet ser vi i disiplenes liv. Jesus sa ting de ikke forsto, like vel var de lojale Jesus (Joh.6:53,60,66, 67-69).

På samme måte sier Hebr.13:7 og 17 at vi skal være lojale menighetens eldste. Kan de gjøre feil? Jepp. Kan de si ting vi ikke helt forstår med en gang? Jepp. Skal vi like vel være lojale Jehovas ordninger? Jepp. Det er det Hebreerne 13 lærer oss. Er det sekterisme? Nei, ikke når vi har Bibelen som overordnet autoritet. Skulle menighetens eldste oppfordre oss til å bryte Bibelens prinsipper, ja da er vi lojale Bibelen og ikke de eldste. Heldig vis skjer dette usannsynlig sjeldent.

En siste ting vi bør være lojale er arbeidet med å renvaske Guds Navn. Slå opp med meg Job 32:1-3 og 36:2-3. Her ser vi godgutten Elihu. Han ble vred fordi vennene hans begynte å "erklære at Gud var ond". Dette fant Elihu seg ikke i. Derfor sa han "det er ennå ord å si til forsvar for Gud...han som formet meg skal jeg tilskrive rettferdighet". I dag er det millioner på millioner som tror og mener at Gud er ond. De behøver å få tingene nøyere forklart. Din lojalitet overfor renvaskingen av Guds Navn gjør at du får frimodighet. Du står opp og forklarer tingenes tilstand. Du forklarer hvorfor Gud er rettvis.

Du er rett og slett lojal i alle ting.



Ingen kommentarer: