torsdag 13. mars 2014

Er Gud en Torturist? Hva skjer egentlig i Helvete?

Tenkende mennesker tar avstand fra en Gud som ikke er rasjonell, rettferdig og god. Nesten daglig møter jeg mennesker i hus til hus forkynnelsen som fnyser av at det skulle eksistere en god og rettferdig Gud. Hvorfor? De klarer ikke godta at en slik påstått rasjonell, rettferdig og god Gud skulle torturere folk i et brennende Helvete for evig, spesielt når de kristne sier at denne Guden er Kjærlighet.

Men lærer Bibelen at Gud torturerer de som ikke er disipler av Jesus i et brennende Helvete? La oss se på ett eksempel som svært ofte blir misforstått:

Judas vers 7 sier: "Sodoma og Gomorra og byene deromkring, som på samme måten drev hor og gikk etter fremmed kjød, og nå ligger som eksempel for våre øyne og lider straffen i en evig ild".

Judas sier altså at straffen Sodoma og Gomorra fikk er et eksmpel for oss. Hvilken straff fikk de? De fikk "lide straffen i en evig ild". Men, har du tenkt på at dersom du reiser ned til der hvor Sodoma og Gomorra er lokalisert, ja så finnes det ingen ild å se der?

"Evig ild" betydde altså ikke "evig ild". Men hva betyr det da?

Jesus svarer oss i sin tale om temaet "Når kommer Guds Rike" (Lukas 17:20) at:"Silk som det var i Noahs dager, slik skal det være i menneskesønnens dager.  De åt og drakk, de tok til ekte og ble gitt til ekte, like til den dag da Noah gikk inn i arken. Så kom flommen og ØDELA (Gresk: Apollemi) dem alle .På samme vis, slik som det var i Lots dager. De åt og drakk, de kjøpte og solgte, plantet og bygde. Men den dagen da Lot gikk ut av Sodoma, lot Gud det regne ild og svovel fra Himmelen og ØDELA (Gresk: Apollemi) dem alle.

Legger du merke til hva den "evige ild" var for noe? Den evige ilden torturerte ikke de ugudelige, den evige ilden ØDELA eller TILINTETGJORDE (Gresk: Apollemi) dem. Romerne 6:23 forteller at "syndens lønn er DØDEN (ikke tortur) og Johannes 3:16 stadfester det hele med å si: "For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin sønn den enbårne for at enhver  som viser tro på ham ikke skal APOLLEMI men ha evig liv".

Så hva skjer i Helvete? Jo, du vet nok til å forstå svaret på dette nå. Men, vi kan jo la Jesus få svare "Frykt heller for Ham som kan ØDELEGGE (Gresk: Apollemi) både sjel og legeme i Helvete" (Matt.10:28). Altså ingen tortur her heller.

Gud er rasjonell. Gud er rettferdig. Gud er god. Han er av natur kjærlighet og torturerer ingen.

Ps: For ordens skyld: Når Jesus siterte disse versene brukte han ordet GEHENNA og ikke Helvete. Bibelsitatene er hentet fra 1988 oversettelsen. De originale greske manuskriptene bruker konsekvent ordet Gehenna som på hebraisk er Ben-Hinnom, en søppelplass utenfor Jerusalem hvor lik og søppel ble brent opp.


Ingen kommentarer: