mandag 3. mars 2014

Takk Jacob Jervell

I går døde Professor og ekspert på NT tekster Jacob Jervell. En mann som var elsket og hatet. En mann som bidro på godt og vondt. Et svært dyktig og oppriktig menneske som satte tankeprosessene i gang hos de fleste.

Jeg var uenig med denne manen i stort sett det meste. Like vel er jeg svært takknemlig over at han forklarte oss hvordan oversettelses arbeidet foregikk. Jervell var nemlig én av oversetterne til Norske Bibelselskapets 1978 utgave, men trakk seg i protest fra arbeidet.  I et intervju sa han: "Men hva har man (oversetterne) her valgt? Jo, man har gått ut fra sin egen kirkelige bekjennelse, og oversatt etter det som konfesjonelt har vært riktig"

Som et eksempel på feilaktige oversettelser som er gjort til fordel for sitt eget teologiske syn er ordet "Sjel". Jervell sier:  "Sjel innenfor den jødiske kontekst betyr rett og slett liv eller menneske: Det finnes ikke noen sjels frelse. Det finnes bare frelse for mennesket som helhet". Jervell mente som Bibelen at et menneske V A R  en sjel - ikke  H A D  D  E  en sjel (1.Mos.2:7)

En annen ting som Jervell påpekte som feil var ordet HELVETET. Med riktighet påpekte Jervell at dette ikke var et ord som sto i grunnteksten og ville heller oversette ordet med Gehenna. Jesus snakket nemlig ikke om en underjordisk torturplass, men om et sted jødene brant opp søplet sitt. En plass man ble tilintetgjort - ikke torturert. Jervell hadde så rett så rett (Matt.10:28).

At Bibelen snakker om sjelens dødlighet (ikke u-dødlighet), om Gehenna (ikke torturplassen Helvetet), om Jesus som Guds Sønn (ikke Gud Sønnen), at Johannes 1:1 skal oversettes "og Ordet vare en gud" (ikke: og ordet var Gud) og at navnet Jehova er nevnt 6973 ganger i GT (ikke tittelen: Herren-Herren) og at Markus 16:9-20 og 1.Joh.5:8 ikke forekommer i originalmanuskriptene, blir mer og mer kjent for de fleste av oss.

I dag kan vi ta opp Jacob Jervells gode arv. Hva var det? Jo, å sette spørsmålstegn til alle de etablerte læresetningene og sjekke nøye opp i Skriftene om det forholder seg slik det blir sagt (Apg.17:11).


Ingen kommentarer: