onsdag 19. mars 2014

Skal vi tilbe Jesus Kristus? Hva sier Hebreerne 1:6? Hva gjør Jehovas Vitner?

Hebreerne 1:6 forteller at når Gud sender sin førstefødte Sønn inn i verden igjen skal alle Guds engler tilbe ham.  Det greske ordet for tilbedelse er PROSKYNE0.

Jehovas Vitner får sitt pass påskrevet når de blånekter for å ville tilbe Jesus. Vitnenes argumentasjon er at Jesus har sagt at ”Gud alene skal du tilbe” (Lukas 4:8). Siden Jesus er Guds Sønn og ikke den allmektige Gud Jehova, anser de det som avgudsdyrkelse å tilbe andre enn Ham som sa: ”Du skal ikke ha andre Guder enn meg” (2.Mos.20:3).

Hvordan forklarer så Vitnene Hebreerne 1:6?  Jo, svaret finnes i det greske ordet PROSKYNEO. Når vi slår opp hvordan dette ordet blir brukt i NT og i LXX (Septuaginta – den greske oversettelsen av den hebraiske Masoreter teksten) ser vi blant annet følgende:

”Da Josef var kommet inn i huset, bar de fram til ham den gaven de hadde i hendene. De bar den inn i huset og bøyde seg til jorden (PROSKYNEO) for ham.  Så spurte han dem hvordan det sto til og sa: står det bra til med deres far, den gamle mannen som  dere fortalte om? Er han fortsatt i live? De svare: Din tjener, vår far, har det godt. Han er fortsatt i live. Så bøyde de seg og falt ned (PROSKYNEO) for ham ( 1.Mosebok 43:25-27).

Det er utenkelig at jøder som tilber Jehova Gud samtidig tilber Faraos representant (som i dette tilfelle var deres bror Josef). Derimot er det helt på sin plass å viser ærbødighet, takknemmelighet og respekt. Derfor oversettes Hebr 1:6 slik i NWT "og la alle Guds engler bøye seg ærbødig for ham".


Jehovas viner gjør nettopp dette. De forstår hva PROSKYNEO betyr. De gir ære, ærbødighet, viser respekt og takknemmelighet til Guds enbårne Sønn, Jesus Kristus. Men den tilbedelse som tilfaller Den eneste Sanne Gud, Jehova, ja den gir de bare til Ham. Ham og ingen andre.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vil du si at Jesus er GOD?

Disiplene sa...

Hei Anonym. Beklager å måtte si at jeg så kommentaren din først nå.

Jesus er god. Han er den gode hyrde.(Joh.10).

Like fullt sier han: "Hvorfor kaller du meg god, bare én er god, det er Gud" (Mark.10:18)

Vi forstår dette med at det er mange som er gode, men kun 1 er god i absolutt forstand, nemlig Jehova.