lørdag 31. januar 2015

Hvordan ser Jehova på de som ikke er Jehovas Vitner

Når Jesus kom til jorden lette han etter enkeltindivid. Lukas 19:10 sier: "Menneskesønnen er kommet for å søke etter og frelse det bortkomne". De som er bortkomne var først og fremst Israels nasjon (Jesaja 53:6a, Joh.1:11), men også alle de som ikke ønsker å tro (2.Kor.4:4, Joh.3:36).

Det finnes også en tredje gruppe bortkommende. Det er alle de som ønsker å tro, men som av en eller annen årsak har blitt med i falske religioner og sekter, hele kristenheten innbefattet (Åp.18:4, Markus 6:7-9, Luk.6:46). Også disse menneskene er "flådd og kastet omkring som sauer uten hyrde" (Matt.9:36).

I alle disse 3 gruppene finnes det 2 kategorier mennesker. De består av de oppriktige og de forherdede. De oppriktige ønsker hele tiden å gjøre det som er rett og riktig. De forstår ut i fra sin samvittighet at Gud finnes og at det finnes en Sannhet. Deres hjerte ynker seg når urettferdighet, løgn og hykleri blir presentert for dem. (Esekiel 9:4) De vil, men får ikke helt til, å gjøre Guds vilje. For å bruke en bibelsk metafor er de sauer som sitter fast i tornekrattet og er avhengig av en hyrde for å få seg trygt hjem til kveen (Lukas 15:2-7).

Paulus viser oss Guds syn på den andre gruppen, de forherdede,  i Rom.1:19 hvor han forklarer at Guds vrede blir over alle de som undertrykker Sannheten med all urettferdighet. Hvilke er de? Vel, for å kunne undertrykke Sannheten innebærer det at hjertet er forherdet. Disse må i sin tur også inndeles i 2 grupper. Den ene gruppen av forherdede er de som vet Sannheten, men ikke tar konsekvensen av den og isteden motarbeider den. Den andre gruppen er de som ikke vet hva Sannheten er, men gidder ikke å finne noe ut om den. De bryr seg ikke. De verken orker eller vil bry seg. Paulus sier om dem at "de ikke fant behag i nøyaktig kunnskap om Gud" (1:28) og derfor forkaster Gud dem.

Denne siste gruppen er ikke fortapte for godt. Ingen vet om de vil forandre hjertetilstand. Slik som de vandrer nå, vandrer de i mørke. Siden Jesu sanne disipler er verdens lys (Matt.5:14) er de forpliktet å forkynne for dem til en viss grad. Jesus lærer oss at denne forkynnelsen er midlertidig. Han sier: "kast ikke perler for svin" (Matt.7:6) og " om ikke noen tar i mot dere eller tar i mot deres ord, rist da støvet av deres føtter...Det skal være mer utholdelig for Sodoma og Gomorra på dommens dag...(Matt.10:14-15)

Men hva med de oppriktige som sitter fast i tornebuskene? Hva med de som ynker seg når urettferdighet, løgn og hykleri blir presentert for dem? Hva med de som har opplevd å ha hyrder som ikke bryr seg? Hva med de som har opplevd åndelig voldtekt? De som har opplevd organisert religion som bare betjener seg selv og ikke medlemmene? Hva med de skuffede, sårede og motløse som egentlig elsker Jesus, men som ikke orker tanken på å starte på nytt?

Det skal vi ta opp i morgen.






Ingen kommentarer: