onsdag 23. januar 2008

24. Januar "Gud er en paktsgud"

Hvordan kan vi vite at Gud ikke lyver? Hvordan kan vi vite at Han ikke bare sitter oppe på en sky og ”driver gjøn” med oss? Er Han virkelig til å stole på, og i så fall hvilke bevis har vi for det?

Bibelen forteller oss at Gud er en paktsgud. Ordet ”pakt” kommer fra de hebraiske ordene KARAT som betyr ”å skjære av” – ”slutte en pakt med” og BERIT/BARA som betyr ”overenskomst/pakt”, ”å spise”, ”spise sammen med”, ”ha fellesskap”. I det nye testamentet kommer ordet Pakt fra det greske ordet DIATHEKE som betyr ”testament”, ”siste vilje” eller ”pakt”. Når noen inngikk en pakt skar man ofte et offerdyr i to, lot blodet erklære alvoret i pakten for deretter feire paktinngåelsen med fellskap og et paktsmåltid.

En pakt er ingen kontrakt. Den er mye mer alvorlig enn som så. Når 2 parter inngikk en pakt bandt man seg for livstid til hverandre. Det er derfor Bibelen sier at vi aldri må finne på å gå i pakt med fiender (2.Mos.34:12-16 og 2.Kor.6:14-15). En pakt kan nemlig ikke brytes selv om man skulle bli lurt inn i den (Josva.9:3-20 og 2.Sam.21:1-3).

En av hovedtankene i en pakt er ”alt mitt er ditt og alt ditt er mitt”. Ettersom blod blir utgytt i en paktsinngåelse, ansees din paktspartner å være ditt blodssøsken (1.Sam.18:1-4). Paktsinngåelsen er altså en garanti for rettsikkerhet, ansvarstaging, fred og troskap de 2 paktspartene seg i mellom. Dersom en fiende kom for å ødelegge for den ene part, fikk han derfor den andre part ”på nakken”. Blodssøsken sto hverandre bi helt inn til siste mann. Dette gjaldt på alle livets områder.

Gud har inngått pakter med sitt folk (Ef.2:12). Pakten med Adam (1.Mos.3:9-21), Pakten med Noah (1.Mos.9:8-13), Pakten med Abraham, Isak og Jakob (1.Mos.15:18-21, 17:2-16), Pakten med Israel/ Sinaipakten (2.Mos.19:4-5), Pakten med David (2.Sam.7.16, 23:5), Den Nye Pakt (Jerem.31:31-34), som Jesus er mellommannen og formidleren av (Matt.26:28).

At Gud har inngått en pakt med Jesus har enorme konsekvenser for oss. Blant annet betyr det at Gud ikke kan la være å ”stå den bi” som har tatt sin tilflukt til Jesus og er ”I Ham”.I morgen og i noen dager fremover skal vi se på hva den Nye Pakt innebærer.

Gud er en paktsgud. Han har inngått en pakt med Jesus. De som velger å tro på Jesus blir delaktig i denne paktsinngåelse. Dette faktum utelukker at Han verken slipper deg eller forlater deg. Det innbærer at Han er med deg og for deg alle dager inntil verdens ende. Han kan ikke noe annet. Hvorfor? Han har inngått en pakt hvor du, I Kristus, har blitt Hans paktspartner.

Disiplene

Ingen kommentarer: