lørdag 5. januar 2008

5 Januar ”Smak og kjenn Hans rettferdighet”

Klarer du å hoppe til månen? Kan du løfte et fjell? Greier du å leve et helt liv uten å gjøre en eneste feil? Svaret på disse spørsmålene blir et klart; nei. Men du og du som vi forsøker. Ubevisst eller bevisst krever vi en hel masse av oss selv. Galskapen er at vi ikke stopper der. Vi er nemlig fantastisk flinke til å legge urimelige krav på de rundt oss også. ”Hvorfor har du ikke gjort det”, ”Se og skjerp deg”, ”Fy så slappe og sløve de kristne i den og den menigheten har blitt”, ”Husk nå å les Bibelen og be hver dag”. ”Rør ikke. Ta ikke. Smak ikke –listen” kan bli uendelig lang, i hvert fall hos meg (Koloss.2:21-22).

Sannheten er at ingen greier å leve et perfekt liv. Vi faller alle, uten unntak, i så mangt. Vi er ufullkomne, utilstrekkelige og svake. Dette vet Gud. Jødene visste ikke det. Derfor gav Gud de Loven. Loven kom for å vise at de ikke greide å leve opp til Guds standard. Loven skulle fremprovosere en erkjennelse av synd (Rom.3:20). Istedenfor å falle på sine knær og trygle om tilgivelse og be Gud sende en frelser som kunne redde dem, sa jødene: ”Ok, Gud. Alt det du sier, det skal vi gjøre. Nema problema. Dette fikser vi. Vi vil gjøre vårt ytterste i å leve etter dine krav” (2.Mos.19:8). Slik begynte jødene sin vandring på egenrettferdighetens vei, den egenrettferdighet som kommer ved å forsøke og holde Loven (Filipp.3:9, Rom.10:3). Jødene prøvde å hoppe til månen, forsøkte så godt det gikk å løfte fjell, anstrengte seg daglig ved hjelp av bud, regler og forskrifter i å leve et helt liv uten å synde – men det gikk ikke.

Vet du, det går ikke for deg og meg heller. Vi greier ikke å leve slik Gud vil. Det er derfor vi trenger en frelser. En som i vårt sted kunne oppfylle alle Guds krav. En som kunne utslette synden og gjøre oss rettferdige. Derfor sendte Gud sin Sønn. Rom 3:21-27 beskriver Guds rettferdighet i Jesus Kristus slik:

”Men nå er Guds rettferdighet, som loven og profetene vitner om, blitt åpenbart uten loven, det er Guds rettferdighet ved tro på Jesus Kristus, til alle og over alle som tror. – For det er ingen forskjell, alle har syndet og står uten ære for Gud. Og de blir rettferdiggjort uforskyldt av hans nåde ved forløsningen i Kristus Jesus. Ham stilte Gud til skue i hans blod som en nådestol ved troen, for å vise sin rettferdighet, fordi han i sin langmodighet hadde båret over med de synder som før var gjort. Ved dette ville Gud vise sin rettferdighet i den tid som nå er, så han kunne være rettferdig og rettferdiggjøre den som har troen på Jesus. Hvor er så vår ros? Den er utelukket. Ved hvilken lov? Gjerningenes lov? Nei, ved troens lov”.

Å smake Guds rettferdighet er se Jesus Kristus korsfestet i ditt sted, død i ditt sted, begravet i ditt sted og oppreist i ditt sted så at Han, i ditt sted, ble din rettferdighet!

Ha en nådefull dag.

Disiplene

Ingen kommentarer: